Derbydagens löpningar

Svenskt Derby är en av nio löpningar som avgörs under Derbydagen på Jägersro Galopp den 14 juli 2024. Läs här om dagens alla lopp!

Jockeyklubben Svenskt Derby

Det finns inget mer spänt ögonblick i svensk galoppsport än när man börjar lasta hästarna till start i Svenskt Derby. Derbyt är för treåriga hästar och ett fullblod får därmed bara en chans att ta hem segern i det här loppet. Det handlar förstås om historia, men också om ära och evig berömmelse. Svenskt Derby är en av fem klassiska löpningar i Sverige.

Derbyn finns det många av i världen, de flesta länder har sitt eget. Det första reds i England för nästan 250 år sedan och har alltsedan dess varit det främsta målet för alla ägare. Svenskt Derby har avgjorts varje år sedan 1918 och är en institution i Malmös historia.

I Sverige är Derbyt 2400 meter långt och det tar en bit över två och en halv minut innan vi vet vem som får lyfta den vackra bucklan och skriva in sig i historieböckerna.

ayani 16-9

Ayani, tränad av Jessica Long och ägd av Benny Andersson, tog en bejublad hemmaseger i Svenskt Derby 2023.

Malmö Stads Pris

Malmö Stads Pris är också för treåriga hästar. Loppet kallas även för “Korta Derbyt” och rids över 1730 meter. Även om målet för alla fullblod är att få plats i Derbyt är det många som under sin tidiga karriär redan upptäckt att de inte orkar med den långa derbydistansen.

Den här distansen inbjuder till nästan full fart hela vägen och kampen om en bra position in i första sväng är väldigt viktig. Ledningen är närmsta vägen till målet sägs det, men man får inte ha ödslat för mycket kraft i början, då blir det segt över upploppet.

Den här löpningen räknas inte som klassisk, men den håller alltid högsta klass och är spännande hela vägen.

Mystery Night Malmö Stads Pris 22

Mystery Night och Jan-Erik Neuroth vinner Malmö Stads Pris 2022

Zawawi Cup (L)

Den äldre skandinaviska sprintereliten gör upp om segern i Zawawi Cup. Zawawi Cup är en av Sveriges bästa lopp över kort distans och har listedstatus.

Här gör man bäst i att inte blinka eller gå och ta en påtår när boxarna öppnas för det tar inte mer än cirka en minut och tio sekunder innan hästarna är i mål. Startsnabbhet är förstås en dygd, men det är en lång raka innan svängen så ledning från start är inte ett absolut måste.

Löpningen har ridits sedan 1941. Under åren har många elitsprinters tagit hem loppet. Vi minns Sharp Matt med fyra segrar under 90-talet, Pipoldchap som tog tre segrar knappt ett decennium senare och I Kirk som vann 2018, 2019 och 2020.

Loppet har namngivits efter H.E. Dr Omar Zawawi som var en stor affärsman och rådgivare till Sultanen i Oman, och som var involverad i svensk galoppsport sedan början av 90-talet. Dr Zawawi segrade själv i löpningen 2010 med sin stjärnsprinter Alcohuaz. H.E. Dr Zawawi avled 2020, men traditionen förs nu vidare av sonen Brigadier Waleed Zawawi.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
I Kirk 1067.jpg

I Kirk och Oliver Wilson tillsammans med Malin Janninge och Oscar Berneklint efter segern i 2019 års Zawawi Cup.

Valley Chapel Memorial

Minnesloppet rids över 1730 meter och har en miljon kronor i samlad prissumma. Det är ett lopp som lockar de bästa äldre hästarna över milerdistans.

Loppet stöttas av Bente och Magne Jordanger i Stall Perlen till minne av deras fantastiske Valley Chapel, som vann alla de tre skandinaviska Derbyna 1999 och dessutom många andra stora löpningar i Skandinavien. Totalt tog Valley Chapel 16 segrar under sin karriär.

Ni kan läsa mer om loppet här: Valley Chapel Memorial sätter färg på Derbydagen.

Foto: Stefan Olsson
Valley_Chapel_2_ja990808.jpg

Valley Chapel och Fredrik Johansson vann Svenskt Derby 1999. Valley Chapel ägdes av Bente och Magne Jordanger som står bakom Stall Perlen och han tränades av Wido Neuroth. Vem vinner första upplagan 2022?

Margareta Wettermarks Minneslöpning

1730 meter för ston och inte vilka ston som helst utan de bästa vi har i Skandinavien. Det är alltid hög kvalitet på den här löpningen och det är som sig bör för Margareta Wettermark var inte vilken kvinna som helst.

Född Cronhielm var hon den första kvinna som tävlade mot män inom travet och hon red även kapplöpningar. Som tränare inom galoppen segrade hon i alla klassiska löpningar och var den första kvinna i Europa som hade proffslicens. Förutom tränarkarriären var hon aktiv som uppfödare och det är därför passande att dagens segrare vinner en betäckning med valfri hingst på Lanwades Stud i England.

Det är ingen slump att stoeliten flockas till just den här löpningen.

Takeko 6741

Takeko och Oliver Wilson tog hem Margareta Wettermarks Minneslöpning 2022.

Hellges Glasmästeri Derby Day Sprint

Det här är en relativt ny löpning under Derbydagen. Loppet är endast öppet treåriga hästar. I varje kull visar sig ett antal hästar vara bättre lämpade över sprinterdistanser och lita på att det kommer att gå undan under de 1200 meter som racet pågår.

I en sådan här sprintlöpning gäller det att få en bra start och orka hålla tempot ända in i mål. Vissa av deltagarna har tidigare haft Derbyt som målsättning och därför matchats över längre distanser. Nu är det viktigt att de förstått att över den här distansen är det i stället full fart hela vägen som gäller.

No Nay Naughty Derby Day Sprint

No Nay Naughty vann Derby Day Sprint på Derbydagen år 2021

President of the UAE Cup (Listed P/A)

Det här loppet är endast öppet för arabiska fullblod. Den svenska arabgaloppsporten är integrerat i Svensk Galopp och hästarna springer på samma premisser som de engelska fullbloden. De är kanske inte fullt så snabba. De är mindre i storleken men tävlingsinstinkten är densamma.

President of the UAE Cup är en värdefull löpning och med sin listedstatus är den av hög dignitet. Konceptet är del av en världsomspännande serie av topplöpningar generöst sponsrat av Emiraternas president. Serien är tung och mångårig inom arabgaloppen och som bevis på, att Sverige finns på den internationella kartan, kom President Cup till Sverige år 2020.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Rasmy Al Khalediah 210718 DSC_01161.jpeg

Rasmy Al Khalediah och Per-Anders Gråberg vann President of the UAE Cup år 2021.

Hovängens Horse Racing Svenskt Derby Consolation

Under dagen avgörs även Hovängens Horse Racing Svenskt Derby Consolation för de hästar som hela tiden har haft Svenskt Derby som det stora målet, men inte riktigt nådde ända fram till huvudlöpningen.

Roxette Derby Consolation

Roxette och Jan-Erik Neuroth vann Svenskt Derby Consolation 2022.

Kronprinsens Husarregementes Memorial

Det här är amatörryttarnas eget Derby och rids till minne av det husarregemente som en gång låg längs Regementsgatan i hjärtat av Malmö. Löpningen reds första gången 1928.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Trollffjord 8981

Hedda Nexbo tar emot pris 2023 av husarer från Kronprinsens husarregemente.

Fler sidor om Svenskt Derby

DSC_0609.jpg

Besöksinformation och biljetter

DSC_0609.jpg

På den här sidan finns information för dig som vill besöka Svenskt Derby 2024 på Jägersro Galopp. Uppdateras löpande.

Läs mer
Hattparad Jägersro 2019 AHK_2990.jpg

Hattparad

Hattparad Jägersro 2019 AHK_2990.jpg

Kapplöpningar har i århundraden varit synonymt med fest och elegans. Män och kvinnor klär upp sig i sina mest eleganta kreationer för att sola sig i glansen av de ädla fullblodshästarna. På Derbydagen den 14 juli arrangerar vi den traditionsenliga hattparaden. Den är givetvis öppen för alla!

Läs mer
JLR_Derby_17 062 på Jägersro.jpg

Mat & dryck

JLR_Derby_17 062 på Jägersro.jpg

På den här sidan finns information om vad som finns i mat- och dryckesväg för dig som vill besöka Svenskt Derby-helgen 13-14 juli 2024 på Jägersro Galopp. Nedan är upplägg för 2023 - kommer uppdateras inför 2024!

Läs mer
Derby 2984

Vägen till Derbyt

Derby 2984

Här kan du läsa om de aktuella hästarna inför Svenskt Derby 2024 som avgörs på Jägersro Galopp den 14 juli.

Läs mer