Foto: Annika af Klercker
Foto: Annika af Klercker
Foto: Annika af Klercker

Om Nationaldagsgaloppen

Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat Nationaldagsgaloppen på Gärdet och den har blivit en folkkär tradition.

En gång om året, på Nationaldagen den 6 juni, flyttar galoppsporten in till centrala Stockholm och ett antal lopp rids på Gärdet på Kungliga Djurgården. På Gärdet hölls de första kapplöpningarna redan 1831. År 2013 återupplivades kapplöpningarna på Gärdet i en modern förpackning!

Nationaldagsgaloppen är en riktig folkfest som lockar runt 50 000 personer. Dagen bjuder på sju stycken galopptävlingar. Fyra lopp är för engelska fullblodshästar, ett lopp är för arabiska fullblodshästar och två stycken ponnylopp. Nytt för 2024 är två officiella montélopp.

Loppen ramas in av artister, hattparader, barnaktiviteter och annat kul.
Fri entré.

Press och media

Här finns information för journalister som planerar att skriva om eller besöka Nationaldagsgaloppen.

Premiären för Nationaldagsgaloppen var 2013. Galopptävlingarna arrangeras årligen på Gärdet i Stockholm den 6 juni. Det är fritt inträde och gratis program.

Det avrids sju galopplopp under Nationaldagsgaloppen:
– Fyra för engelska fullblodshästar
– Ett för arabiska fullblodshästar
– Två ponnylopp

Nyhet för 2024 är att två officiella montélopp rids på Gärdet den 6 juni.

Loppet för arabiska fullblod ingår i en global arabhästfestival: HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Flat Racing.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00–14.30
ATG arrangerar spel på loppen, dock ej ponnyloppen.

Hattparaden är mycket populär och det tävlas i flera olika klasser inklusive ”Match your dog” där Anders Bagge hittills har varit huvuddomare. I övriga klasser är Ann Wilson från Let’s Dance juryordförande.

Det finns flertalet matserveringar på området men vill man hellre ha med egen picknick är det bara att slå sig ner i gröngräset.
Dagen bjuder även på diverse barnaktiviteter, exempelvis ponnyridning.

För eventuella pressrelaterade frågor vänligen kontakta nationaldagsgaloppen@svenskgalopp.se

Nationaldagsgaloppen tidigare år

Enligt Kungliga Djurgårdens Förvaltning har uppskattningsvis publiksiffran som mest legat runt 50 000 personer på området.

Varje år uppträder en artist som sjunger Nationalsången och ett par övriga låtar. Följande artister har uppträtt på Nationaldagsgaloppen:

  • 2013 Charlotte Perrelli
  • 2014 Lisa Miskovsky
  • 2015 Shirley Clamp
  • 2016 Sonja Aldén
  • 2017 David Lindgren
  • 2018 Chris Kläfford och Alcazar
  • 2019 Shirin och Renaida
  • 2020 och 2021 inställt pga. coronapandemin
  • 2022 Anna Sahlene och Maria Sur
  • 2023 Linda Bengtzing

Jessica Almenäs var konferencier 2013-2015 och sedan 2016 är det Per Skoglund som har tagit över och leder Nationaldagsgaloppen.

Nationaldagsgaloppen tidigare år

Enligt Kungliga Djurgårdens Förvaltning har uppskattningsvis publiksiffran som mest legat runt 50 000 personer på området.

Varje år uppträder en artist som sjunger Nationalsången och ett par övriga låtar. Följande artister har uppträtt på Nationaldagsgaloppen:

  • 2013 Charlotte Perrelli
  • 2014 Lisa Miskovsky
  • 2015 Shirley Clamp
  • 2016 Sonja Aldén
  • 2017 David Lindgren
  • 2018 Chris Kläfford och Alcazar
  • 2019 Shirin och Renaida
  • 2020 och 2021 inställt pga. coronapandemin
  • 2022 Anna Sahlene och Maria Sur
  • 2023 Linda Bengtzing

Jessica Almenäs var konferencier 2013-2015 och sedan 2016 är det Per Skoglund som har tagit över och leder Nationaldagsgaloppen.

Galopp i Nationalstadsparken

Idén med att ha galopptävlingar på Gärdet är inte ny. Traditionen dateras tillbaka till 1831 då kapplöpningar årligen ägde rum på Ladugårdsgärdet, som det då kallades, fram till 1918. Kapplöpningarna var stora sociala evenemang, inte minst för Stockholms noblesse. Så det är på klassisk mark som Nationaldagsgaloppen varje år avgörs den 6 juni. 

Gärdet är på många sätt en fantastisk ”arena” och har genom åren tjänat många syften. Detta vackra historiska landskap – bara ett par kilometer från Stureplan – bjuder på en unik blandning av natur-, kultur och rekreationsvärden.

Djurgårdsmarken, som är grunden i ”Nationalstadsparken”, har i närmare femhundra år varit kunglig mark. Kungarnas skiftande intressen har gett området dess speciella mångfald. Karl XI:s stora jaktintresse resulterade i att han på 1680-talet lät inhägna Södra och Norra Djurgården till en stor jaktpark. Gustav III smyckade på 1780-talet Brunnsvikens stränder med engelska parker där Haga blev kronan på verket.

Kungliga Nationalstadsparken utgör en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Bland däggdjuren kan nämnas räv, grävling, mård, mink och rådjur. Ett hundratal fågelarter häckar i området. Norra Europas största bestånd av grova ekar finns här.

Kungliga Nationalstadsparken är Stockholms och Sveriges mest besökta grönområde. Parken erbjuder ett brett aktivitetsutbud, allt från härliga picknickställen till jogging- och skidspår.

Läs mer på nationalstadsparken.se

Spännande läsning om Nationaldagsgaloppen

NDG MOF190606-100819

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

Nationaldagsgaloppen_1077495.jpeg

7 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Äntligen är publiksuccén Nationaldagsgaloppen tillbaka! 6 juni förvandlas Gärdet i centrala Stockholm till en tävlingsarena när galoppstjärnorna gör upp. Vi minns tillbaka på 7 härliga ögonblick och tog hjälp av den folkkära TV4-profilen, travikonen och konferenciern Per Skoglund.

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att det i Sverige anordnas en gratis galoppfest den 6 juni varje år i centrala Stockholm? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Hästvälfärden är viktig på Nationaldagsgaloppen

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

NDG jämförelse.jpg

Bildspel: Gärdets förvandling från en stillsam oas till en gungande folkfest

Det går en ensam man på fältet, vi ser spår i det fortfarande vinterbruna gräset. Förmodligen vet mannen inte att han går mot starten. Där startboxarna har stått uppställda, där hästarna kastat sig ut när grindarna öppnats och publikens rop stegrats när hästarna passerar upploppet. Där över 50.000 människor samlas varje år den 6 juni för att fira Sveriges nationaldag. Här ser ni förvandlingen från promenadstråk tidig vår till folkfesten Nationaldagsgaloppen i början av juni.

DSC07756

Välkommen in i galoppsporten

Du behöver inte kunna rida eller träna galopphästar för att engagera dig i galoppsporten. Du kan bli hästägare eller uppfödare, funktionär på våra tävlingar, hjälpa till i ett stall eller nöja dig med att komma på våra tävlingsdagar. Hos oss finns plats för alla, oavsett vad du är intresserad av. Här är några tips på hur du kan lära dig mer om galoppsporten.

Fler sidor om Nationaldagsgaloppen

Praktiskinfo

Praktisk info

Här är praktisk information för dig som planerar att besöka Nationaldagsgaloppen.

Hattparad

Hattparaden

Den traditionsenliga Hattparaden är ett populärt inslag under Nationaldagsgaloppen. Alla är välkomna att delta och de bästa hattarna belönas med fina priser. I år består juryn av musikern Anders Bagge, dansprofilen Ann Wilson och simstjärnan Therese Alshammar.

Mat & dryck

Unna dig en VIP-upplevelse

Fira nationaldagen med spänning, glädje och gemenskap. Ta med kunder, anställda, familj och vänner på årets stora folkfest och upplev galoppsporten när den är som bäst - från första parkett.

220606MOF-BMO02263

Aktiviteter för barnen

Till Nationaldagsgaloppen är alla välkomna – stora som små. På barnområdet finns roliga aktiviteter för dig som är lite yngre. Du kan även delta i hattparaden och titta på våra fartfyllda ponny- och käpphästlopp.

NDG2019_005

Biljetter

Nytt för i år! Vi inför frivilliga fribiljetter på Nationaldagsgaloppen 2024. Boka din biljett idag och ta del av feststämning, information och attraktiva erbjudanden.