Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.

Den moderna galoppsporten föddes i England, där organiserad tävlingsverksamhet växte fram under 1600-talet. I slutet av detta århundrade skapades det engelska fullblodet, som är en korsning mellan arabiska fullblodshingstar och engelska ston.

I Sverige firade galoppsporten nyligen 200-årsjubileum. De första kända kapplöpningarna anordnades i Sverige år 1814. De ägde rum på Heden i Göteborg och arrangerades för att fira kungens och kronprinsparets besök i Göteborg och mer än 10 000 åskådare var på plats.

Fler sidor om galoppsporten

MOF200712-08156 Magnus Östh.jpg

Introduktion till galoppsporten

Är du intresserad av att lära dig om vår fartfyllda sport? Här hittar du information om galoppsporten.

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär tusen galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Tävling KlappVinnarcirkeln Elina Björklund.jpg

Börja med galopp

Inom galoppen kan du alltid hitta din egen plats oavsett vad du är intresserad av. Här kan du läsa om hur du börjar med galopp.

IMG__28468.JPG

Besök en galopptävling

Vill du uppleva något nytt och spännande? Gå på en galopptävling! Ta med familjen, kollegorna, kunderna eller varför inte en god vän och kom till galoppbanan. På galoppen tävlar vi i stort sett året runt.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.