Göteborgs galopphistoria

4 juni 2021 07:47

I Sverige anordnades den första kapplöpningen i Göteborg år 1814. På den här sidan kan du läsa om Göteborgs galopphistoria.

Galoppsporten i Göteborg har gamla anor och en mycket intressant historia. De allra första galopptävlingarna i Göteborg - och i Sverige - ägde rum 1814 (även om det finns vissa obekräftade uppgifter om, att det ridits tävlingar redan 1810).

På den tiden var inramningen naturligtvis långt ifrån vad som gäller i dag: med V64-tävlingar, TV-sända lopp, spel online och så vidare…

De allra första tävlingarna som går att hitta i några böcker reds på Excercisheden i Göteborg. Miljön anno 1814 var snarare av militär natur, på ett fält som ”inhägnades och bevakades av knektar”. Men samtidigt så var det enligt historiska beskrivningar även mycket festligt…

I boken ”Från Heden till Bro Park” skriven av Svensk Galopps förre generalsekreterare Björn F Eklund (utgiven 2015) hänvisas till en skildring av författaren Carl Fredberg i en annan bok, ”Det gamla Göteborg”. På plats under tävlingarna på Excercisheden, fanns både kung Karl XIII och kronprinsen Karl Johan. Vidare kronprinsens 15-årige son, som sedan skulle bli kung Oscar I.

Det står noterat att ”Löpningarna voro också arrangerade i engelsk stil, hästarna buro i allmänhet engelska namn och redos till god del av engelsmän”.

De ska dock påpekas att alla dessa hästar inte var fullblod. Och de var faktiskt inte ens tränade för uppgiften dagen till ära. Den bästa hästen den dagen, ska dock ha varit ett fullblod vid namn Thunderer.

På 1890-talet började man regelbundet rida galopplöpningar i Partille på galoppbanan Partillehed. Banan fick emellertid lämna plats för bebyggelse och tävlingarna flyttade till Kviberg, där de fortsatte till 1923. I Partille finns adressen ”Galoppvägen” kvar än i dag.

Under tiden från 1923 tills Åby invigdes 1936, bevarades intresset för sporten i Göteborg. Den sammanhållande kraften var ryttmästare Henning Krafft. Den 28 mars 1928 bildade hästintresserade göteborgare ett konsortium – Göteborgs Galoppsällskap. 84 personer ingick.

1928 inköptes gården Stora Åby i Mölndal för att där bygga en kombinerad kapplöpnings- och ridsportsanläggning. De usla allmänna kommunikationerna gjorde att avståndet från Göteborg till Mölndal blev för stort och ridhuset i Bö byggdes. Det som skulle ha blivit en stor anläggning för all ridsport blev ”bara” en galoppbana.

Den 2 augusti 1936 invigdes Åby som en kombinerad trav- och galoppbana och söndagen den 3 oktober 1976 reds det sista löpet på Åbys gräsbana.

Under åren skedde en generationsväxling och nya krafter kom in i sällskapet. Den nya generationen accepterade inte de gamla reglerna med en stängd förening, där man valdes in som medlem. Stadgarna ändrades så att alla intresserade kunde bli medlemmar.

Mölndals kommun tog stegvis kontroll över banan och 1976 sålde kommunen galoppbanan. Då återstod bara travet på den bana som Göteborgs Galoppsällskap en gång byggt…

Efter enträget arbete och många galoppentusiasters slit fick Göteborg åter en galoppbana många, många år senare.

Sommaren 2002 invigdes denna natursköna galoppbana på Hisingen. Tävlingarna anordnas sedan 2009 av Svensk Galopp AB där Göteborgs Galoppsällskap är delägare.

Idag arbetar föreningen vidare med samma målsättning som år 1928 – en anläggning för både galopp och ridsport, där galoppen åter kan bli en del av den stora folkrörelsen kring hästen. I anslutning till Göteborg Galopp bedrivs verksamhet med islandshästar, körning och fälttävlan.

Nuvarande besöksadress till Göteborg Galopp är ”Jockeyvägen”. Banan på Hisingen är ett stenkast från Volvoanläggningen och bara en knapp halvtimmes bilväg från Göteborgs centrum.

2020 fick Göteborg Galopp tillbaka det klassiska loppet Svenskt St Leger (treåringarnas stayerprov) med 500 000 kronor i förstapris. Det är banans högst doterade lopp fortsättningsvis.

2022 arrangerar Göteborg Galopp nio tävlingsdagar och den 1931 meter långa gräsbanan betraktas som en av de bästa i Skandinavien.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

21 februari 2024 | Notis Arbetsgrupp ska utreda Derbyserien

Vid höststämman inkom motion från SGS om förändring av Svenskt Derby/Derbyserien. Efter diskussioner på stämman återremitterades frågan till Svensk Galopps styrelse för vidare utredning.

Styrelsen har nu utsett en arbetsgrupp som ska utreda frågan och dess eventuella konsekvenser samt presentera ett beslutsunderlag till årsstämman.

Gruppen består av:

  • Gisela Jardby, ordf och sammankallande
  • Per Jardetun
  • Åsa Edvardsson
  • Dennis Madsen, adj Svensk Galopp
  • Monica Wolf, adj Svensk Galopp