Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet och den har blivit en folkkär tradition.
En gång om året, på Nationaldagen den 6 juni, flyttar galoppsporten in till centrala Stockholm och ett antal lopp rids på Gärdet på Kungliga Djurgården. På Gärdet hölls de första kapplöpningarna redan 1831. År 2013 återupplivades kapplöpningarna på Gärdet i en modern förpackning!
Nationaldagsgaloppen är en riktig folkfest som lockar runt 50 000 personer. Dagen bjuder på sju stycken galopptävlingar. Fyra lopp är för engelska fullblodshästar, ett lopp är för arabiska fullblodshästar och två stycken ponnylopp. Nytt för 2023 är ett officiellt montélopp.
Loppen ramas in av artister, hattparader, barnaktiviteter och annat kul. Det är fri entré och gratis program.
6 juni klockan 11.00 drar festen igång på Gärdet när Nationaldagsgaloppen avgörs. Linda Bengtzing uppträder, det blir rafflande lopp, publiktävlingar och ett eget område där barn och ungdomar kan roa sig."Vi hoppas på fantastiskt väder och massor av folk", säger projektledaren Linda Persson.
Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!
Du kanske har sett de virala klippen när TV4-profilen och travexperten Per Skoglund njuter av god mat i TV4:s Nyhetsmorgon? Eller när han ser till att tv-kollegorna får testa att rida galopphäst? Den 6 juni guidar han besökarna på Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Vi tog ett snack med Per Skoglund inför publikfesten för att få veta vad vi inte får missa.
Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.
Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!
Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att i Sverige anordnas varje år en gratis galoppfest den 6 juni i centrala Stockholm! Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.
Idén med att ha galopptävlingar på Gärdet är inte ny. Traditionen dateras tillbaka till 1831 då kapplöpningar årligen ägde rum på Ladugårdsgärdet, som det då kallades, fram till 1918. Kapplöpningarna var stora sociala evenemang, inte minst för Stockholms noblesse. Så det är på klassisk mark som Nationaldagsgaloppen varje år avgörs den 6 juni.
Gärdet är på många sätt en fantastisk ”arena” och har genom åren tjänat många syften. Detta vackra historiska landskap – bara ett par kilometer från Stureplan – bjuder på en unik blandning av natur-, kultur och rekreationsvärden.
Djurgårdsmarken, som är grunden i ”Nationalstadsparken”, har i närmare femhundra år varit kunglig mark. Kungarnas skiftande intressen har gett området dess speciella mångfald. Karl XI:s stora jaktintresse resulterade i att han på 1680-talet lät inhägna Södra och Norra Djurgården till en stor jaktpark. Gustav III smyckade på 1780-talet Brunnsvikens stränder med engelska parker där Haga blev kronan på verket.
Kungliga Nationalstadsparken utgör en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Bland däggdjuren kan nämnas räv, grävling, mård, mink och rådjur. Ett hundratal fågelarter häckar i området. Norra Europas största bestånd av grova ekar finns här.
Kungliga Nationalstadsparken är Stockholms och Sveriges mest besökta grönområde. Parken erbjuder ett brett aktivitetsutbud, allt från härliga picknickställen till jogging- och skidspår.
Läs mer på nationalstadsparken.se