Utrustning

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Sadeln

Tävlingssadeln är alltid jockeyns egen. Jockeyn väljer storlek på sadeln utifrån vilken vikt han eller hon ska rida med i loppet. En normalsadel väger 1,5 kg. De lättaste sadlarna på marknaden väger cirka 100 gram utan sadelgjord, stigläder och stigbyglar. De tyngsta sadlarna kan väga nästan 10 kg.

I träning används en lite större sadel som väger ungefär 2,5 kg.

Viktvojlock

För att, om det behövs, få sadlarna ännu tyngre används ibland en viktvojlock. I viktvojlockens sidofickor lägger man blytackor så att ryttaren och utrustningen tillsammans väger enligt hästens programvikt. Ibland kallas viktvojlocken för blyvojlock. Viktvojlockar används inte i träning.

Brösta

Galopphästen har ofta en brösta. Den förhindrar att sadeln glider bakåt.

Annan utrustning på hästen

Tungband

Tungband är till för att fixera hästens tunga för att de ska få fria andningsvägar eller för att de inte ska lägga tungan över bettet. Det finns strikta regler kring vilka material som får användas. Tungband används mer frekvent i lopp än i träning.

Benlindor

Många tränare använder självhäftande bandage för att skydda hästens ben under loppet. I träning används vanliga benlindor men det är säkrare att använda självhäftande lindor i lopp då risken för att dessa lossnar från hästens ben är minimal. För extra säkerhet så tejpas lindorna. I hinderloppen är det vanligt att hästarna har benskydd.

Hästens huvudlag

Blinkers

Blinkers är "skygglappar" på tränset som används för att få hästar att koncentrera sig på sin uppgift. Blinkerskåporna kan vara större eller mindre. Det finns också varianter med hål i så att hästen kan se litet bakåt. Om en häst löper med blinkers i ett lopp står det ett B till vänster om vikten i startlistan och resultatraden.

Fram till 2016 användes ibland flexibla blinkers som går att hissa upp och ner. Flexibel blinkers får inte längre användas i galopptävlingar i Sverige, men de är fortfarande vanliga i Norge.

Sidoludd

Sidoludd är en variant av blinkers där man sätter fast sidoludd på sidan av tränset. Dessa begränsar då hästens synfält lite mindre än vanliga blinkers. Om en häst löper med sidoludd i ett lopp står det ett S till vänster om vikten i startlistan och resultatraden.

Nosludd

Nosludd sätts på nosgrimman för att begränsa synfältet för markskygga hästar. Nosludd behöver inte föranmälas.

Ryttarens klädsel och utrustning

Säkerhetsväst

En godkänd säkerhetsväst är krav vid all ridning på galoppbanor. När jockeyn väger ut inför ett lopp drar man av 1,5 kg för västen. Det innebär att om jockeyn enligt programmet ska rida med 56 kg, så väger jockeyn med utrustning i själva verket 57,5 kg.

Hjälm

Jockeyns hjälm måste vara EU-godkänd. Den får av säkerhetsskäl aldrig ha en fast skärm (den flexibla skärmen är vikbar och är insydd i hjälmöverdraget).

Goggles eller jockeyglasögon

Goggles eller jockeyglasögon heter jockeyns skyddsglasögon. De bärs i flera lager utanpå varandra vid smutsig bana och dras ner efterhand som de smutsas ner. Ryttaren kan behöva många par om banan är blöt och lerig.

Tävlingsdress

I galoppen har alla ägare en egen hästägarfärg. Jockeyn bär en dress med hästägarens färger och mönster i loppet.

Ridbyxor

Jockeyns tävlingsbyxor är vita och nästan alltid gjorda av nylon. Det är tillåtet att rida med sponsorsnamn. Det finns olika byxor för olika väder t ex regnbyxor. På vintern rider man ofta med lite tyngre och tjockare byxor om vikten tillåter. I träning används vanliga ridbyxor eller ridbyxor som är speciellt framtagna för galoppen. Det finns också träningsryttare som rider i jeans.

Stövlar

Jockeyns tävlingsstövlar är ibland gjorda i tunt läder men är oftast tillverkade av lack. De har en mycket tunn och mjuk sula för att de ska vara lätta. Stövlarna är alltid svarta men en del jockeys har en färgkant längst upp på skaftet. I träning används stövlar i läder. Skaftet är kortare än vanliga ridstövlar för att det ska vara lätt att böja benen.

Spö

Endast godkända, tjocka och specialvadderade spön får användas. I Sverige, Norge och Danmark får spöet inte användas för att driva hästen framåt.

Fler sidor om galoppsportens grunder

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Major Calloway champ 4463.jpg

Hästen

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Yrken och roller

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

Lopptyper

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.