Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Det tävlas i galopp i ett hundratal länder över hela världen. I USA var den ända fram till 1960-talet den ledande åskådarsporten i publik räknat. Man fick faktiskt lägga ihop siffrorna för baseball, basketball och amerikansk fotboll att nå upp jämsides.

Det har tävlats sedan 1500-talet i England, som är galoppsportens hemland. Ungefär 2,5 miljoner personer besöker galopptävlingar i England per år, vilket bara överträffas av fotboll.

Man behöver nästan själv besöka något av de riktigt stora galopptävlingarna utomlands för att förstå den flärd och fest som inramar ett stort galoppevenemang.

Europa

I Europa är Storbritannien, Irland och Frankrike de största galoppländerna men det finns även galopp i många andra europeiska länder.

Norge och Danmark

Det finns galoppsport i Danmark och i Norge. Danmarks huvudbana är Klampenborg som ligger strax utanför Köpenhamn. Men man tävlar även, i begränsad omfattning, på provinsbanorna Aalborg, Aarhus och Odense. I Norge tävlas det på Övrevoll utanför Oslo.

I Skandinavien har Sverige den största egna uppfödningen och Norge den minsta.

Länkar:

Storbritannien

Storbritannien är det mest tongivande och ledande landet inom galoppsporten. Även om prispengarna har svårt att hänga med är det prestigemässigt ”finast” att vara framgångsrik i Storbritannien. Några av de stora galoppevenemangen är Epsom Derby, Royal Ascot, Grand National och Cheltenham Festival.

Irland

På Irland är galoppsport och fullblodsuppfödning av mycket stor nationell betydelse. Irländska galopphästar exporteras till hela världen. Om man räknar alla hästraser är hästbranschen Irlands största exportindustri.

Frankrike

Tillsammans med England och Irland är Frankrike Europas största galoppland. Det finns cirka 250 banor, allt från storbanor i Paris till pittoreska småbanor på landsbygden som bara tävlar en gång om året.

USA

I många avseenden är USA världens största galoppland. Här föds det upp fler galopphästar än i något annat land. USA är det land som har både flest lopp och högst antal hästar.

Publikrekordet i USA är drygt 170 000 personer på Kentucky Derby-dagen på Churchill Downs.

Sydamerika

Galoppsporten har mycket gamla anor i Sydamerika. Argentina är det största galopplandet i Sydamerika följt av Chile, Brasilien och Venuzuela.

Sydamerikanska hästar exporteras till många andra länder, främst USA.

Asien

Japan

Asien är den världsdel där galoppen växer snabbast. Japan har successivt växt fram som en ”stormakt”. Det största loppet är Japan Cup i november som lockar elithästar från hela världen.

Hong Kong

Galoppsporten i Hong Kong är liten men högkvalitativ. Det finns två banor: Sha Tin och Happy Valley. I Hong Kong spelas det för ofantliga summor.

Förenade Arabemiraten

Schejkerna från framför allt Dubai satsar enorma summor på sitt galoppintresse och har blivit världens största och mäktigaste hästägare. Dessutom satsas det på att bygga upp galoppsporten i framförallt Dubai. Där finns Meydan, en av världens största galoppbanor, där Dubai World Cup rids. Dubai World Cup-dagen i mars samlar några av världens främsta hästar och jockeys.

Det är vanligt att svenska hästar tävlar på Meydan i Dubai under vintern.

Afrika

Engelsmännen förde med sig galoppsporten till Afrika. I nästan alla före detta engelska kolonier finns organiserad galoppsport med Sydafrika i främsta ledet. Likaså har fransmännen fört galoppsporten till en del nordafrikanska länder, som Tunisien och Marocko.

Australien och Nya Zeeland

Det finns inget land där galoppsporten är en nationalsport som i Australien. Galoppsporten är en viktig del av Australiens industri och uppfödningen är omfattande. Den största löpningen, tillika världens största handicap, är Melbourne Cup som rids den första tisdagen i november. Då stannar hela Australien.

I Nya Zeeland finns drygt 50 galoppbanor och man har en hög kvalitet på sin fullblodsuppfödning.

Fler sidor om galoppsporten

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

FMO160501-2110.jpg

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Läs mer
Major Calloway champ 4463.jpg

Hästen

Major Calloway champ 4463.jpg

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

Läs mer
MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Yrken och roller

MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

Läs mer
MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Utrustning

MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Läs mer
Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Läs mer
Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

Läs mer
Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

Lopptyper

Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

Läs mer
DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

DSC_6861.jpg

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

Läs mer
MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

Läs mer
FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

FMO150630-10010695.jpg

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

Läs mer
ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.

Läs mer
Tävling Fält_31Okt_002 Elina Björklund.jpg

Guide till formraderna

Tävling Fält_31Okt_002 Elina Björklund.jpg

Programmet och formraderna är en riktig guldgruva med massor av nyttig information. Här kan du läsa om hur du tolkar programmets formrader.

Läs mer