Couples

För 10 000 köpte Annika Delinder en storloppsvinnare, en Prammshäst – och en ridhäst till sonen

19 maj 2022 15:20

Annika Delinder blev mer eller mindre övertalad att köpa Couples. Sedan hon fått ge ett skambud blev det i alla fall affär och på söndag kan Couples vinna Pramms Memorial (L) på Jägersro med 600 000 kronor till vinnaren. "Jag vill att han gör ett bra lopp, men precis som alla andra hoppas jag att han vinner. Det gör man ju varje gång en häst startar", säger Annika Delinder.

Egentligen började allt vid en auktion på Irland. Annika träffade Jan Stachowicz som var en av delägarna till Couples och fick frågan spontant:

– Vill du köpa Couples?

Annika slog från sig, sa att hon hade tillräckligt med hästar och lite ebbade saken ut. Men så pratades de vid igen och Jan tyckte att Annika skulle ringa upp Paul Jarlsbo – företrädare för MacRacing som ägde Couples – och prata affär.

– Jag funderade en stund, men kom mig aldrig för att ringa.

Jan hörde av sig igen, sa att Paul satt och väntade på ett samtal. Och då ringde Annika, men var egentligen fast besluten att inte köpa någon häst. Men efter lite prat sa Paul:

– Ge mig ett riktigt skambud…

Annika funderade och drog till:

– Du får 5000 kronor.

Paul svarade:

– Ge mig 10 000, men du måste hämta hästen i morgon.

Och så blev det. En grå novemberdag skiftade Couples ägare och amatörtränare Delinder började ett tålmodigt arbete.

– Det är en herre som varit med ett tag, så min inriktning är att han ska tycka att det är roligt. Han ska givetvis träna, men kanske inte så hårt utan han ska tycka att livet är bra också.

Vintern passerade och övergick i vår, Couples kom ut i Spring Mile (L) och efter en lyckad start var han helt enkelt starkast över upploppet.

– När han kom till mig så kastrerade vi honom. Sen har jag lagt om träningen, lite miljöombyte. Jag vet inte annars hur jag ska förklara det.

Direkt efter vinsten i Spring Mile, värd 150 000 kronor, sa Annika att nästa start blir Pramms Memorial som är starten på storloppssäsongen. Och Annika vet hur man sätter hästar i ordning till Pramms. Förra året jobbade hon hos Bodil Hallencreutz som hade Jazz Explosion till start. Istället för att ge ”Jazz” det sista jobbet inför storloppet fick hästen ta det lugnt, skritta omkring och stanna till för att äta grönt och gott vårgräs.

– Jag kommer att ha samma uppladdning med Couples.

Det blir vårens succéjockey Andreas Tapia Dalbark som kommer att rida Couples i Pramms, precis som han gjorde i Spring Mile.

– Det var min första Listedseger så det är ett bra minne och kul att få chansen igen.

Nu är det förstås tuffare motstånd, alla är vässade till tänderna – och Annika vet inte om det är en fördel att Couples fått ”ett lopp i kroppen”.

– Nej, det är inte alltid en fördel. Nu sprang han Spring Mile i ren glädje, men han känns i alla fall jättefin och jag har inte något att klaga på inför Pramms.

Om alla planer går i lås så var Spring Mile det första loppet Couples gjorde för Annika, Pramms Memorial blir det näst sista.

– Om han själv vill så kommer Valley Chapel Memorial på Derbydagen blir hans sista lopp. Det kan också bli så att Pramms blir hans sista lopp. Det bestämmer han helt själv. Han har varit med länge och ska inte tävla om han inte själv tycker att det är roligt.

Framtiden då?

– Min son har tjatat att han vill ha en stor häst att rida, så han kommer att få Couples som ridhäst.

Så för 10 000 inhandlade Annika en storloppsvinnare, en Prammshäst och en ridhäst till sonen.

– Det är väl en hygglig affär. Och Couples är världens snällast och samtidigt lite busig, så han blir säkert en bra ridhäst.

Amatörtränare Delinder själv funderar mest över hur framtiden ska bli. Just nu trivs hon bra att träna någon egen häst och dessutom rida turer hos Hans-Inge Larsen.

Och drömma om en Prammsvinst.

Couples 4010.jpg

Couples och Andreas Tapia Dalbark på väg mot seger i ITM Spring Mile (L) på Jägersro i april.

Se Couples på Jägersro på söndag!

Couples startar i Meccom Group Pramms Memorial (L) på söndag 22 maj på Jägersro Galopp.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor.

Varmt välkommen!

Se Couples på Jägersro på söndag!

Couples startar i Meccom Group Pramms Memorial (L) på söndag 22 maj på Jägersro Galopp.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor.

Varmt välkommen!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit." Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer