Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Galopptävlingar året om

Svensk Galopp arrangerar ungefär 60 tävlingsdagar per år. I Sverige tävlar vi året runt oavsett väder. Våren, sommaren och början av hösten är galoppens huvudsäsong.

I Sverige organiseras all galoppsport av Svensk Galopp, som också övervakar och utvecklar sporten. Svensk Galopp ansvarar för reglementet och fördelar tävlingsdagarna mellan banorna.

Tre galoppbanor

Det finns tre huvudbanor i Sverige: Bro Park utanför Stockholm, Jägersro Galopp i Malmö och Göteborg Galopp. Dessutom finns den mindre banan Strömsholm där vi endast tävlar en dag per år. På Nationaldagen tävlar vi på Gärdet i Stockholm.

I Sverige tävlar vi på gräs eller dirttrack. Dirttrack är ett underlag som främst består av sand. Jägersro Galopp har en dirttrackbana. På Bro Park finns både en gräsbana och en dirttrackbana. På Göteborg Galopp tävlas det endast på gräs.

På Bro Park, Göteborg och Strömsholm arrangerar vi också hinderlopp, där hästarna springer över längre distans och dessutom ska hoppa häckar eller fasta hinder under loppet.

Våra hästar

Vi tävlar med två hästraser: engelska fullblod och arabiska fullblod. Det finns ungefär 700 engelska fullblod och 50 arabiska fullblod i galoppträning. Dessutom finns cirka 120 ponnyer som tävlar i ponnygalopp.

Galopp på lika villkor

Inom galoppsporten tävlar män och kvinnor på lika villkor. I Sverige finns ungefär lika många manliga som kvinnliga utövare av sporten, både bland galopptränare och ryttare.

Skandinaviskt samarbete

Galoppsporten i Sverige, Norge och Danmark är nära sammanlänkad. Hästar och jockeys tävlar ofta i alla tre länder.

Statistik

Galoppsporten i siffror

Fler sidor om galoppsporten

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Major Calloway champ 4463.jpg

Hästen

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Yrken och roller

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Utrustning

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

Lopptyper

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.