Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
20230713_080002-01

Captain's Choice

Fransk outsider ger Jacob chansen igen

12 juli 2023 09:09

Jockeyn Jacob Johansen har aldrig vunnit Svenskt Derby. Han har försökt många gånger, men närmare än en förlust med ett kort huvud har han aldrig varit. I år sitter han upp på Captain’s Choice som minst sagt är ett oskrivet blad i startfältet.

Det handlar om en fransk häst som startat sex gånger på franska gräsbanor – alla över lång distans. Ägaren har sedan tidigare häst hos Jessica Long och det är tack vare de kontakterna som Jacob fick ritten.

Om jag vet något om hästen, säger Jacob och skrattar. Nej, inte speciellt mycket. Jag har kikat på ett par löp på datorn.

Men den franske hästen kommer till Jägersro under torsdagseftermiddagen, ska ”bo” hos Jessica Long, och då är tanken att Jacob och Captain’s Choice ska bli kompisar.

Jag kommer att rida honom lite lätt torsdag, fredag och lördag. Sen ska jag väl prata med tränaren så kommer vi nog att vara väl förberedda.

Jacob Johansen.png

Jacob Johansen rider Captain's Choice i Svenskt Derby

Hästen har i Frankrike tränats av Henri–Alex Pantall och det är inte första gången som han provar lyckan i Sverige. Han har tidigare haft tre hästar i Svenskt Derby (Tragic Order, Alfred och Tribhuvan) utan att nå någon större framgång. Bättre gick det när han gästade med Prince Fasliyev som vann Pramms Memorial 2009.

Men nu är det alltså Svenskt Derby och lång distans.

Av vad jag har sett så har Captain’s Choice gått med högt upp i fältet varje gång. Han har startat på 2600 och 2800 meter. Han har varit med länge, men tappat fart sista 100. Så jag hoppas att den kortare distansen (2400 meter) och att det kanske är ett mer lättsprunget underlag ska göra att han klarar distansen.

Underlaget?

Det vet jag inte. Han har ju bara startat på gräs, men om han klarar underlaget så tror jag att vi kan vara med långt framme.

Svenskt Derby brukar alltid ridas i högt tempo och det tror Jacob skulle passa den franske hästen. Själv ser han väldigt lugn och avslappnad ut. Han har rutin och erfarenhet, vet att det med all sannolikhet är någon som kommer att ”tappa huvudet” och göra misstag. Det är de misstagen han ska dra nytta av.

Jag känner mig absolut inte slagen på förhand. Trivs han på banan kommer vi att vara långt uppe.

Och en seger i Svenskt Derby har alltså Jacob jagat länge och den skulle han givetvis värdesätta mycket högt.

Det är något av de finaste som du kan vinna.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer