Bli hästskötare eller arbetsryttare

Att jobba som arbetsryttare innebär att du rider hästarna som tränas hos en galopptränare.

Den som jobbar hos eller hjälper en tränare att rida galopphästarna i träning kallas arbetsryttare. Man kan också arbeta hos en tränare utan att rida. Då kallas man hästskötare.

För att bli arbetsryttare behöver man ha god ridvana och vara ganska lätt. En arbetsryttare behöver inte vara så liten och lätt som en jockey, men de flesta tränare föredrar arbetsryttare som väger under 70 kg. Man rider dagligen ett flertal hästar som gör olika sorters träningsarbete enligt tränares instruktioner.

Arbetet som arbetsryttare och hästskötare är omväxlande. De utfodrar hästarna, gör rent i boxarna och ryktar hästarna. De följer också med hästarna på tävling. Dessutom ska en arbetsryttare motionera och träningsrida hästarna.

Så blir du arbetsryttare eller hästskötare

En bra början är att ta kontakt med en tränare. Då får du kanske hjälpa till i stallet och om du visar framfötterna finns chansen att du även får rida. Genom att rida ut hos en tränare kan du lära dig mer om galopp och du kan sedan söka jobb genom att kontakta någon galopptränare som söker personal.

Fler sidor om att börja med galopp

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

Bli tränare

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

I Sverige finns två kategorier tränare: professionella tränare och amatörtränare. Här kan du läsa om vad en tränare gör och vad de olika licenstyperna innebär.

Läs mer
MOF200712-07822 (1) Magnus Östh.jpg

Bli hästägare

MOF200712-07822 (1) Magnus Östh.jpg

Att äga galopphäst är socialt, spännande och roligt. Är du intresserad av att köpa en galopphäst? Här hittar du information om hur du går tillväga för att bli hästägare inom galoppsporten.

Läs mer
Solbacka AHK_1150.jpg

Bli uppfödare

Solbacka AHK_1150.jpg

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Läs mer
Tävling Malva Elina Björklund.jpg

Bli jockey eller amatörryttare

Tävling Malva Elina Björklund.jpg

I lopp rids hästarna av professionella jockeys, jockeylärlingar eller amatörryttare. Här kan du läsa om vad de olika licenstyperna innebär och du går tillväga för att börja rida i galopplopp.

Läs mer
Tävling 5APRIL2020_07 Elina Björklund.jpg

Bli träckare

Tävling 5APRIL2020_07 Elina Björklund.jpg

Personen som leder hästen före och efter start kallas för träckare. På den här sidan kan du läsa om en träckares arbetsuppgifter och hur du går tillväga för att bli träckare.

Läs mer
Vågrum 20181205-DSC_6943 Amie Karlsson.jpg

Bli funktionär

Vågrum 20181205-DSC_6943 Amie Karlsson.jpg

Det är många som ser till att allting fungerar under en tävlingsdag på galoppbanan. Här kan du läsa om vilka funktionärer som arbetar på en galopptävling och hur du går tillväga för att bli funktionär.

Läs mer