Göteborgs galopphistoria

4 juni 2021 07:47

I Sverige anordnades den första kapplöpningen i Göteborg år 1814. På den här sidan kan du läsa om Göteborgs galopphistoria.

Galoppsporten i Göteborg har gamla anor och en mycket intressant historia. De allra första galopptävlingarna i Göteborg - och i Sverige - ägde rum 1814 (även om det finns vissa obekräftade uppgifter om, att det ridits tävlingar redan 1810).

På den tiden var inramningen naturligtvis långt ifrån vad som gäller i dag: med V64-tävlingar, TV-sända lopp, spel online och så vidare…

De allra första tävlingarna som går att hitta i några böcker reds på Excercisheden i Göteborg. Miljön anno 1814 var snarare av militär natur, på ett fält som ”inhägnades och bevakades av knektar”. Men samtidigt så var det enligt historiska beskrivningar även mycket festligt…

I boken ”Från Heden till Bro Park” skriven av Svensk Galopps förre generalsekreterare Björn F Eklund (utgiven 2015) hänvisas till en skildring av författaren Carl Fredberg i en annan bok, ”Det gamla Göteborg”. På plats under tävlingarna på Excercisheden, fanns både kung Karl XIII och kronprinsen Karl Johan. Vidare kronprinsens 15-årige son, som sedan skulle bli kung Oscar I.

Det står noterat att ”Löpningarna voro också arrangerade i engelsk stil, hästarna buro i allmänhet engelska namn och redos till god del av engelsmän”.

De ska dock påpekas att alla dessa hästar inte var fullblod. Och de var faktiskt inte ens tränade för uppgiften dagen till ära. Den bästa hästen den dagen, ska dock ha varit ett fullblod vid namn Thunderer.

På 1890-talet började man regelbundet rida galopplöpningar i Partille på galoppbanan Partillehed. Banan fick emellertid lämna plats för bebyggelse och tävlingarna flyttade till Kviberg, där de fortsatte till 1923. I Partille finns adressen ”Galoppvägen” kvar än i dag.

Under tiden från 1923 tills Åby invigdes 1936, bevarades intresset för sporten i Göteborg. Den sammanhållande kraften var ryttmästare Henning Krafft. Den 28 mars 1928 bildade hästintresserade göteborgare ett konsortium – Göteborgs Galoppsällskap. 84 personer ingick.

1928 inköptes gården Stora Åby i Mölndal för att där bygga en kombinerad kapplöpnings- och ridsportsanläggning. De usla allmänna kommunikationerna gjorde att avståndet från Göteborg till Mölndal blev för stort och ridhuset i Bö byggdes. Det som skulle ha blivit en stor anläggning för all ridsport blev ”bara” en galoppbana.

Den 2 augusti 1936 invigdes Åby som en kombinerad trav- och galoppbana och söndagen den 3 oktober 1976 reds det sista löpet på Åbys gräsbana.

Under åren skedde en generationsväxling och nya krafter kom in i sällskapet. Den nya generationen accepterade inte de gamla reglerna med en stängd förening, där man valdes in som medlem. Stadgarna ändrades så att alla intresserade kunde bli medlemmar.

Mölndals kommun tog stegvis kontroll över banan och 1976 sålde kommunen galoppbanan. Då återstod bara travet på den bana som Göteborgs Galoppsällskap en gång byggt…

Efter enträget arbete och många galoppentusiasters slit fick Göteborg åter en galoppbana många, många år senare.

Sommaren 2002 invigdes denna natursköna galoppbana på Hisingen. Tävlingarna anordnas sedan 2009 av Svensk Galopp AB där Göteborgs Galoppsällskap är delägare.

Idag arbetar föreningen vidare med samma målsättning som år 1928 – en anläggning för både galopp och ridsport, där galoppen åter kan bli en del av den stora folkrörelsen kring hästen. I anslutning till Göteborg Galopp bedrivs verksamhet med islandshästar, körning och fälttävlan.

Nuvarande besöksadress till Göteborg Galopp är ”Jockeyvägen”. Banan på Hisingen är ett stenkast från Volvoanläggningen och bara en knapp halvtimmes bilväg från Göteborgs centrum.

2020 fick Göteborg Galopp tillbaka det klassiska loppet Svenskt St Leger (treåringarnas stayerprov) med 500 000 kronor i förstapris. Det är banans högst doterade lopp fortsättningsvis.

2022 arrangerar Göteborg Galopp nio tävlingsdagar och den 1931 meter långa gräsbanan betraktas som en av de bästa i Skandinavien.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

När vi nu för första gången i år summerar våren och en stor del av sommaren på de danska provinsbanorna noterar vi en hel del roliga svenska framgångar – inte minst gav Ewa Sarlövs adept hingsten Novas första vinnare.

Säsongen inleddes på Ålborg Galop (Racing Arena Aalborg) den 25 april, men där blev det bara en femteplats för svenskuppfödda Naga Jolokia (e. Mingun), uppfödd av Karin Hammarling. Han har mäktat med ytterligare två femteplatser (Ålborg 21 juni och Odense 20 juli).

Rigel Torkdahl (e. Appel Au Maitre) var tvåa över 1550 meter gräs på Århus Galop (Jydsk Væddeløbsbane) den 3 maj. Han är uppfödd av Buck Racing AB.

Den 14 maj invigde Odense Galop (Fyens Væddeløbsbane) säsongen och Red Cheek Fox (e. Hallucinate) blev tvåa över 1650 meter gräs. Stoet är uppfött av PAL Management AB.

Spinoza (e. Juniper Tree) var femma i sin livsdebut över 950 meter gräs på Århus Galop den 8 juni. Ännu bättre gick det för Nova Girl (e. Hallucinate) som slutade tvåa och Rigel Torkdahl var trea i samma lopp.

Ovan nämnda Nova Girl gick vidare och segrade i en maidenlöpning på Ålborg Galop den 21 juni under Oliver Wilson över 1500 meter. Targaryen (e. Wilshire Boulevard), uppfödd av Marc Elsborg, slutade femma (också femma på Århus den 3 juli).

Storloppsdag i Århus

Århus Galop arrangerade sin storloppsdag den 3 juli och November Rain (e. Helsinki), uppfödd av Scanstar Farm AB, tog en fin seger efter snygg ridning av Martin Rodriguez över 2000 meter gräs. Bengt Adielsson har både fött upp och äger Klarvaken (DEN) och Wide Awake (DEN). Båda slutade fyra denna dag, där den sistnämnde gjorde det i Jydsk Derby Consolation. Vi noterar också att Andreas Tapia Dalbark vann Jydsk Derby (Jyllandsløbet) ombord på Titannia över 2150 meter gräs.

First Shamrock blev Novas första vinnare

Avelshingsten Nova (e. Galileo) har väntat ett tag på att någon avkomma ska vinna och det hände under den mycket varma dagen på Odense Galop den 20 juli (loppen flyttades till och med fram några timmar då det var för varmt) när stoet First Shamrock tog karriärens första seger under Maikel Narvaez Bravo efter att ha fått ge allt ända till mållinjen i 33 graders värme. En riktig kämpainsats. Almitas och Rebecka Kullberg äger. Ewa Sarlöv är både uppfödare och tränare.

Det var en stor svenskdag då även Shenanigans (e. Footstepsinthesand) segrade under amatörryttaren Kelvin C. Belcourt över 1650 meter gräs. Wretman Stable & Stud, Arlert B m fl. är uppfödare. I samma lopp var Nova Girl tvåa. Parsifal Torkdahl (e. Barocci) var i nästa lopp femma. Han är uppfödd av Rävdansens Stuteri AB.

Den sista tävlingsdagen fram till dags dato gick på Århus Galop den 4 augusti och Nova Girl slutade då trea över 1550 meter gräs. Vi noterar också att svenska Fegentriryttaren, Evelina Rönnlund, som börjat arbeta för hemmatränaren Lea Olsen, vann med Mustang efter en mycket skicklig ritt över 2000 meter gräs.

Läs mer: Lopprepriser på derby25.dk, nyheter på Galopsport.dk och Galopservice.dk, resultat och kommande tävlingar på Galopinfo.dk.

Foto: Gorm Jo
First_Shamrock_DSC_7215.JPG
Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg

19 augusti 2022 | Nyhet

Kungaparet besöker Bro Park

Om en månad får galoppbanan Bro Park kungligt besök. DD.MM. Konungen och Drottningen närvarar vid de stora galopptävlingarna i Bro den 18 september. Läs mer