Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Derbydagens löpningar

Svenskt Derby är ett av elva löpningar som avgörs under Derbydagen på Jägersro Galopp den 17 juli 2022. Läs här om dagens alla lopp!

Svenskt Derby

Det finns inget mer spänt ögonblick i svensk galoppsport än när man börjar lasta hästarna till start i Svenskt Derby. Man har ridit Svenskt Derby sedan 1918 och att det är en institution i Malmös historia är en underdrift.

Ett fullblod får en chans att ta hem segern i Svenskt Derby. Inga fler. Löpningen visas i repris om och om igen, men alltid med samma resultat. Kvällen innan är det nervöst. Inför starten pirrigt. Kommer “min” häst ens in i boxarna? Hur blir starten? Kommer orken att tryta? Det är ett kraftprov modell större och med nerverna på helspänn är det lätt att man förivrar sig. Misstag sker i varje Derby. Tyvärr har man inte råd med misstag för motståndet är hårdare än någonsin. Man får som sagt bara en chans och ingen har glömt att träna inför den här starten.

Det handlar förstås om historia, men också om ära och evig berömmelse. Att segraren får en bra bit över miljonen kronor sitter självfallet inte i vägen.

Derbyn finns det många av i världen, mängder av länder och regioner har sina egna. Det första reds i England 1780 och har alltsedan dess varit det främsta målet för alla ägare. Så även i Sverige, där man också kallar Derbyt för “Galoppens Blå Band” vilket skulle kunna komma från Serafimerordens blå band, men egentligen kommer från England där ”The Blue Ribbon of the Turf är en hänvisning till Strumpebandsordern.

I USA pratar man om “The fastest two minutes in sports” när man pratar Derby. Men så springer de endast 2000 meter också. I Sverige tävlar vi över den klassiska distansen 2400 meter och det tar en bit över två och en halv minut innan vi vet vem som får lyfta den vackra bucklan och skriva in sig i historieböckerna.

Förutom den stora sporten är det självklart spel också. Vem kommer du spela på i år? Kom ihåg att sätter du inte vinnarspelet i år, då har du chansen nästa och och nästa...

I samband med Svenskt Derby rids även en tröstlöpning, Svenskt Derby Consolation, där de hästar som inte riktigt nådde ända fram till huvudlöpningen kan visa sitt kunnande.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Derby på Jägersro.jpg

Malmö Stads Pris (Sofierolöpning)

Malmö Stads Pris kallas även för “Korta Derbyt” och rids över 1730 meter. Även om målet för alla fullblod är att få plats i Derbyt är det många som under sin tidiga karriär redan upptäckt att de inte orkar med den långa distansen. Just distanser mellan 1600 och 1730 meter är extremt passande för många Skandinaviska hästar och Jägersros största löpning för äldre hästar, Pramms Memorial, rids just över 1730 meter.

Den här distansen inbjuder till nära full fart hela vägen och kampen om en bra position in i första sväng är väldigt viktig. Ledningen är närmsta vägen till målet sägs det, men man får inte ha ödslat för mycket kraft i början, då blir det segt över upploppet.

Den här löpningen kanske inte räknas som klassisk, men den håller alltid högsta klass och är spännande hela vägen. Vi minns särskilt när Jägersros egen “drottning” Mrs Loreen segrade här år 2015.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Mrs Loreen 6871.jpg

Mrs Loreen vinner med Nicolaj Stott

Zawawi Cup

På Derbydagen samlas av tradition alltid den Skandinaviska sprintereliten och gör upp om segern i Zawawi Cup.

Här gör man bäst i att inte blinka eller gå och ta en påtår när boxarna öppnas för det tar inte mer än cirka en minut och tio sekunder innan hästarna är i mål. Startsnabbhet är förstås en dygd, men det är en lång raka innan svängen så ledningen är inte ett absolut måste.

Man brukar säga att det är tillfälligheter som avgör de bästa löpningarna för sprinters. En liten knuff här eller en tackling där gör att dagen kan vara förstörd. Tittar vi i resultatlistorna ser vi dock att det är vanligt att en elitsprinter dominerar, vi minns Sharp Matt med fyra segrar och hemmabanans Pipoldchap tog tre för att nämna några av de stjärnor som tagit flera segrar och visat att bästa häst faktiskt tar hem segern!

Löpningen har en lång tradition och 1941 segrade legendariske Sidenhuset II för sin jockey, tränare och ägare George Killick.

Dr Omar Zawawi var en stor affärsman i Oman med en lång historia inom Svensk Galoppsport genom sin vänskap med likaledes framlidne galoppentusiaten Tore Petré. Dr Zawawi segrade själv i löpningen 2010 med sin stjärnsprinter Alcohuaz.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
I Kirk 1067.jpg

I Kirk och Oliver Wilson tillsammans med Malin Janninge och Oscar Berneklint efter segern i 2019 års Zawawi Cup.

Magareta Wettermarks Minneslöpning

1730 meter för ston och inte vilka ston som helst utan de bästa vi har i Skandinavien. Det är alltid en hög kvalitet på den här löpningen och det är som sig bör för Margareta Wettermark var inte vilken kvinna som helst.

Född Cronhielm var hon den första kvinna som tävlade mot män inom travet och hon red även kapplöpningar. Som tränare inom galoppen segrade hon i alla klassiska löpningar och var den första kvinna i Europa som hade proffslicens. Förutom tränarkarriären var hon aktiv som uppfödare och det är därför passande att dagens segrare får en betäckning med valfri hingst på Lanwades Stud i England.

Den här löpningen är helt klart en av de viktigaste på Derbydagen och det är ingen slump att stoeliten flockas till just den här löpningen.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Margareta Wettermarks Minneslöpning 2019 0986.jpg

Fältet i 2019 års upplaga av Margareta Wettermarks Minneslöpning strax efter start

Valley Chapel Memorial

Årets Derbydag bjuder på en stor nyhet i form av det nya loppet Valley Chapel Memorial.
Loppet rids över 1730 meter och har 1 miljon kronor i samlad prissumma Det är ett lopp för de allra bästa hästarna över milerdistans.
Loppet stöttas av Bente och Magne Jordanger i Stall Perlen till minne av deras fantastiske Valley Chapel, som vann alla de tre skandinaviska Derbyna 1999 och dessutom många andra stora löpningar i Skandinavien. Totalt tog Valley Chapel 16 segrar och vann över 7,5 miljoner kronor. Dessutom fick han en storloppsbonus på 1,75 miljoner kronor för trippeln Scandinavian Open Championship (G3), Marit Sveaas Minnelöp (G3) och Stockholm Cup (G3) år 2001.
– Vi är stolta över att Svensk Galopp vill hedra Valley Chapel med ett minneslopp på deras Derbydag. Valley Chapel betydde något väldigt speciellt för oss med sin unika personlighet och starka vilja att vinna. Han hade ett hjärta av guld, säger Bente och Magne Jordanger.

Ni läsa mer om loppet här Valley Chapel Memorial sätter färg på Derbydagen.

Foto: Stefan Olsson
Valley_Chapel_2_ja990808.jpg

Valley Chapel och Fredrik Johansson vann Svenskt Derby 1999. Valley Chapel ägdes av Bente och Magne Jordanger som står bakom Stall Perlen, och tränades av Wido Neuroth. Vem vinner första upplagan 2022?

Derby Day Sprint

Det här är en relativt ny löpning under Derbydagen. I varje kull visar sig ett antal hästar vara bättre lämpade över sprinterdistanser och lita på att det kommer att gå undan under de 1200 meter som racet pågår.

I en sådan här sprintlöpning gäller det att få en bra start och orka hålla tempot ända in i mål. Vissa av deltagarna har tidigare matchats över längre distanser och då är det viktigt att de förstått att över den här distansen är det full fart hela vägen som gäller.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Shantou 3982.jpg

Shantou och Carlos Lopez vann Derby Day Sprint på Derbydagen år 2018

Kronprinsens Husarregementes Minneslöpning

Derbydagens amatörlöpning minner om Malmös historia och också om galoppens. Kronprinsens Husarregemente var en viktig del av den svenska kapplöpningshistorien.

Amatörryttarna har varit en naturlig del i galoppsporten sedan begynnelsen och det är naturligt att de får vara med och visa upp sig denna fantastiska tävlingsdag. De svenska amatörryttarna håller en hög internationell standard vilket bevisas av de många framgångarna inom amatörernas världscup, Fegentrin.

Många av dagens amatörer rider mer än man tror då många jobbar i galoppstall hela dagarna. De rider dock inte lika många kapplöpningar som proffsen, men i mångt och mycket är den stora skillnaden mot jockeys att amatörerna rider högre vikter.

I en jämn handikap är det förstås extra viktigt att ha den bästa amatören på ryggen. Tempobedömningen är särskilt kritisk över den långa distansen, det gäller att inte bruka alla sina krafter för tidigt, men ej heller att låta motståndarna försvinna undan.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Aithusa Jägersro 2017 1739.jpg

Aithusa tillsammans med Yasmine Nilsson och Thomas Fredlund efter segern i Kronprinsens Husarregementes Minneslöpning år 2017. Aithusa vann också loppet följande år.

Hellges Glasmästeri Summer Cup

I Derbyt utses den bästa hästen, men för att göra kapplöpningarna mer jämna har man ett handikapsystem där bättre hästar får bära mer vikt än de sämre hästarna. Målet är att alla skall komma i mål samtidigt och det är därför dagsform, taktik och löpningsförlopp som avgör vem som faktiskt segrar. Den här handikapen rids över Derbydistansen 2400 meter och det är vanligt att hästar som tidigare tävlat i Derbyt återfinns i startboxarna, nu som äldre.

Till skillnad från i Derbyt vet vi på förhand att alla hästarna trivs över bana och distans och spelvänligare än så här blir det inte. Då vi vet vad de här elithästarna kan får vi också en bra värdemätare på hur bra Derbykullen är.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Gold Tyranny 1193.jpg

Gold Tyranny vinner Derby Day Summer Cup 2018 med Jacob Johansen

President of the UAE CUP (Listed P/A)

Alla fullblodsgaloppörer härstammar från tre arabiska hingstar importerade till England på 1700-talet. Var med sin dråpliga historia bakom om sig. Godolphin Arabian, Darley Arabian och Byerly Turk och såväl Godolphin- som Darley Arabians blodlinjer lever vidare i bästa välmående. De är så betydande, att två av världen största maktfaktorer inom galoppsporten bär deras namn.

De rent arabiska fullbloden lever också vid god hälsa som en egen ras och den används också till galopplöpningar i det mesta av världen. Den svenska arabgaloppsporten är integrerat i Svensk Galopp och hästarna springer på samma premisser som de engelska fullbloden. De är kanske inte fullt så snabba. De är mindre, men det är inte tävlingsinstinkten hos de bästa och det är bra hästar i The President of the UAE Cup. Det är en värdefull löpning och med sin Listed status är den av hög dignitet. Den högsta under dagen och konceptet är del av en världsomspännande serie av topplöpningar generöst sponsrat av Emiraternas president.

Serien är tung och mångårig inom arabgaloppen och som bevis på, att Sverige finns på den internationella kartan, kom President Cup till Sverige år 2020.

Foto: Nils Rosenkjær
Al Mounteze Monlau och Elione Chaves i Belgien 2018

Al Mounteze Monlau och Elione Chaves i Belgien 2018.

Under dagen avgörs även Svenskt Derby Consolation och tvåårslöpningen Derby Day Juvenile.

Fler sidor om Svenskt Derby

Derbydagen_D503969.jpg

Svenskt Derby – en klassisk löpning

Svenskt Derby är den viktigaste av de fem klassiska löpningarna i Sverige. Men vad är egentligen en klassisk löpning? Finn ut svaret här!

Hattparad Jägersro 2019 AHK_2990.jpg

Hattparad

Kapplöpningar har i århundraden varit synonymt med fest och elegans. Män och kvinnor klär upp sig i sina mest eleganta kreationer för att sola sig i glansen av de ädla fullblodshästarna. Att tävla i en hattparad är en modern företeelse men lika trevlig för det!

DSC_0609.jpg

Praktisk information

På den här sidan finns information för dig som vill besöka Svenskt Derby den 17 juli 2022 på Jägersro Galopp.

Tapwell startboxar MOF200712-08127.jpg

Samarbete

Vill du eller ditt företag synas i med vårt största evenemang för året?

JLR_Derby_17 062 på Jägersro.jpg

Mat & Dryck

På den här sidan finns information om vad som finns i mat- och dryckesväg för dig som vill besöka Svenskt Derby den 17 juli 2022 på Jägersro Galopp.