Tränarkurser

Om du vill du bli galopptränare ska du gå Svensk Galopps tränarkurser. Det finns två kurser: amatörtränarkurs och proffstränarkursen.

Amatörtränarkurs

I vår kommer tränarkurs 1 och 2 slås ihop och bli endast en kurs – Amatörtränarkurs. Efter godkänd kurs kan du ansöka om amatörtränarlicens och är behörig att träna hästar som är två år eller äldre. Svensk Galopp kommer alltså att ändra sina regler gällande amatörtränarlicens. Efter att ha blivit godkänd på amatörtränarkursen kan du träna ett obegränsat antal egna eller familjeägda hästar och maximalt fem delägda eller av någon annan ägd häst. Om du ska träna delägda hästar eller hästar som ägs av någon annan krävs det F-skatt. Detta gäller självklart under förutsättning att du uppfyller kraven i övrigt gällande praktik, godkänd uppstallningsplats mm.

Kursen kommer våren 2021 genomföras digitalt via Teams, med en webkurs samt en fysisk träff under några dagar på Bro Park eller Jägersro (vi följer smittläget och kan i nuläget inte säga exakt när).

Kursen kommer innehålla veterinärmedicin, galoppsportens regelverk, propositioner, dopningsbestämmelser, etologi och välfärd, foderlära, rollen som tränare, den växande hästen, hovvård, träningsfysiologi samt stallbesök och sadling. Den kommer också att innehålla propositionsprov och ett reglementsprov.

Sökande till kursen ska ha genomgått minst 76 timmars praktik hos professionell galopptränare innan tränarlicens utfärdas, helst före kursen för att komma så väl förberedd som möjligt.

Kursen genomförs av Hästsportens folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp.

Kontaktperson

Hanna Selinus, kursledare
E-post: hanna.selinus@svenskgalopp.se
Telefon: 08-466 86 46

Teresia Åkesson, kursadministratör
E-post: teresia.akesson@svenskgalopp.se
Telefon: 08-466 86 89

Kontaktperson

Hanna Selinus, kursledare
E-post: hanna.selinus@svenskgalopp.se
Telefon: 08-466 86 46

Teresia Åkesson, kursadministratör
E-post: teresia.akesson@svenskgalopp.se
Telefon: 08-466 86 89

Proffstränarkursen

Vill du satsa på en professionell karriär som tränare med egen verksamhet inom galoppsporten? Proffstränarkursen (A-tränarkursen) är för dig. Kursen ger dig kunskaper i att starta eget, företagsekonomi samt arbetsledarskap och marknadsföring.

Kursen är uppdelad i två omgångar. Den första delen är en förberedande kurs på Hästsportens Hus i Stockholm under två dagar. Därefter hålls A-tränarkursen som genomförs på Riksanläggningen Wången. Kursen på Wången är uppdelad i två omgångar med distansstudier där emellan.

Proffstränarkursen genomförs av Hästsportens folkhögskola i samverkan med Riksanläggningen Wången, Svensk Galopp och Svensk Travsport.

För att delta i proffstränarkursen ska du ha genomfört tränarkurs 2 med godkänt resultat. Dessutom krävs att du har fyra års genomförd och dokumenterad arbetslivspraktik inom galoppsporten eller att du har haft amatörtränarlicens minst fyra år.

Kontaktperson

Helena Gärtner, utbildningsansvarig på Svensk Travsport
E-post: helena.gartner@svensktravsport.se

Kontaktperson

Helena Gärtner, utbildningsansvarig på Svensk Travsport
E-post: helena.gartner@svensktravsport.se

Kommande kurser och utbildningar

Fler kurser och utbildningar

bro-sadel.original.jpg

Introduktionskurser

Är du nyfiken på galoppsporten? Introduktionskursen är öppen för alla som är intresserade av galopp, utan krav på förkunskaper.

MOF190606-305407 Magnus Östh.jpg

Ryttarkurser

För att få tävlingsrida måste nya ryttare genomgå en ryttarlicenskurs. Vi arrangerar också andra kurser på våra banor för dig som vill förbättra din ridning.

FMO160610_4721.jpg

Gymnasieutbildning

Realgymnasiet i Malmö erbjuder gymnasieutbildning med inriktning på galopp. Här kan du läsa mer om utbildningen.

Newmarket DSC_3531.JPG

Utländska utbildningar

Utomlands finns många kurser och utbildningar inom galoppsporten. Här tipsar vi om några av utbildningarna som du kan gå.