Fullblodsavel i Sverige

I Sverige föds varje år ungefär 150-200 engelska fullblod. På den här sidan kan du läsa om fullblodsavel i Sverige och hitta statistik om avel.

De allra flesta engelska fullblod avlas för att bli galopphästar. Ungefär hälften av hästarna som tävlar på svenska galoppbanor är uppfödda i Sverige. De andra hästarna är importerade från olika länder, framförallt Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland och USA.

Fullblod används ofta för att förädla andra hästraser men då registreras avkommorna hos andra förbund. Endast renrasiga engelska fullblod kan registreras i vår stambok, Svensk stuteribok för fullblod.

150-200 föl per år

I Sverige finns det några stora stuterier med åtskilliga födda föl per år men också många uppfödare med bara ett eller några få ston. Varje år föds det mellan 150 och 200 fullblodsföl i Sverige. De flesta är efter svenska hingstar. Ungefär 70 ston skickas utomlands för betäckning varje år. Inom fullblodsaveln är artificiell inseminering inte tillåten. Det innebär att man måste betäcka stoet på naturlig väg med den hingst man har valt.

Föds tidigt

De flesta fullblodsföl föds i februari, mars, april eller maj. Då hästarna kan börja tävla redan som tvååringar strävar många uppfödare efter att fölen ska födas tidigt på året. På så sätt får de ett litet försprång mot andra hästar i samma årskull som är födda lite senare under våren. Det är därför ovanligt att fullblodsföl i juni eller senare.

De flesta fullblodsuppfödare säljer sina hästar som ettåringar på någon av de åringsauktioner som hålls under sensommaren eller hösten i Stockholm eller Danmark. Andra uppfödare väljer att behålla sina hästar under tävlingskarriären.

Organisationer och nätverk

Svensk Galopp är avelsförening för engelskt fullblod. På sidan Vårt uppdrag kan du läsa mer om vad det innebär och hitta våra styrande dokument.

De flesta uppfödare är medlemmar i Svenska Fullblodsavelsföreningen. De hjälper dig gärna med information och praktiska tips om fullblodsuppfödning. På SFAF:s hemsida hittar du kontaktuppgifter.

Kontakt

För mer information om fullblodsavel, kontakta gärna:

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se

Kontakt

För mer information om fullblodsavel, kontakta gärna:

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se

Fler sidor om avel och uppfödning

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken

Tävling Bro19juni16-9-2 Amie Karlsson.jpg

Stamboken för engelska fullblod förs av Svensk Galopp. Stamboken kallas Svensk stuteribok för fullblod (SvSF).

Läs mer
Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

Avelshingstar

Avelshingst DSC_0742 foto Amie Karlsson.JPG

På de här sidorna finns information och praktiska råd för dig som äger en avelshingst eller som ska välja en hingst till ditt sto.

Läs mer
Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Praktisk information för stoägare

Stuteri DSC_0134 Amie Karlsson.JPG

Det finns flera saker att tänka på när du har ett avelssto eller om du planerar att köpa ett dräktigt sto. Här finns information om betäckning i Sverige och utomlands samt vad som gäller om du köper ett dräktigt sto utomlands.

Läs mer
Föl

Hästens nationalitet

Föl

På den här sidan kan du läsa om hästens nationalitet och vad det innebär att en häst är svenskuppfödd.

Läs mer
AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödarpremier

AHK_2777 Amie Karlsson.jpg

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier.

Läs mer
Föl AHK_1044-2

Artiklar och fakta om uppfödning

Föl AHK_1044-2

På den här sidan hittar du praktisk information för uppfödare och för dig som är nyfiken på fullblodsavel.

Läs mer