Det finns flera tävlingsserier för våra professionella jockeys och amatörryttare. På den här sidan finns information om de olika serierna.
Priset Tandari Classic delas varje år ut till den jockey som har varit mest framgångsrik i de klassiska loppen i Skandinavien.
Tandari Classic instiftades av Janos Tandari som är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika jockeys.
Priset går till den mest framgångsrika jockeyen i de femton klassiska löpningarna i Skandinavien under året.
Svenskt, Norsk och Dansk Derby 20-12-8-4-2
Övriga löpningar 10-6-4-2-1
Janos Tandari är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika jockeys. Han började sin karriär som lärling i Ungern 1962 och han la jockeystövlarna på hyllan 2001. Då hade Janos 2316 segrar på sin meritlista. Han vann Svenska Derbyt för första gången 1971 på Spring Fever och vann totalt 51 klassiska lopp.
Artikel: Janos Tandari – en trollkarl i sadeln!
Artikel: Vännerna minns Janos Tandari
Janos Tandari delar ut pris till Per-Anders Gråberg år 2012.
Ole Larsen Young Rider Championship är skandinaviskt mästerskap för unga ryttare. Serien består av totalt elva löpningar.
Ole Larsen Young Riders Championship är en tävlingsserie för lärlingar och jockeys till och med 30 år.
Den första turneringen för unga ryttare reds 2003 och sedan dess genomförs varje år denna tävling på de skandinaviska huvudbanorna. Fram till 2019 var serien för ryttare upp till 25 år.
Serien består av elva löpningar. Det är två löpningar vardera på Göteborg Galopp, Bro Park, Övrevoll och Klampenborg och tre på Jägersro Galopp.
12-9-7-6-5-4-3-2-1
Ole Larsen red sina första ¨væddeløb¨ på Klampenborg 1959. 42 år senare, år 2001, red han sin sista löpning. Under den tiden hann han med drygt 2.000 segrar, varav 31 klassiska. Ole var också en framgångsrik tränare. Ole har tio Derbysegrar som jockey och fem som tränare!
Lärlingsutbildning har alltid legat Ole varmt om hjärtat, goda exempel på det är bl a sonen Mark Larsen, Dina Danekilde och Shane Karlsson. Därför tog han 2003 initiativet till Ole Larsen Young Riders Championship - ett skandinaviskt mästerskap för ungdomar.
Annie Nilsson Lindahl tar emot vandringspriset av Ole Larsen efter totalsegern i Ole Larsen Young Riders Championship 2019.
Ett resestipendium på 50 000 kronor är förstapriset i Svensk Galopps och Jockeyklubbens tävlingsserie SG-JK Amateur Grand Prix för amatörryttare. Tävlingsserien reds för första gången år 2020 och tog en paus år 2021, 2022 och 2023.
Under året samlar ryttarna poäng i tio amatörlöpningar på några av säsongens största galoppdagar, bland annat Derbydagen och Stockholm Cup-dagen.
De fem först placerade ryttarna i varje deltävling får poäng enligt skalan 15-12-10-7-4. Övriga ryttare får 2 poäng. Endast amatörryttare med svensk licens får tillgodoräkna sig poäng.
Den ryttare med svensk licens som har samlat flest poäng vid seriens slut tar hem totalsegern i SG-JK Amateur Grand Prix och vinner ett resestipendium på 50 000 kronor. Ytterligare fyra resestipendier delas ut till de främst placerade:
1:a pris – 50 000 kronor
2:a pris – 25 000 kronor
3:e pris – 12 500 kronor
4:e pris – 7 500 kronor
5:e pris – 5 000 kronor
2020: Hanna Nimåker
Cece Adorable och Hanna Nimåker på väg mot seger i den sista deltävlingen i SG-JK Amateur Grand Prix 2020.
Longines World Fegentri Championship är en världscup för amatörryttare.
I Sverige anordnas flera deltävlingar varje år. Dessutom brukar Sverige representeras av minst en deltagare i varje mästerskapsserie.
FEGENTRI är den internationella sammanslutningen av cirka 25 nationella amatörryttarklubbar. De flesta europeiska länderna är representerade, däribland svenska Amatörryttarklubben.
Vid grundandet av Fegentri 1955 var Sverige ett av de fem grundarländerna. De övriga var Frankrike, Italien, Schweiz och Tyskland. Huvudsyftet är att främja internationella löpningar för amatörryttare. Detta sker genom Longines World Fegentri Championship för manliga respektive kvinnliga ryttare på slätt och en hinderserie som från och med 2013 är öppen även för kvinnliga ryttare. Stark gemenskap utvecklas mellan ryttarna, allt i enlighet med Fegentris värdegrunder om kamratskap, tävlingsanda, risktagande och elegans.
Det rids årligen ungefär 45 löpningar.
Läs mer om serien på Fegentris officiella hemsida.
Tre svenska ryttare har vunnit herrarnas världscup totalt (slätt och hinder) - Lars Swärd (1978), Niklas Lovén (1995) och Henrik Engblom (2004, 2005). Ytterligare tre svenska ryttare har vunnit deltiteln som mästare på slätt - Lennart Jarvén (3 ggr), Christer Segner och Peter Jarvén. Dessutom har Christopher Roberts vunnit deltiteln som bäste hinderryttare.
På damsidan vann Annika Källse Championtiteln år 2006, Tina Henriksson följde upp med en dubbel 2010–2011 och Josephine Chini blev Champion 2015.
2023 representeras Sverige av Elin Ahlin och Emelie Gustavsson i damserien. Elliot Öhgren representerar Sverige i herr- samt i hinderserien.
Börjes Champion ARK Cup är en serie för amatörryttare som arrangeras av ARK i samarbete med Svensk Galopp samt hästsportvaruhuset Börjes i Tingsryd. Serien består av 10 löpningar fördelade på Bro Park, Jägersro, Strömsholm och Göteborg Galopp.
Läs mer på Amatörryttarklubbens hemsida
Wendes Artilleriregementes Cup är en serie amatörlöpningar som årligen avreds på Jägersro Galopp. Cupen instiftades 2005, då Skånska Fältrittklubben upprättade minneslöpningar över nedlagda regementen i Skåne. Den amatörryttare som lyckas bäst erhåller Wendes Artilleriregementes vandringspris samt minnespris. Pokalen som utgör vandringspriset skänktes 1916 av Skånska Fältrittklubben som pris till sin Christianstadavdelning, med tävlingsbana i Rinkaby fram till 1948. Pokalen användes inom regementet som vandringspris till årets främste kapplöpningsryttare. Under 1930-talet erövrades pokalen för gott av en mycket framgångsrik ryttare, som dessvärre inom kort avled. Familjen skänkte efter några år priset till officerskåren som sedan har lämnat det åter till SFK för denna ryttareserie. Pokalen är ständigt vandrande.
Elliot Öhgren fick pris efter totalsegern i Wendes Artilleriregementes Cup 2018