Steinar 2150.jpg

Steinar var lysande som tvååring med två segrar och har hela tiden känts som en allvarlig Derbykandidat.

Vägen till Svenskt Derby: Derbydags inom kort!

28 juni 2022 15:18

Årets, och oftast livets, största löpning för treåringarna är Svenskt Derby på Jägersro. Man har bara en chans att ta hem Derbyt på Jägersro, är man inte först i mål den 17 juli kommer det inte fler chanser.

Den 17 juli är det dags för årets upplaga av Svenskt Derby. Fredrik Otter har tagit en titt på anmälningslistan och spekulerar kring vilka hästar vi kan tänka oss få se i 2022 års Svenskt Derby.

Vad skall man då leta efter när det gäller att hitta segraren i Derbyt? Vilka hästar ser det bäst ut för? Viktigast är att börja i förlöpningarna till Derbyt.

Fjolårssegraren i Derbyt, Stroxx Carlras, blev struken vid boxarna i fjolårets Voterlöpning. Historien visar annars att segraren i Derbyt ofta är med bland de tre främsta i Voter. Stall Perlens sto Mystery Night (Night of Thunder) segrade i Voter. Hon gick sedan vidare till Norskt 1000 Guineas på midsommardagen där hon dock var en besvikelse som femma. Det var dock på ett snabb, lös bana och hon kan vara ursäktad. Med ett formtal på 88 och bevisad på Jägersro tyder det mesta att hon är med i striden om hon bara står distansen i Derbyt.

Tvåa i Voter blev Steinar (Union Rags) som visade att han kunde hänga på Mystery Night och även att han med hög sannolikhet kommer vara gynnad av 2400 meter. Steinar var lysande som tvååring med två segrar och har hela tiden känts som en allvarlig Derbykandidat. På en fjärdeplats kom Röde Baronen (Casamento) som senast visade att han stod distans vid lätt seger i en Treåringslöpning över 2200 meter på Jägersro. En intressant detalj är att Röde Baronen var trea, om än stort slagen, i Svenskt Kriterium, där Hear The Drums segrade. Hear The Drums är inte med i Derbyt, men det är tvåan i “Kriteriet”, Tin Win (Appel Au Maître) som inte startat sedan dess. Tin Win är dock anmäld till lukrativa Bro Park Trial 2 och han är en häst man måste hålla ögonen på den 1 juli när det racet rids.

Samtidigt med Voterlöpning reds Derby Trial, en löpning som sett bra insatser från Derbyhjältar som Bokan och Duke of Burden. Båda dessa var tvåa i Derby Trial och i år var det El Pepino (The Gurkha) som var tvåa bakom Chiefof Comanches (Gormley). Båda två gjorde mycket bra insatser och gör inte bort sig i Derbyt. Glöm dock inte bort trean, Rangoon (El Kabeir) som visade riktigt lovande takter i livets blott andra start och lär gå framåt rejält till Derbyt.

Den 12 juni reds Svenskt 1000 Guineas och Jockeyklubbens 2000 Guineas. Från den sistnämnda löpningen lär vi inte få se någon aktuell Derbydeltagare. Segraren Hear The Drums och fint avslutande tvåan Disraeli är inte anmälda till Derbyserien, men pass upp för dessa när det vankas Breeders’ Trophy.

Från damernas avdelning, Svenskt 1000 Guineas, tar vi med oss att Una Matina såg bländande ut vid segern som kunde tagits enklare om man velat. Avslutningen tyder på att hon står längre än 1600 meter. Tränaren har segrat i Derbyt med ett sto förut och hon är allt annat än chanslös om hon går dit. I Oaks är hon en av de klara favoriterna. Hon är anmäld till Oaks Trial den 1 juli vilket innebär att vi får en chans till att se om hon är så bra som vi tror.

Som ni ser finns det många frågetecken inför Svenskt Derby. Vi hoppas räta ut några genom att ringa Jan-Erik Neuroth vars far Wido alltid är segeraktuell i Derbyt.

– Mystery Night och Downtown Leo (Speightstown) var båda besvikelser i Norskt 1000 respektive 2000 Guineas och det är osäkert om dom kommer till Svenskt Derby. Vi måste kolla upp dom helt klart. Downtown Leo tror jag står distansen på Jägersro, men det är ett frågetecken för Mystery Night. Vår bästa häst kan vara Sea Lodge (Sea The Stars) som gick bra i sin maiden på Jägersro. Hon kommer ut i Oaks Trial och kommer förbättra sig enormt mycket. Går hon som vi hoppas där går vi mot Derbyt, berättar Jan-Erik Neuroth.

Det ser alltså väldigt öppet ut inför Derbyt. Är en sådan som Steinar bara bäst? Eller blir det svårt att passera Chiefof Comanches? Missa inte Bro Park Trial den 29 juni eller Bro Park Trial II på Jägersro den 1 juli då även Oaks Trial rids. Det är mycket möjligt att det kommer en ny utmanare ur dessa löpningar och det är lite sista chansen att bilda sig en egen uppfattning!

På sidan Svenskt Derby kan du läsa mer om tävlingarna.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

SMk0AgQU Närbild på Andreas och Titannia.jpeg SMk0AgQU Närbild på Andreas och Titannia.jpeg

Jockeyn Andreas Tapia Dalbark tog sin allra största seger i karriären när han nyligen vann Dansk Derby tillsammans med stoet Titannia. Hör Andreas berätta om känslorna kring segern och sin karriär som jockey i det här härliga videoreportaget. Läs mer

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

15 augusti 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 33 (15-21 augusti). I Skandinavien har vi fem tävlingsdagar att se fram emot. Den stora höjdpunkten är Norsk Derby på Övrevoll på söndag! Läs mer

Två svensktränade och svenskägda hästar prövade lyckan i den tyska huvudstaden när man på banan Berlin-Hoppegarten firade att det var 200 år sedan tysk galoppsport tog sin början.

Irish Action (e. Zoffany) stod näst längst in (2), men eftersom samtliga ryttare bedömde att banan var gynnsammare åt vänster så fick han ändå inte den bästa positionen på rakbanan – dock bra ryggar. Han gjorde ett riktigt bra lopp under toppjockeyn Andrasch Starke och var med och slogs om segern in i det sista. Han slutade till slut trea över 1200 meter i Ittlingen-Pokal (Hoppegartener Flieger-Preis) (L) på en god gräsbana och sprang in 3 125 euro. Stall Gransäter äger och Lennart Reuterskiöld Junior tränar.

Segrade gjorde Kindred Spirit under Hugo Journiac som satt längre in i banan och spurtade strålande. Dina Danekilde-tränade Buddy Bob under Adrie De Vries var i många trafikproblem under vägen, men spurtade piggt när han fick chansen. Då hade dock tåget gått för längesedan och han slutade sjua.

Resultat och lopprepriser

Resultatlista på deutscher-galopp.de

Se loppreprisen på youtube.com (spola fram till cirka 2:37:55 in i sändningen).

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
i-vGH7NRL-X3 Irish Action.jpg