Hästvälfärd

Friska och välmående hästar är förutsättningen för galoppsporten i Sverige. Inom galoppsporten finns regler och rutiner för att värna om hästarnas välfärd. På de här sidorna kan du läsa mer om hästvälfärd och hästhållning inom galoppsporten.

Göteborg Galopp 0047MOF200816-05435 Magnus Östh.jpg

Hästvälfärd i svensk galoppsport

Inom galoppsporten finns regler och rutiner för att värna om hästarnas välfärd. Våra regler är bland de strängaste i världen. Här kan du läsa om några av våra rutiner och riktlinjer för att värna om hästarnas välfärd.

Tävling vinnarcirkeln21nov2020 Elina Björklund.jpg

Värdegrund för tävling med häst

Friska och välmående hästar är förutsättningen för galoppsporten i Sverige. Här kan du läsa värdegrunden för träning och tävling inom galoppsporten.

Häst nyser dreamstime_l_193617783.jpg

Smittskydd och vaccination

Det är viktigt att våra hästar är friska. Här kan du läsa om vaccinationer och de andra smittskyddsregler som gäller inom galoppsporten.

Ultraljud dreamstime_l_62561286.jpg

Antidopning, karenstider och behandlingsjournal

All otillåten medicinering klassas som dopning. På den här sidan finns information om anti-dopning, medicinering, karenstidslistor och behandlingsjournaler.

Stall.jpg

Stallbesiktning

Det finns två typer av stallbesiktningar hos galopptränare: campkontroller som utförs av Travarhälsan och stallbesiktningar som utförs av veterinär. Här kan du läsa om vad det innebär och när du behöver göra en stallbesiktning.

Hönät _D7C1179.jpg

Regler och tillstånd för hästverksamhet

På den här sidan kan du läsa om tillstånd för din hästverksamhet och foderanläggning. Det är viktig information för dig som ska starta eller redan driver träningsverksamhet och uppfödning.

Nyheter och artiklar om hästvälfärd

Stall MOF200705-04445.jpeg Stall MOF200705-04445.jpeg

Karenstids- och förbudslistan uppdateras och de nya bestämmelserna börjar gälla 1 oktober 2022. Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en del förtydliganden. Ändringarna är framtagna i samarbete med trav- och galoppsporterna i Sverige, Norge och Danmark, dess nordiska kommitté (NEMAC) samt med förbundsveterinären vid Svenska Ridsportsförbundet. Läs mer

Galoppvänner, se hit! I samarbete med Hästsportens Folkhögskola har vi möjligheten att bjuda in er till en gratis föreläsning den 14 september om förebyggande av skador som kommer hållas av Cecilia Lönnell.

Hur kan man förebygga träningsrelaterade skador hos galopphästar, hur uppstår skador och vilka samband finns med bättre resultat? Vad ska man tänka på vad gäller underlag? Nu erbjuder vi en kostnadsfri digital föreläsning om dessa ämnen med veterinären och forskaren Cecilia Lönnell.

Mer information hittar du i kalendariet: Digital föreläsning om träning, underlag och förebyggande av skador

Förtydligande: Föreläsningen ingår alltså i en del av en kurs, därav den specifika dagen och tiden.

JCRoundTable081422-Dennis-Madsen_SZ12147.jpeg JCRoundTable081422-Dennis-Madsen_SZ12147.jpeg

Spöanvändning inom galoppsporten är en het fråga inom galoppsporten i USA och det finns ett stort intresse för de nya skandinaviska spöreglerna. I söndags höll Dennis Madsen från Svensk Galopp ett föredrag om det nya regelverket på en stor konferens i Saratoga. Läs mer