Malmös galopphistoria

14 januari 2021 12:00

I Skåne har det tävlats i galopp sedan 1890. Jägersro invigdes 1907 och har alltid varit en bana som såväl arrangerat trav som galopptävlingar. Här kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö.

Sedan 1907 har Jägersro anordnat tävlingar för galopphästar. Anläggningen ligger i utkanten av Malmö och är Sveriges enda bana som arrangerar både trav- och galoppsport.

Men premiär för galoppsporten i Malmö ägde rum redan den 29 september 1878, nära järnvägsstationen i Arlöv på en plats som senare kom att kallas för Spillespengsmarken. Enligt Sydsvenska Dagbladet var det då mellan 10 000 och 12 000 personer på plats, för att bevittna ”Detta här på orten ovanliga skådespelet”.

Men man kan säga att utvecklingen i Skåne tog fart när Skånska Fältrittklubben bildades vid ett möte på Hotel Continental i Helsingborg den 28 januari 1888. Banan som det tävlades på var Exercisfältet i Limhamn, som invigdes 1889 och som sköttes av Malmö Kapplöpningssällskap i början. Det reds både slätlöpningar och steeplechase.

Fältrittklubben bedrev faktiskt spel med totalisator redan mellan 1893 och 1898!

Nästa steg togs tack vare att Skånska Fältrittklubben genom sin dåvarande sekreterare Bror Cederström odlade en allians med travet och dess främste företrädare, Byggmästaren CL Muller. 1906 bildades Skånes Galopp- och Trafbana. Och Jägersro köptes, med premiärtävlingar för galoppen i juli 1907.

Jägersro Galopp är mest känt som värd för Svenskt Derby. Derbyt reds här första gången 1918 och vanns av hästen Voter.

Men fröet till det som i dag är Jägersros absoluta höjdpunkt på året såddes på stenig mark. Det var inga lovande tider för galoppen eller hästsport överhuvudtaget, när Svenskt Derby reds för första gången för över 100 år sedan. Vadhållning och spel på hästar var förbjudet. Men Skånska Fältrittklubben ville verkligen etablera att Svenskt Derby enligt engelsk modell. Hovstallmästaren Clarence von Rosen gick i bräschen med en storartad insamling till prissummor. Han säkerställde till slut redan då, att derbyt för alltid skulle ridas på Jägersrobanan – Svenskt Derby har nu alltså över 100 år på nacken.

Svenskt Derby (som i många år reds på gräsbana men numera på dirttracken) var en skådeplats för ”gräddan av samhället” särskilt under under 1940- och 50-talen. Här ägde några av Sveriges största dåtida kändisfester rum och kungafamiljen spred sin glans över tillställningen. Exempelvis var både Gustav V och Gustav VI Adolf trogna derbybesökare.

Det sista derbyt på den gamla gräsbanan ägde rum 1979 och såg St Remi som vinnare, faktiskt den förste norske vinnaren (tränad av Arnfin Lund).

Än i dag är derbyt på Jägersro, numera i mitten på juli, en skådeplats för festlighet och flärd med män iklädda garderobens finaste kostymer och kvinnor med tjusiga hattar och andra iögonfallande kreationer.

När Bullof Wall Street vann löpningen 2020 var förstapriset 1,5 miljoner kronor - vilket gör Svenskt Derby till det högst doterade derbyt i Skandinavien.

Listed-löpningen Pramms Memorial är den löpning som tilldrar sig mest internationellt intresse. Löpningen reds för första gången 1984 till minne av eldsjälen Per-Erik Pramm, som bland annat hade tre svenska derbyvinnare. Loppet (för milers, över 1730 meter på dirttracken) har lockat många internationella stjärnor genom åren och hade 2020 ett förstapris på 700 000 kronor.

Dirttrack-banans omkrets är i dag knappt 1500 meter. 2021 arrangerar Jägersro Galopp 24 tävlingsdagar.

Under åren har det också arrangerats galopptävlingar på Blommeröd, Banan kallas även strandängen och ligger alldeles intill Ringsjöns strand i mellersta Skåne. Närmaste större tätort är Höör. Banan är namngiven efter det berömda arabhäststuteriet som ligger strax norr om tävlingsområdet. Första loppet på Blommeröd reds 1993. 2007 flyttades banan några hundra meter söderut till sin nuvarande lokalisering. Blommeröd är en ren naturbana som även har möjlighet att arrangera hinderlopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

21 februari 2024 | Notis Arbetsgrupp ska utreda Derbyserien

Vid höststämman inkom motion från SGS om förändring av Svenskt Derby/Derbyserien. Efter diskussioner på stämman återremitterades frågan till Svensk Galopps styrelse för vidare utredning.

Styrelsen har nu utsett en arbetsgrupp som ska utreda frågan och dess eventuella konsekvenser samt presentera ett beslutsunderlag till årsstämman.

Gruppen består av:

  • Gisela Jardby, ordf och sammankallande
  • Per Jardetun
  • Åsa Edvardsson
  • Dennis Madsen, adj Svensk Galopp
  • Monica Wolf, adj Svensk Galopp