Bugatti BF TOP

Tävlingsreferat: Bugatti BF levererade formbesked inför Svenskt Derby

21 juni 2023 17:36

Med mindre än en månad kvar till Svenskt Derby lämnade Fredrik Reuterskiöld-tränade Bugatti BF ett riktigt styrkebesked i onsdagens inledande treårslöpning på Jägersro. I sällskap med Ayani framstår USA-importen nu som ett av de starkaste hemmahoppen i årets mest prestigefyllda galopplöpning.

Bugatti BF VC

Alla frågetecken efter den inte helt lyckade årsdebuten för en månad sedan rätades snabbt ut till ett stort utropstecken. Fredrik Reuterskiöld-tränade Bugatti BF är tillbaka med besked.

- Vi fick fint bra lopp och idag fick Bugatti BF visa vilken bra häst han är, sade segerjockeyn Valmir De Azeredo.

Bugatti BF fick en utmärkt resa över de 2 200 meterna. Från ett utvändigt läge som fyra strax bakom tätduon Dark Stream och Royal Biscuit tog Creative Cause-sonen resolut över kommandot i ingången till sista sväng. Twirling Ghost och Beckham försökte hänga på, men luckan till konkurrenterna blev bara större över de sista 150 meterna.

Hästgruppen i Lund AB:s USA-import glänste i två segrar som tvååring. Årsdebuten i mitten av maj lämnade emellertid en del i övrigt att önska.

- Det är bara att erkänna att jag hade tränat honom för dåligt. Han var för tunt jobbad och för tung i kroppen. Men nu känns det bra att han börjar hitta sin form, sade Fredrik Reuterskiöld, som själv äger halva hästen.

Vad som blir Bugatti BF:s nästa uppgift är närmast en självklarhet efter onsdagens fina prestation.

- De kommande veckorna är det bara att fortsätta uppträningen mot Derbyt och försöka hålla sig borta från olika småskador, fortsatte Fredrik, som redan har tre svenska Derbysegrar på sin meritlista.

Tre segrar på tre starter

Att tränare Niels Petersen har en riktig talang i Soulofchess visade englandsimporten redan på Bro Park för ett par veckor sedan. Minst lika bländande var den treårige skimmeln när han tillsammans med Carlos Lopez säkrade sin tredje viktoria på lika många försök i Kay Jensens Pris.

- Soulofchess är en fantastisk häst som fick mycket rutin efter starten på Bro Park. Nu känns det som att han är redo för större uppgifter, sade segerjockeyn.

Carlos gav Soulofchess en lugn ledning som fyra i ett fält där Starlight Song tog hand om ledningen före Wortheverypingin och Carter. Men väl inne på upploppsrakan sökte Gutaifan-sonen sig ut i spåren, lade i en extra växel och susade förbi konkurrenterna.

- Vi reste främst ner till Jägersro för att testa honom på banan. Jag tror att Soulofchess är god nog för att hävda sig mot den äldre sprintereliten och det är inte otänkbart att vi kommer tillbaka till Derbydagen, sade Niels Petersen om hästen som ägs av Glade Gutter Racing.

Soulofchess

No Short Cuts trivs på Jägersro

Efter en tredjeplats bakom Röde Baronen i säsongsdebuten var Wido Neuroth-tränade No Short Cuts tillbaka på Jägersro dirttrackoval. I en 2 200 meter lång Open Handicap rundade Stall Perlens femåring hela fältet och vann på ett mersmakande sätt.

Jan-Erik Neuroth parkerade No Short Cuts längst bak i en klunga där Buckyboy inledningsvis tog hand om taktpinnen före American Impact.

Men över bortre lång med ca 1 000 meter kvar till mål fick Will Take Charge-sonen full marschorder, varpå han enkelt rundade konkurrenterna genom slutsvängen. Askungen var den sista motståndaren som tvingades sträcka vapen mot No Short Cuts, som vann med en knapp längd.

- No Short Cuts är en häst med mycket karaktär. Idag blev det bra tempo och han fick tid att galoppera in sig. Hästen gillar Jägersro och lär dyka upp här inom en snar framtid, sade segerjockeyn.

No Short Cuts

En rykande spurt

Den här onsdagen valde flera hästar utvändiga spår över upploppet. Det gällde i högsta grad Mountain, som tillsammans med Rebecca Stålhandske tog hem Let’sgoforit Guldlöpning efter en rykande spurt längst ute i banan.

Mountain låg allra sist när det sju hästar starka fältet gick in i slutsvängen med Gulfstream Tiger i spets. När Rebecca lättade på tyglarna fick Stall Gransäters sexåring söka sig långt ut i banan för att finna ett fritt spår. Eishin Dunkirk-sonen rundade nästan korvkiosken innan han flög förbi konkurrenterna över de avslutande 150 meterna.

Gulfstream Tiger höll bra, men fick ändå se sig besegrad av både Rangoon och Mountain i de sista galoppsprången.

- Mountain är en lite humörbetonad häst och jag trodde faktiskt inte på någon större segerchans idag. Men ett lite annorlunda upplägg såg ut att passa honom och det var kul att det gick vägen, sade ägare Vivi Munthe, samtidigt som hon fick ta emot hederspriset av Barbro Wehtje i vinnarcirkeln.

- Vi hade egentligen tänkt oss ett annat upplägg idag. Men Mountain är en gammal sprinter som vet hur långt 1 200 meter är. Jag tror att han växte lite när han kände att han tog in på ledarna, sade Lennart Jr Reuterskiöld om Rävdansen-uppfödningen.

Mountain

I Got Company med tio längder

Onsdagens mest överlägsna vinnare presenterade sig i en Maidenlöpning över 1 730 meter. I sin första start iförd blinkers tände Jessica Long-tränade I Got Company till på alla cylindrar och lämnade motståndarna långt bakom sig över upploppsrakan.

Med Jacob Johansen vid tyglarna tog I Got Company över ledningen från innerspårens Stuck With You och Lord of Admirality över bortre lång. Därefter var det spel mot ett mål. När Fast Company-dottern nådde mållinjen var det hela tio längder ner till tvåan Mr Weeknd.

- Jag är faktiskt ganska förvånad. Idag testade vi att utrusta I Got Company med blinkers och det gjorde henne lite mer koncentrerad. Om hon hade visat liknande takter tidigare i år skulle hon nog kunnat vara en häst för Guineas-loppen. Nu får vi ta oss en funderare på vad vi gör härnäst, sade tränarmaken Padraig Long om stoet, som ägs av Stall Company.

I Got Company är undan stoet I Could, som tidigare lämnat toppsprintern I Kirk, Joker Face och I Rely. Uppfödare är Löberöds Hästklinik.

I Got Company

Täta starter och kortare distans – ett vinnande koncept

En 1 200 meter lång Silverhandicap fick en lite överraskande vinnare i form av Ramzes. Efter tre försök tidigare i år gick allt i lås för Ellinor Rasmussons adept.

Med Martin Rodriguez vid tyglarna smög Ramzes fram utvändigt om tättrion Thatsthefinest, Deadline Day och Mysterious Mind genom kurvan.

Segergreppet kopplades en bit in på upploppsrakan och även om Nevile Chamberlain närmade sig en smula sista biten var årets första seger aldrig i fara.

- Ramzes har tränat bra hela våren, men sedan har han tyvärr haft lite otur i loppen. Inför dagens start blev jag övertalad att starta honom vecka på vecka och över en kortare distans än vanligt. Det var tydligen ett vinnande koncept, konstaterade Ellinor Rasmusson efter sin första tränarseger i år.

Casamento-sonen ägs av Rl Racing, Klagstorpsgård, Greitans m fl. Uppfödare är Pernilla Nilsson.

Ramzes

Andra dagssegern för både Ellinor och Jacob

Ellinor Rasmusson tränar även Mouli Princessrose, som drog det längsta strået i onsdagens avslutande Järnlöpning. I segersadeln satt Jacob Johansen, som även han fick göra sitt andra besök i vinnarcirkeln.

Mouli Princessrose förivrade sig inte från start utan lät Mrs April och Fröken K göra grovjobbet uppe i ledningen. När Helsinki-dottern sedan påbörjade ett avancemang med 800 meter kvar kunde hon relativt enkelt ta över ledningen och väl inne på upploppsrakan hade Jacob full koll värsta utmanaren El Chapo.

Den sexåriga fuxan både ägs och är uppfödd av Bo Nilsson.

- Jag var lite orolig i början av loppet, men sedan kom Mouli Princessrose fint på slutet, sade ägardottern Marie, som själv ridit hästen hemma i ridhuset den gångna vintern.

Mouliprincessrose

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer