Fredagsbloggen cover 21 maj.png

Elione Chaves sitter i sadeln på Duca Di Como när Meccom Group Pramms Memorial (L) avgörs på söndag.

Fredagsbloggen: Svårlöst Pramms Memorial, flera derbykandidater och en pensionär

20 maj 2022 08:20

Storloppsdags, I Kirk har tävlat färdigt, gruppseger i Frankrike, Elliot Öhgren på Auteuil och Running Rolf övertygar. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Dags för storlopp

På söndag är det dags för storloppet Meccom Group Pramms Memorial (L) på Jägersro. Loppet ser i mina ögon otroligt svårlöst och spännande ut i år. Förra årets svenska derbyvinnare Stroxx Carlras gör årsdebut i loppet, motståndet är tuffast möjliga på dirttrack i Skandinavien. Förra årets Votervinnare Wolfof Vancouver är en av de främsta utmanarna, från Norge kommer No Short Cuts och Thunderey. Couples och Plantstepsdream var etta och trea i förloppet till Pramms. Lägg till tidigare Prammsvinnarna Duca Di Como och Plata O Plomo. Krydda sedan loppet med spanskt och engelskt inslag i form av Furioso och Ayr Harbour så förstår ni alla att vi har ett riktigt häftigt lopp framför oss.

Hur det gick till när Pramms Memorial fick sitt namn kan ni läsa här och missa för allt i världen inte att läsa hur Annika Delinder kom över sin Prammshäst Couples här.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Stroxx Carlras 53964.jpeg

2021 års Svenskt Derby-vinnare Stroxx Carlras årsdebuterar i Meccom Group Pramms Memorial (L) på söndag.

I Kirk har avslutat sin karriär

En som saknas i startlistan i loppet Jägersro Sprint (L) på Prammsdagen är vår stora stjärna I Kirk som glänst och tjusat oss i många år. Tidigare i veckan meddelade I Kirks tränare Susanne Berneklint att I Kirk har tävlat färdigt.

I Kirk vann 15 lopp på 22 starter vilket är fenomenalt. Han vann 14 av 16 starter på sin hemmabana Jägersro vilket måste vara närapå unikt. Det finns många minnen med sprinterkungen, det främsta är för många segerloppet i Dubai 2019. Vi var många som gladdes över framgången och vinsten.

Jag kommer att sakna I Kirk på de stora tävlingsdagarna men allt har sin tid. Jag är i alla fall väldigt glad att jag fått vara med och se hans uppvisningar vid flertalet tillfällen genom åren.

Läs mer i nyheten I Kirk avslutar karriären – men stannar i sporten

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
I Kirk MOF200712-08376.jpeg

I Kirk med tränare Susanne Berneklint och hennes son tillika assisterande tränare Oscar.

Pjerrot på Klampenborg

Det är mycket galopp nu i Skandinavien. I morgon (lördag) tävlas det på Klampenborg och flertalet svensktränade hästar kommer till start. Personligen är jag mest nyfiken på dansktränade Pjerrot som är Bent Olsens svenska derbykandidat. Pjerrot kommer ut i ett lopp över 1400 meter och det här är ett lopp inför Voterlöpning.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Pjerrot 00952.jpeg

Pjerrot tog två segrar i Skandinavien förra året och spenderade sedan vintern i Dubai.

Elliot Öhgren på Auteuil

Amatörryttaren Elliot Öhgren har blivit inbjuden att rida på Auteuil i Paris i helgen. På söndag ska han sitta upp på Fenice San Marco i ett steeplechaselopp över 4400 meter.

– Jag fick ritten genom de franska arrangörerna i Gentlemens League. Att få rida på Auteuil kommer att vara ett av mina största minnen i livet, berättade Elliot Öhgren häromdagen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Elliot Öhgren 9515.jpeg

Elliot Öhgren på Bro Park. Han är för närvarande bosatt på Irland och jobbar för den välkände hindertränaren Willie Mullins.

Speciell dubbel till Christopher Roberts

En av de ryttare som sporadiskt rider slätlopp men som vi ofta ser i hinderloppen är skicklige Christopher Roberts. På Bro Park i onsdags så blev det en seger i vardera disciplinen. Över 1200 meter så vann Christopher Roberts i sadeln på Jackpot som hans mamma Maria Andersson tränar och äger. I Swartlings Memorial red Christopher Roberts Sigyn Dysell-tränade Monseur Vic. Loppet såg ut att gå i bra fart hela vägen, men trots det så hade Monseur Vic en vass avslutning sista biten in mot mål.

Monsieur Vic

Monseur Vic och Christopher Roberts på väg mot seger på Bro Park i onsdags.

Running Rolf övertygar

En annan jockey som fick göra flera besök i vinnarcirkeln i onsdags är Per-Anders Gråberg, som tog en trippel.

Det började med de två Roy Arne Kvisla-tränade vinnarna Running Rolf och Farhh Out. Den tredje segern kom med Caroline Malmborg-tränade High Max.

Running Rolf som bland annat ägs av travtränare Joakim Elfving kom lös innan sin senast tilltänkta start och blev struken. Den här gången gick det bra och Running Rolf spurtade ifrån sina jämnåriga kamrater på ett bra sätt över upploppet. Running Rolf ser grön ut i loppen och man såg tydligt att Per Anders Gråberg fick hålla honom vaken hela loppet. När det väl gällde så var det dock inget snack och treåringen är fortsatt obesegrad.

Här kan man läsa tävlingsreferatet.

Running Rolf

Svenskuppfödda Running Rolf har nu vunnit två gånger på lika många försök. Han kvarstår i Svenskt Derby 2022.

Välregisserat med Victoria Kalejs

I söndags var det årspremiär på Göteborg och avelsstoet Dea Kalejs hade något så unikt som fyra startande avkommor. Jag får villigt erkänna att det kändes klart välregisserat när den ena avkomman Victoria Kalejs kämpade stenhårt över upploppet och tog hem vinsten mot några mer meriterade treåringar. Per-Anders Gråberg red och Roy Arne Kvisla tränar det treåriga stoet.

Ett annat sto som levererade var Niels Petersen tränade Crack The Sky. Tränaren talade tidigt förra året om för mig att henne skulle man hålla ögonen på för hon är riktigt bra. Hon gjorde två starter mot tufft motstånd utan att få vinna, men nu i årsdebuten som treåring blev det alltså vinst för stoet med Carlos Lopez i sadeln. Det blev i övrigt två segrar var till Cathrine Erichsen och Elione Chaves som är på besök för att fira sonens 9-års dag.

Här kan ni läsa referatet: Tävlingsreferat: Victoria Kalejs i mammas hovspår

Victoria Kalejs

Victoria Kalejs i vinnarcirkeln på Göteborg Galopp. Tre av hennes systrar tävlade också den här dagen!

Övrevoll hade nationaldagsgalopp

Häromdagen firades 17 maj i Norge som vanligt hade man tävlingar den här dagen. Niels Petersen-tränade Iron Butterfly (förra årets danska derbyvinnare) tog en övertygade seger via en bra avslutning. Wido Neuroth-tränade Like A King med Jan-Erik Neuroth i sadeln såg väldigt fin ut vid sin seger före stallkamraten Nordic. Raphael Freire sadlade ut två mycket bra vinnare den här dagen. Semper Fi som med Malin Holmberg på ryggen var totalt överlägsen i sitt lopp och Hotline Bling som varit nere i Dubai visade fin form genom att vinna säkert ett treårslopp med Manuel Martinez i sadeln. Här blev Henrik Engblom-tränade Dear Bear tvåa och den här treåriga valacken blir intressant att följa framöver. Tränare Engblom tog även hem en seger med The Skimmer under den här dagen.

Här finns referatet på Övrevolls hemsida.

Foto: ©hesteguiden.com
The Skimmer_S8I7951.jpg

Svenskuppfödde The Skimmer, tränad och ägd av Henrik Engblom, tog sin första seger i tisdags.

Gruppseger för Pia och Joakim Brandt

I måndags blev det seger för Kingentleman med Gregory Benoist i sadeln i grupp 3 loppet Prix Texanita på Chantilly. Loppet var över 1200 meter och Kingentlemen tränas av svenska Pia och Joakim Brandt i Frankrike.

Native Trail på Curragh

Jag noterar att Charlie Appleby-tränade Native Trail med William Buick som var tvåa i 2000 Guineas på Newmarket är stor favorit i den irländska motsvarigheten som rids på lördag på The Curragh. Förvånande och väldigt ovanligt är att stortränaren Aiden O'Brien endast har en häst till start i loppet.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer