Malmös galopphistoria

14 januari 2021 12:00

I Skåne har det tävlats i galopp sedan 1890. Jägersro invigdes 1907 och har alltid varit en bana som såväl arrangerat trav som galopptävlingar. Här kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö.

Sedan 1907 har Jägersro anordnat tävlingar för galopphästar. Anläggningen ligger i utkanten av Malmö och är Sveriges enda bana som arrangerar både trav- och galoppsport.

Men premiär för galoppsporten i Malmö ägde rum redan den 29 september 1878, nära järnvägsstationen i Arlöv på en plats som senare kom att kallas för Spillespengsmarken. Enligt Sydsvenska Dagbladet var det då mellan 10 000 och 12 000 personer på plats, för att bevittna ”Detta här på orten ovanliga skådespelet”.

Men man kan säga att utvecklingen i Skåne tog fart när Skånska Fältrittklubben bildades vid ett möte på Hotel Continental i Helsingborg den 28 januari 1888. Banan som det tävlades på var Exercisfältet i Limhamn, som invigdes 1889 och som sköttes av Malmö Kapplöpningssällskap i början. Det reds både slätlöpningar och steeplechase.

Fältrittklubben bedrev faktiskt spel med totalisator redan mellan 1893 och 1898!

Nästa steg togs tack vare att Skånska Fältrittklubben genom sin dåvarande sekreterare Bror Cederström odlade en allians med travet och dess främste företrädare, Byggmästaren CL Muller. 1906 bildades Skånes Galopp- och Trafbana. Och Jägersro köptes, med premiärtävlingar för galoppen i juli 1907.

Jägersro Galopp är mest känt som värd för Svenskt Derby. Derbyt reds här första gången 1918 och vanns av hästen Voter.

Men fröet till det som i dag är Jägersros absoluta höjdpunkt på året såddes på stenig mark. Det var inga lovande tider för galoppen eller hästsport överhuvudtaget, när Svenskt Derby reds för första gången för över 100 år sedan. Vadhållning och spel på hästar var förbjudet. Men Skånska Fältrittklubben ville verkligen etablera att Svenskt Derby enligt engelsk modell. Hovstallmästaren Clarence von Rosen gick i bräschen med en storartad insamling till prissummor. Han säkerställde till slut redan då, att derbyt för alltid skulle ridas på Jägersrobanan – Svenskt Derby har nu alltså över 100 år på nacken.

Svenskt Derby (som i många år reds på gräsbana men numera på dirttracken) var en skådeplats för ”gräddan av samhället” särskilt under under 1940- och 50-talen. Här ägde några av Sveriges största dåtida kändisfester rum och kungafamiljen spred sin glans över tillställningen. Exempelvis var både Gustav V och Gustav VI Adolf trogna derbybesökare.

Det sista derbyt på den gamla gräsbanan ägde rum 1979 och såg St Remi som vinnare, faktiskt den förste norske vinnaren (tränad av Arnfin Lund).

Än i dag är derbyt på Jägersro, numera i mitten på juli, en skådeplats för festlighet och flärd med män iklädda garderobens finaste kostymer och kvinnor med tjusiga hattar och andra iögonfallande kreationer.

När Bullof Wall Street vann löpningen 2020 var förstapriset 1,5 miljoner kronor - vilket gör Svenskt Derby till det högst doterade derbyt i Skandinavien.

Listed-löpningen Pramms Memorial är den löpning som tilldrar sig mest internationellt intresse. Löpningen reds för första gången 1984 till minne av eldsjälen Per-Erik Pramm, som bland annat hade tre svenska derbyvinnare. Loppet (för milers, över 1730 meter på dirttracken) har lockat många internationella stjärnor genom åren och hade 2020 ett förstapris på 700 000 kronor.

Dirttrack-banans omkrets är i dag knappt 1500 meter. 2021 arrangerar Jägersro Galopp 24 tävlingsdagar.

Under åren har det också arrangerats galopptävlingar på Blommeröd, Banan kallas även strandängen och ligger alldeles intill Ringsjöns strand i mellersta Skåne. Närmaste större tätort är Höör. Banan är namngiven efter det berömda arabhäststuteriet som ligger strax norr om tävlingsområdet. Första loppet på Blommeröd reds 1993. 2007 flyttades banan några hundra meter söderut till sin nuvarande lokalisering. Blommeröd är en ren naturbana som även har möjlighet att arrangera hinderlopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

När vi nu för första gången i år summerar våren och en stor del av sommaren på de danska provinsbanorna noterar vi en hel del roliga svenska framgångar – inte minst gav Ewa Sarlövs adept hingsten Novas första vinnare.

Säsongen inleddes på Ålborg Galop (Racing Arena Aalborg) den 25 april, men där blev det bara en femteplats för svenskuppfödda Naga Jolokia (e. Mingun), uppfödd av Karin Hammarling. Han har mäktat med ytterligare två femteplatser (Ålborg 21 juni och Odense 20 juli).

Rigel Torkdahl (e. Appel Au Maitre) var tvåa över 1550 meter gräs på Århus Galop (Jydsk Væddeløbsbane) den 3 maj. Han är uppfödd av Buck Racing AB.

Den 14 maj invigde Odense Galop (Fyens Væddeløbsbane) säsongen och Red Cheek Fox (e. Hallucinate) blev tvåa över 1650 meter gräs. Stoet är uppfött av PAL Management AB.

Spinoza (e. Juniper Tree) var femma i sin livsdebut över 950 meter gräs på Århus Galop den 8 juni. Ännu bättre gick det för Nova Girl (e. Hallucinate) som slutade tvåa och Rigel Torkdahl var trea i samma lopp.

Ovan nämnda Nova Girl gick vidare och segrade i en maidenlöpning på Ålborg Galop den 21 juni under Oliver Wilson över 1500 meter. Targaryen (e. Wilshire Boulevard), uppfödd av Marc Elsborg, slutade femma (också femma på Århus den 3 juli).

Storloppsdag i Århus

Århus Galop arrangerade sin storloppsdag den 3 juli och November Rain (e. Helsinki), uppfödd av Scanstar Farm AB, tog en fin seger efter snygg ridning av Martin Rodriguez över 2000 meter gräs. Bengt Adielsson har både fött upp och äger Klarvaken (DEN) och Wide Awake (DEN). Båda slutade fyra denna dag, där den sistnämnde gjorde det i Jydsk Derby Consolation. Vi noterar också att Andreas Tapia Dalbark vann Jydsk Derby (Jyllandsløbet) ombord på Titannia över 2150 meter gräs.

First Shamrock blev Novas första vinnare

Avelshingsten Nova (e. Galileo) har väntat ett tag på att någon avkomma ska vinna och det hände under den mycket varma dagen på Odense Galop den 20 juli (loppen flyttades till och med fram några timmar då det var för varmt) när stoet First Shamrock tog karriärens första seger under Maikel Narvaez Bravo efter att ha fått ge allt ända till mållinjen i 33 graders värme. En riktig kämpainsats. Almitas och Rebecka Kullberg äger. Ewa Sarlöv är både uppfödare och tränare.

Det var en stor svenskdag då även Shenanigans (e. Footstepsinthesand) segrade under amatörryttaren Kelvin C. Belcourt över 1650 meter gräs. Wretman Stable & Stud, Arlert B m fl. är uppfödare. I samma lopp var Nova Girl tvåa. Parsifal Torkdahl (e. Barocci) var i nästa lopp femma. Han är uppfödd av Rävdansens Stuteri AB.

Den sista tävlingsdagen fram till dags dato gick på Århus Galop den 4 augusti och Nova Girl slutade då trea över 1550 meter gräs. Vi noterar också att svenska Fegentriryttaren, Evelina Rönnlund, som börjat arbeta för hemmatränaren Lea Olsen, vann med Mustang efter en mycket skicklig ritt över 2000 meter gräs.

Läs mer: Lopprepriser på derby25.dk, nyheter på Galopsport.dk och Galopservice.dk, resultat och kommande tävlingar på Galopinfo.dk.

Foto: Gorm Jo
First_Shamrock_DSC_7215.JPG
Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg Carl_XVI_Gustaf_Drottning_Silvia_Foto_Peter_Knutson_Kungahuset.se (1).jpg

19 augusti 2022 | Nyhet

Kungaparet besöker Bro Park

Om en månad får galoppbanan Bro Park kungligt besök. DD.MM. Konungen och Drottningen närvarar vid de stora galopptävlingarna i Bro den 18 september. Läs mer