Bli uppfödare

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Har du ett galoppsto som inte längre ska tävla, eller är du intresserad av att köpa ett fullblodssto och föda upp en egen galopphäst? Det är en härlig känsla att se sitt föl växa upp till en fullfjädrad galopphäst och följa hästen under hela karriären.

Som uppfödare är man samtidigt del av en gemenskap där man möts på galoppbanorna och åringsauktionerna, samarbetar kring betäckningar i Sverige och utomlands, med mycket annat. För den som är ung i branschen är det en helt ny värld som öppnar sig när man pluggar härstamningar, går på auktioner och tittar på hingstar.

Vem är uppfödare

Du behöver inte ha en egen gård – eller över huvud taget kunna något om hästar – för att bli uppfödare. I själva verket bor flera av våra framgångsrika uppfödare mitt i storstäderna och har sina ston inhysta på ett stuteri, där både stoet och fölet får all omvårdnad de behöver

Formellt sett är uppfödaren den som äger moderstoet vid ett föls födelse, oavsett om den personen har deltagit praktiskt i själva uppfödandet. Detta kan vara bra att tänka på om man till exempel köper eller säljer ett dräktigt sto, så att försäljningsanmälan kommer in till Svensk Galopp i rätt tid.

Den registrerade uppfödaren får uppfödarpremier när hästen tävlar och prisplacerar sig. Dessutom finns det hästägarpremier som betalas ut till den som äger en svenskuppfödd häst. Det finns en populär Breeders' Trophy-serie dit hästarna anmäls som föl. I den serien tävlar nästan enbart hästar som är uppfödda i Skandinavien.

Kom igång som uppfödare

I videoreportaget "Att vara uppfödare" berättar Johan och Peter Björnson om hur de började som fullblodsuppfödare och ger tips till den som är intresserad av att föda upp galopphästar.

I spellistan Fokus på fullblodsavel på Youtube finns fler videoreportage om uppfödning.

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Kontakt

Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på fullblodsavel.

Monica Wolf
monica.wolf@svenskgalopp.se
08-466 86 79

Nyheter och artiklar om uppfödning

Stockholm Yearling Sale 8
Stockholm Yearling Sale 8

Tävlingsprogrammet för tvååringarna under 2025 får ett lyft med introduktionen av en ny auktionslöpning på Jägersro över distansen 1200 meter. Dessutom får SM för tvååringar en viktig boost och ett nytt datum i kalendern. Läs mer

maija-k puff
maija-k puff

Det började med en tur till Sonja Olsson på Östesäby. Planen var att hitta en hingst som skulle fungera som pappa till en fälttävlanshäst. Det slutade med att det blev en framgångsrik galopphäst. Idag drömmer Maija Karresmaa Asplund om att bli uppfödare på heltid. Läs mer

Stall Sigfridsson åringar TOP
Stall Sigfridsson åringar TOP

Om Helena Sigfridsson känner sig deppig kan hon öppna dörren, titta ut och sen nypa sig i armen. För där i hagen går Ascot Brass och kanske kan man skymta att magen är aningen rundare än normalt. För uppfödarna Helena och Tor är det en dröm som blivit verklighet. Läs mer

Alla sidor om att börja med galopp

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

Bli tränare

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

I Sverige finns två kategorier tränare: professionella tränare och amatörtränare. Här kan du läsa om vad en tränare gör och vad de olika licenstyperna innebär.

Läs mer
MOF200712-07822 (1) Magnus Östh.jpg

Bli hästägare

MOF200712-07822 (1) Magnus Östh.jpg

Att äga galopphäst är socialt, spännande och roligt. Är du intresserad av att köpa en galopphäst? Här hittar du information om hur du går tillväga för att bli hästägare inom galoppsporten.

Läs mer
Tävling Malva Elina Björklund.jpg

Bli jockey eller amatörryttare

Tävling Malva Elina Björklund.jpg

I lopp rids hästarna av professionella jockeys, jockeylärlingar eller amatörryttare. Här kan du läsa om vad de olika licenstyperna innebär och du går tillväga för att börja rida i galopplopp.

Läs mer
Träningsstall Jardby2.jpg

Bli hästskötare eller arbetsryttare

Träningsstall Jardby2.jpg

Att jobba som arbetsryttare innebär att du rider hästarna som tränas hos en galopptränare.

Läs mer
Tävling 5APRIL2020_07 Elina Björklund.jpg

Bli träckare

Tävling 5APRIL2020_07 Elina Björklund.jpg

Personen som leder hästen före och efter start kallas för träckare. På den här sidan kan du läsa om en träckares arbetsuppgifter och hur du går tillväga för att bli träckare.

Läs mer
Vågrum 20181205-DSC_6943 Amie Karlsson.jpg

Bli funktionär

Vågrum 20181205-DSC_6943 Amie Karlsson.jpg

Det är många som ser till att allting fungerar under en tävlingsdag på galoppbanan. Här kan du läsa om vilka funktionärer som arbetar på en galopptävling och hur du går tillväga för att bli funktionär.

Läs mer