Foto: Stefan Uppström
pramm derbydag.jpg

Per-Erik och Margit Pramm på Jägersro Galopp.

Historisk tillbakablick: Så fick Pramms Memorial sitt namn

17 maj 2022 14:34

På söndag avgörs Meccom Group Pramms Memorial (L) på Jägersro Galopp. Löpningen rids till minne av Per-Erik och Margit Pramm som under namnet Stall PM var en av de hårdast satsande hästägarna inom galoppen och vann Svenskt Derby tre gånger.

Per-Erik och Margit Pramm verkade som hästägare i galoppen under sex decennier – till glädje för sporten, dem själva och alla vänner och bekanta som fanns runtomkring dem.

Deras första häst, Nightingale, köptes 1954. I december 2013 sågs Stall PM:s bruna dress med röd hästsko för sista gången i vinnarcirkeln, det var Mardi Graz som vann ett lopp på Täby Galopp tre dagar efter Margits 90-årsdag. Mardi Graz tävlade för Stall PM fram till 2014.

Klippan på Prammsholm

Margit och Per-Erik pendlade under alla år mellan Stockholm och Skåne. De fick en bas i södra Sverige i början av 70-talet då de från Carl-Bertel «Pompe» Nathhorst förvärvade Pompehus, som döptes om till Prammsholm, och som ligger granne med anrika Vasaholm i Torna Hällestad.

Under alla år på Prammsholm hade makarna Pramm en klippa i förmannen Nisse Lindgren. Han fanns med från början och hela tiden, en oerhört duktig hästkarl. Han hade inte tränarlicens på den tiden men var i högsta grad delaktig i alla stallets framgångar.

Bland framgångarna finns bland annat tre segrar i Svenskt Derby – med jämna tioårsintervall. 1967 vann Jambler tillsammans med engelske topptjockeyn Joe Mercer för Stall PM i regi Einar Jardby. 1977 var det Cross Purpose med Albert Klimscha Jr, också med Jardby som ansvarig tränare, och 1987 satt det amerikanska underbarnet Steve Cauthen på vinnaren Linardo som hade Bengt Bengtsson som tränare. Stall PM vann också åtskilliga andra stora löpningar.

Internationella ambitioner

Per-Erik Pramm hade stora visioner om att slå sig in på den internationella galoppmarknaden. Från Susan Piggott i England köpte han Dalby Jaguar och Dalby Mustang. Båda köptes som föl och hästarna växte upp på Prammsholm.

Under en tid var Janos Tandari tränare på Prammsholm, och det var han som tränade och red Dalby Jaguar till norsk Triple Crownvinnare med segrar i 2000 Guineas, Derbyt och St Leger 1981.

Dalby Mustang provade lyckan i England, bland annat i 2000 Guineas på Newmarket. Största framgångarna var två tredjeplatser i två Gr3-löpningar. Kort tid därefter insjuknade emellertid Per-Erik och gick bort. 1984 instiftades Pramms Memorial till hans minne. 2017 avled Margit Pramm och nu rids loppet till minne av paret.

1.344941!

Stall PM:s välkända dress, brun med en röd hästsko. Här är det Mardi Graz och Carlos Lopez som äntrar Täby Galopps vinnarcirkel.

Pramms Memorial avgörs på söndag

På söndag den 22 maj avgörs årets upplaga av Pramms Memorial (L) på Jägersro Galopp. Loppet sponsras av Meccom Group.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor.

Varmt välkommen!

Pramms Memorial avgörs på söndag

På söndag den 22 maj avgörs årets upplaga av Pramms Memorial (L) på Jägersro Galopp. Loppet sponsras av Meccom Group.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor.

Varmt välkommen!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit." Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Stefan Jönsson Stefan Jönsson

ATG Hästarnas Mästare närmar sig – den 1 juli är det dags. Kanske faller avgörande i den avslutande banhoppningen, precis som det gjorde förra gången när Klara Hammarström vann. Den som har koll på svårigheterna och regisserar dramatiken är banbyggaren Stefan Jönsson. Läs mer