Hästen

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

Engelska fullblod

Engelskt fullblod är den ras som i huvudsak används för kapplöpningar. I Sverige finns det ungefär 700 engelska fullblod i träning.

För att få kallas engelskt fullblod måste en häst kunna spåras tillbaka till den engelska stuteriboken, The General Stud Book, oavsett var den är född på jordklotet.

Fullblodet avlades fram i England på 1600 och 1700-talet genom en korsning av importerade orientaliska hingstar och inhemska ston. Alla fullblodshästar härstammar på fädernet från någon av de tre hingstarna Darley Arabian, Byerley Turk eller Godolphin Barb.

Det engelska fullblodet utvecklas mycket snabbt. Därför kan man börja rida in fullblod tidigare än andra hästraser. Man rider ofta in en galopphäst när den är ett och ett halvt år. Hästar som är mogna för uppgiften kan börja tävla under året då de fyller två år. Då tävlar de bara mot andra tvååriga hästar och distanserna är kortare än för de äldre hästarna.

Det viktigaste året för ett engelskt fullblod är säsongen då den är tre år. Då rids de fem klassiska löpningarna. Hästarna kan dock tävla i flera år innan de går vidare till nya karriärer.

Vissa hästar är bra på korta distanser och andra föredrar längre lopp. Se sidan om banunderlag och distanser.

Arabiska fullblod

Arabiska fullblod kan också tävla i galopp. I Sverige finns det ungefär 50 arabiska fullblod i träning.

Arabhästarna tävlar på samma villkor och efter samma bestämmelser som de engelska fullbloden men i egna löpningar eftersom de inte är riktigt lika snabba som det engelska fullblodet.

Arabhästen får lov att börja tävla i galopp från det år den fyller tre.

Fler sidor om galoppsportens grunder

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Yrken och roller

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Utrustning

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

Lopptyper

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.