Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Dea Kalejs 2394.jpeg

Dea Kalejs är mamma till fyra av hästarna som startar på Göteborg på söndag.

Fyra syskon på samma dag

13 maj 2022 19:27

Victoria Kalejs, Prima Kalejs, Luna Kalejs och Filia Kalejs har flera saker gemensamt. De fyra galopphästarna har samma mamma, samma uppfödare – och startar på Göteborg Galopp på söndag.

Att fyra syskon tävlar under en och samma dag hör inte till vanligheterna – frågan är om det ens har hänt tidigare?

Det är avelsstoet Dea Kalejs som är mamma till kvartetten i Göteborg på söndag:

# Victoria Kalejs, lopp 4

# Prima Kalejs, lopp 6

# Luna Kalejs, lopp 6

# Filia Kalejs, lopp 7

De fyra stona är uppfödda av bröderna Robert och Thomas Holmsten som tillsammans äger el-entreprenörföretaget Teleko.

– Dea Kalejs är Teleko Racings första galopphäst, hon köptes på den svenska åringsauktionen år 2011. Hon vann Diana Trial och skulle ha startat i Dianalöpning men skadade sig olyckligt i skrittmaskinen dagen före loppet. Efter det kom hon inte riktigt tillbaka igen och fick bli avelssto istället, berättar Tina Svensson som är gift med Robert Holmsten.

Hittills har Dea Kalejs fått sju föl och fyra av dem är gamla nog för att kunna tävla. Och samtliga fyra kommer alltså till start på söndag.

Både Victoria Kalejs och Prima Kalejs ägs fortfarande av Teleko Racing och tränas av Roy Arne Kvisla på Bro Park. Luna Kalejs är också i träning hos Roy Arne men ägs numera av Anneli Camilleri. Filia Kalejs har flyttat till Tingsryd där hon tränas av Malin Roth.

Gänget bakom Teleko Racing kommer att vara på plats på söndag.

– Vi kommer förstås att åka ner till Göteborg med hela familjen och heja på alla "Kalejsare"!

Vi måste passa på att fråga - var kommer namnet Kalejs från?

– Det är helt enkelt en bokstavslek med våra barns namn. De första bokstäverna i namnen blandades och blev Kalejs.

– Sen har alla hästarna fått ett "förnamn" med latinsk betydelse. Dea betyder gudinna och sen har det fortsatt därifrån, avslutar Tina Svensson.

Mer information om söndagens tävlingar på Göteborg Galopp hittar du i kalendariet.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover 21 maj.png Fredagsbloggen cover 21 maj.png

Storloppsdags, I Kirk har tävlat färdigt, gruppseger i Frankrike, Elliot Öhgren på Auteuil och Running Rolf övertygar. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Couples Couples

Annika Delinder blev mer eller mindre övertalad att köpa Couples. Sedan hon fått ge ett skambud blev det i alla fall affär och på söndag kan Couples vinna Pramms Memorial (L) på Jägersro med 600 000 kronor till vinnaren. "Jag vill att han gör ett bra lopp, men precis som alla andra hoppas jag att han vinner. Det gör man ju varje gång en häst startar", säger Annika Delinder. Läs mer

pramms 7525 på Jägersro.jpg pramms 7525 på Jägersro.jpg

På söndag avgörs de två listedlöpningarna Meccom Group Pramms Memorial och Jägersro Sprint på Jägersro Galopp. I Galoppappen har vi samlat presentationer av de 19 starthästarna. Direktlänkarna hittar du här! Läs mer