Yrken och roller

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

Tränare

Galopphästarna tränas av en tränare. Alla hästar som startar i löpningar måste ha en licensierad tränare som ansvarar för hästen. Man skiljer på professionella tränare som huvudsakligen tränar av andra ägda hästar samt amatörtränare som ofta tränar egna eller familjemedlemmars hästar.

Jockey och amatörryttare

I lopp rids hästarna av professionella jockeys, jockeylärlingar eller amatörryttare. Som amatörryttare får man rida i amatörlöpningar, vilket är lopp som endast är öppna för amatörryttare.

Hästägare

Hästen ägs av en hästägare. Hästar kan ha flera hundra ägare. I Sverige är det vanligt med andelstall där en häst har flera delägare, och ibland så många som hundra eller fler. Det finns förstås individer som äger hästar själva, och ibland många hundra hästar själva, som kungligheter, shejker och framgångsrika affärsmän.

Uppfödare

Den som har ansvar för att fullblodsfölet får den bästa tänkbara starten i livet är uppfödaren. Det är en härlig känsla att se sitt föl växa upp till en fullfjädrad galopphäst och följa denne under hela karriären.

Hästskötare och arbetsryttare

Den som jobbar hos eller hjälper en tränare att rida galopphästarna i träning kallas arbetsryttare. Man kan också arbeta hos en tränare utan att rida. Då kallas man hästskötare.

Träckare

En tränare kan anlita en person som leder hästen i ledvolten. Den här personen kallas för träckare. Träckarens uppgift är också att göra i ordning hästen inför loppet och att tvätta, ge hästen vatten och sköta om hästen efter loppet.

Funktionärer

För att arrangera galopptävlingar anlitar Svensk Galopp ett antal funktionärer. Funktionärerna leder och övervakar tävlingarna.

Andra roller

Självklart finns det många fler viktiga personer i teamet bakom hästen, exempelvis hovslagare, veterinärer, tandläkare, massörer och foderrådgivare.

Fler sidor om galoppsportens grunder

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Major Calloway champ 4463.jpg

Hästen

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Utrustning

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

Lopptyper

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.