Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-tJP5vPx-X3 American Zodiac kopia

American Zodiac och Elione Chaves vid seger i maj i Södra Skåningarnas Derbytest.

Bro Park Trial en generalrepetition inför Svenskt Derby

26 juni 2023 17:22

Det var en riktig kanonkväll på Bro Park förra tisdagen och inget talar för att den kommande tävlingskvällen blir annorlunda. Challenge Stakes (L) har fått Black Type-status och sprinteruppgörelsen är med garanti det loppet som kommer att gå snabbast under kvällen. Dessutom – Bro Park Trial har några heta kandidater till Svenskt Derby på startlinjen och Seneschal ska ta tredje raka i ett kraftprov.

Spekulationerna inför Svenskt Derby är i full gång och den här veckan rids både Bro Park Trial med 332 000 kronor till vinnaren över 2100 meter DT samt på fredag Oaks Trial över 2400 meter DT.

Anmälningslistan till Svenskt Derby (Derby- och Oaksserien) är sannerligen en nagelbitare på sätt och vis. Vill man vara med söndagen den 16 juli och inte har handicaptalet och/eller poängen i hamn så krävs det antingen en bra prestation eller att man får förlita sig på att andra, som är före på listan, inte anmäler. Slava Ukraini behöver inte bekymra sig och det gäller några fler av toppnamnen, exempelvis Jessica Long-tränade stjärnan Ayani, den i onsdags så imponerande Bugatti BF och Svenskt Derby Trial-vinnaren Ami De Vega (trea i Norsk 2000 Guineas i lördags, men det var över 1600 meter gräs det).

Loppet Bro Park Trial ingår i Derbyserien och är för skandinavienuppfödda hästar. Cotton Eye Joe är nog säker på en plats i Svenskt Derby, men det är klart att det finns en liten, liten risk att man missar en tilltänkt start om det nu blir en plattmatch. Tränare Niels Petersen vet dock vad han gör och det är nog så att man måste testa lång distans och framförallt DT innan ett beslut om en start i galoppens Blå Band tas. Master Zone var sjuk senast i Voterlöpning och kan behöva en bra prestation här för att vara aktuell.

Jägersro Galopps stora dag för året är inte detsamma utan en häst från mångårige championtränaren Lennart Reuterskiöld Junior och han startar både Canadian Kylie och stoet American Zodiac i Bro Park Trial. Canadian Kylie var riktigt vass som tvåa bakom Ayani i Voterlöpning, men höjdes "bara" till handicaptalet 78 och det räcker inte. Inte heller är poängen tillräckliga som det ser ut nu, men så bra som hon var senast så kan allt förändras efter tisdagskvällen. För att klargöra det hela så är det tio hästar som kommer med via handicapvärdering och fem hästar via poäng. För stoet American Zodiac, som imponerade vid seger i Södra Skåningarnas Derbytest, ser det just nu ljust ut om man nu väljer att gå ut med ett svenskuppfött sto i Svenskt Derby. Detsamma gäller då Canadian Kylie. Å andra sidan har han tränat fram ett treårigt sto till seger i Svenskt Derby förut. Stall QC:s Dorcia gjorde något unikt 2017 då hon mellan juli och september segrade i Svenskt Derby, Svenskt Oaks och Stockholm Cup International (Gr.3). Otroligt. Nu är hon uppfödd i Storbritannien, men det spelar ingen roll – prestationerna var utöver det vanliga.

Det finns gott om outsiders i fältet och IKC Racings sto Marcella Bloom såg mycket trevlig ut vid seger i sin enda start som treåring på Övrevolls DT. Jessica Long-tränade Keep On Dancing är härdad och hemmahoppen Dressout, Little Arabella, Forty Love och Dharwin känns inte helt exponerade. Carrara var riktigt fin senast vid seger i Guineas Consolation och Let´s Go Filip kan mer.

Man ska ha klart för sig att man också kan testa Malmö Stads Pris över 1730 meter eller Derby Day Sprint över 1200 meter om hästen nu inte fungerar över stayerdistans. Det är väldigt bra att de alternativen fanns. Är man sto kan man också välja att enbart gå för Oaks eller Altamiralöpning på Oaksdagen den 6 augusti.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-8tnJtkz-X2 Dorcia

Dorcia och kretsen i vinnarcirkeln efter den suveräna prestationen i Svenskt Derby 2017.

En fullspäckad kväll

Kommer vrålstarka Seneschal att försvara sin titel i Kapplöpningssällskapets Stora Pris (Kapps) över den mäktiga distansen 2600 meter? Det räcker faktiskt inte med det utan han segrade 2021 också. Loppet är mycket sevärt med bland annat Espen Hill och Master Bloom på startlinjen.

Cinnamon Challenge rids loppet efter och efter strykning av Mystery Night ser det upplagt ut för en annan "Night"-häst i form av hemmastjärnan Silent Night. Hon är inte distansgynnad här, men man ska komma ihåg att hon som treåring slutade fyra i Dansk Derby över 2400 meter (endast 2,5 längder slagen). Normalt sett vinner hon. Loppet har namngivits efter kanonstoet Cinnamon som så olyckligt blev sparkad bakom startboxarna inför Dianalöpning 1993 (numera Svenskt 1000 Guineas), men där mästartränaren Tommy Gustafsson lyckades få henne stridsduglig igen till Breeders' Trophy där hon och Janos Tandari var först över linjen samma år. Karriären fortsatte i tre år till, bland annat med starter i Frankrike, och hon segrade i 23 av 41 lopp samt tjänade över 2,3 miljoner kronor...på den tiden!

Challenge Stakes (L) ser ut att vara ett getingbo om nu inte General De Vega bara vinner? Han måste höja sig rejält nu jämfört med insatsen i Bro Park Vårsprint (L) om det ska fungera. Löper han upp till handicaptalet 93 så vinner han. Om inte? Ja, då vimlar det av kandidater, inte minst Let's Go Crazy som älskar Bro Parks gräsbana.

Det är också två lopp i Longines World Fegentri Championship samt ett lopp i Fegentri Junior.

Tävlingskvällen startar klockan 18:00 och programmet hittar du bland annat här. Väl mött på tävlingsbanan!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer