Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Pramms Memorial 2022 webb.jpg

Gör som tränarparet Roger Osberg och Alexandra Granrot: Leta fram en passande outfit och kom till Pramms Memorial-dagen på Jägersro på söndag!

Alexandra Granrot födde idén om Peaky Blinders

20 maj 2022 07:47

Plötsligt fanns det bara där; Temat för Prammsdagen. Inspirationen är hämtad från den populära Netflixserien Peaky Blinders och idén kommer från Alexandra Granrot, sambo till den blivande proffstränaren Roger Osberg.

– Vi såg serien och gillade den, sen dök det upp i mitt flöde på sociala medier att Wetherby Racecourse i England hade Peaky Blinderstema och då tyckte jag att det skulle vara en kul idé på någon av våra dagar, berättar Alexandra.

För er som inte sett serien kan vi berätta att den bygger på ett gangstergäng i Birmingham. Klädseln blev en sorts signatur för gänget; det var skräddarsydda kavajer, överrockar med slag, västar och flat caps. Kvinnorna bar klänning och hatt. Tweed var det klassiska tyget och typiska accessoarer är handskar, sidenhalsdukar och fickuret. Det fanns flera gäng i Birmingham, men typiskt var att hästar och kapplöpningar spelade en stor roll i deras liv och Peaky Blinders blev det mest kända gänget. Idag är Peaky Blinders ett uttryck för gatugäng i Birmingham.

Men de skapade alltså en klassisk klädstil som fick en renessens i samband med Netflixserien som startade 2013.

– Det är så härligt vackra kläder, tycker Alexandra som tillsammans med sambon Roger också pryder omslaget till söndagens galopprogram.

Om vi sedan går tillbaka till själva idén så planterade Alexandra den hos Mimmi Jarl på Svensk Galopp, Mimmi tände på alla cylindrar och på söndag ser vi resultatet.

– Det är inte så att du måste vara klädd som en ”Peaky Blinder”, säger Mimmi. Du kan komma precis som du är, men visst vore det kul om så många som möjligt hitta på något kul.

Tanken är att det ska bli lite extra flärd, lite extra glans runt Prammsdagen. Och vi vet att det pysslas och knåpas för att hitta något extra till söndagens storlopp.

Hur är läget själv, Alexandra?

– Tack bra. Den klädsel vi har på bilderna i programmet blir kanske lite varm, så vi jobbar med lite annat och vi är snart klara. Det är bara några detaljer som återstår.

Mer information

Meccom Group Pramms Memorial (L) och flera andra fina lopp avgörs nu på söndag, den 22 maj på Jägersro Galopp.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor.

Självklart behöver man inte vara uppklädd, du är välkommen precis som du är!

Mer information

Meccom Group Pramms Memorial (L) och flera andra fina lopp avgörs nu på söndag, den 22 maj på Jägersro Galopp.

Dagen bjuder på galopptävlingar av högsta klass. I kalendariet kan du läsa mer om tävlingsdagen och hitta länkar till banprogram och startlistor.

Självklart behöver man inte vara uppklädd, du är välkommen precis som du är!

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit." Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Stefan Jönsson Stefan Jönsson

ATG Hästarnas Mästare närmar sig – den 1 juli är det dags. Kanske faller avgörande i den avslutande banhoppningen, precis som det gjorde förra gången när Klara Hammarström vann. Den som har koll på svårigheterna och regisserar dramatiken är banbyggaren Stefan Jönsson. Läs mer