ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Stockholms galopphistoria

28 januari 2021 11:04

År 1831 arrangerades galopptävlingar för första gången i Stockholm. Under åren har man tävlat på Ladugårdsgärdet, Ulriksdal, Täby Galopp och numera Bro Park.

Sommaren 1831 anordnades tillfälliga tävlingar på Ladugårdsgärdet i Stockholm och detta får sägas vara startskottet för galoppen i Stockholm. I den tidens version av ”Aftonbladet” (7 juni 1831) stod det att, ”Den tillämnade kapplöpningen på Ladugårdsgärdet ägde rum… i närvaro av en otalig folkskara. Den kongliga familjen täcktes äfven hedra högtiden med sin närvaro”.

På den här tiden, till skillnad från i dag, så var galoppen företrädesvis en sport för grevar och baroner. Det framgår då huvudloppets fem hästar den 7 juni hade följande ägare: HKH Kronprinsen, Greve CJ Wachtmeister, Greve Axel von Fersen, Greve G von Dyben och Bryggaren Wennberg.

En mycket viktig händelse för galoppen i Stockholm kom att inledas först 88 år senare, då Järva-banan eller ”Stockholm-Järfva” invigdes 1919. Banan kallades senare (från 1922) för Ulriksdal, precis som tågstationen intill - och sedan dess så har Täby Galopp (från 1960) både haft sin epok och begravning i Stockholmsområdet – och Bro Park har sett dagens ljus, 2016.

För att sätta det hela i ett större perspektiv: när Järvafältet kom igång 7 och 9 juni 1919, så var ingalunda galoppen i Sverige enbart uppdelad på metropolerna Stockholm, Malmö och Göteborg. Galoppåret 1920 reds det 20 tävlingsdagar. Fem av dessa på Jägersro i Malmö och två på Järvafältet. Men det fanns ett flertal småbanor som hade en tävlingsdag var: Göteborg (på Kviberg-banan som invigts 1901), Eksjö, Helsingborg, Visby, Kristianstad, Ystad och Östersund.

Det fanns en annan stor skillnad vad gäller galoppsporten i Sverige för sisådär 100 år sedan: av de 64 löpningarna som reds 1920, så var 46 stycken hinderlöpningar. I dag är slätlöpningarna dominerande, även om Bro Park numera har hinderlöpningar av god kvalité varje år. Dessutom så har Svenskt Grand National ridits på Strömsholm sedan 1971, med undantag för ”Corona-året” 2020.

Det reds både hinderlöpningar och slätlöpningar i Ulriksdal fram till 1960, då den nya banan Täby Galopp invigdes. Den främsta anledningen till flytten var att Ulriksdal arrenderades 15 år i taget, vilket inte ansågs vara hållbart i längden.

Täby Galopp invigdes den 28 augusti 1960 inför över 10 000 personer med Gustav VI Adolf i spetsen. Galoppen var nu på väg in i en ny era, eftersom spelet börjat bli en betydande faktor. V3-spelet infördes redan 1957, följt av V5-spelet 1959.

Det ska sägas, att trots att Täby Galopp var den första banan som införde elljusbelysning (1963) så var verksamheten en ekonomisk berg-o-dalbana fram till ATG:s bildande i början på 70-talet.

Men den nya arenan var både före och efter det, ett betydande lok som förde sporten framåt och som tydligt satte Stockholm på den internationella galoppkartan. Bland annat genom moderniseringen av Stockholm Cup International.

Stockholm Cup International är ett stayerprov över 2400 meter på gräs som numera är känt över hela Europa. Det reds första gången 1937, då som ”Ulriksdals Grand Prix” över 1800 meter. Från 1951 kallades loppet för ”Stockholmlöpning” och från 1956 kallades löpningen för Stockholm Cup. 1975 övergick loppet till att kallas för ”Silja Line International” med ett förstapris på 90 000 kronor, vilket var klart respektabelt med den tidens mått mätt.

Men 1979 döptes loppet om till dagens benämning Stockholm Cup International och fick ett förstapris på en kvarts miljon kronor, tack vare ett punktbidrag från ATG.

1991 så blev Stockholm Cup International det första loppet i Skandinavien att få Grupp 3-status efter dagens Internationella regler. Loppet rids som Stockholm Cup International än i dag, nu på Bro Park. Förstapriset år 2023 var 900 000 kronor.

På Täby Galopp arrangerades också turneringar med några av världens bästa jockeys. 1979 i samband med Stockholm Cup anordnades ”Grand Hotel All Star Jockey Special” med världsnamn som Lester Piggott, Pat Eddery, Willie Carson, Wally Swinburn sr och Steve ”The Kid” Cauthen. De utmanade ett starkt hemmalag. Och detta var ingen engångsföreteelse. Det kan exempelvis nämnas att ”Lester Piggott Challenge” som arrangerades 1999, med Lester Piggott som prisutdelare istället för deltagande jockey, återigen såg världens bästa jockeys delta (givetvis tillsammans med flertalet skandinaviska toppjockeys): Kieren Fallon, Cash Asmussen, Pat Eddery, Kent Desormeaux, Olivier Peslier, Gary Stevens och Laftitt Pincay Jr.

Sejouren på Täby Galopp i över ett halvt sekel var oerhört viktig för Stockholmsgaloppen och måste betraktas som en succé. Att den tog slut 2016, berodde mest på att marken som huserade Täby Galopp även var attraktiv att bygga bostäder på och till slut var flytten mest en tidsfråga.

Dagens bana i Stockholmsområdet, Bro Park i Upplands-Bro är en stilren och modern galoppbana och träningsanläggning i vacker parkmiljö. Bro Park invigdes 2016 och ersatte alltså Täby Galopp som stängde samma år.

På Bro Park finns en gräsbana och en dirttrackbana som används för tävlingar. Gräsbanan mäter 2085 meter och dirttracken 1915 meter i omkrets. Invändigt om slätloppsbanorna finns hinderbanor för häck- och steeplechaselöpningar. Hinderbanorna invigdes 2020.

De största tävlingsdagarna på Bro Park är Stockholms Stora Pris i juni och Stockholm Cup-dagen i september.

2024 arrangerar Bro Park 28 tävlingsdagar.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Twirling Ghost TOP 2
Twirling Ghost TOP 2

Den här veckan rids ett pärlband med stora årgångslopp på banorna runt om i Skandinavien. Övrevoll är först ut med Norskt Oaks. På lördag är det både St Leger och Vinterfavoriternas Ærespræmie i Danmark. Den svenska upplagan Vinterfavoriternas Pris rids på söndag, tillsammans med ett flertal andra stora uppgörelser på Bro Park. Läs mer

Elin Hedman och Jose Lopera AHK_6618
Elin Hedman och Jose Lopera AHK_6618

Genom målmedveten fysträning har Elin Hedman snabbt etablerat sig som en av Sveriges främsta amatörryttare. Trots en stark grund från ponnygaloppen och andra sporter, var det de tuffa träningspassen på Bro Park som hjälpte henne att nå toppen bland amatörryttarna. Nu leder hon amatörryttarnas världscup Fegentri. Läs mer

Hard One To Please TOP
Hard One To Please TOP

På söndagen reds två av höstens främsta löpningar för den äldre eliten på Jägersro. Den tidigare Derbyvinnaren Hard One To Please spurtade hem Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning (L) och Twirling Ghost var helt obeveklig i Peas And Carrots Mile (L). De två vinnarna har en gemensam nämnare; båda lotsades till seger av Elione Chaves. Läs mer