Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Mystery Night 4241.jpeg

Stoet Mystery Night ståtar med ett tal på 88 och med seger i Voterlöpning i färskt minne måste hon räknas som en av huvudfavoriterna. Den här bilden är från segern i Becky Moss Fillies Mile i maj.

Vägen till Svenskt Derby: 15 hästar att hålla koll på

10 juni 2022 18:04

De viktiga förlöpningarna Voterlöpning och Svenskt Derby Trial har avgjorts. Till helgen har vi de klassiska Guineas-löpningarna på Bro Park. I den här artikeln tittar vi till ett eventuellt startfält i Svenskt Derby 2022.

Det finns inget mer spänt ögonblick i svensk galoppsport än när man börjar lasta hästarna till start i Svenskt Derby på Jägersro Galopp. Löpningen har avgjorts varje år sedan 1918 och att det är en institution i Malmös historia är en underdrift. Ett fullblod får en chans att ta hem segern i Svenskt Derby. Inga fler.

Den 17 juli är det dags för årets upplaga. Vi har tagit en titt på anmälningslistan och spekulerar kring vilka hästar vi kan tänka oss få se i 2022 års Svenskt Derby.

Mystery Night (efter Night of Thunder) ståtar med ett tal på 88 och med seger i Voterlöpning i färskt minne måste hon räknas som en av huvudfavoriterna. Hoppas ni märkte ordet “hon”, det är inte lätt, men heller inte omöjligt för ett sto att segra i Derbyt, minns Dorcia. Mystery Night gick undan från fältet på ett bra sätt i Voter, trots en resa ute i spåren. Hon försvarade sig bra mot Steinar och just det att inga tog något bakifrån, tvärtom, brukar vara en bra indikator på att man står distans. Stammässigt finns det inget att tveka på klassmässigt, men Night Of Thunder var en miler som lämnar milers och morfar Raven’s Pass förärver mest sprinter/milers.

Charming Knight (Decorated Knight) har 88 i tal och segrade i Danskt 2000 Guineas. Fädernet är starkt (Galileo är farfar) medan mödernet är mer balanserat mellan snabbhet och styrka. Det finns helt klart hopp om att man står distans, men hur är det med dirttrack förmågan? Charming Knight har endast startat på Klampenborg och som danskuppfödd kan han välja att hålla sig på hemmabanan.

Steinar (Union Rags) var bra i Voterlöpning och hamnade på 88 i handikap efter racet. Han var den ende som kunder utmana Mystery Night över upploppet och faktum är att duon var tio längder före trean i mål. Det såg ut som att Steinar hade kunnat fortsätta i samma tempo ett halvt varv till och kretsen kring hästen måste vara väldigt optimistiska inför Svensk Derby.

Tordenskiold (Giant Sandman) gör en intressant start på Bro Park i helgen. Det är i Jockeyklubbens 2000 Guineas och med tanke på att Tordenskiold var tvåa i Danskt 2000 Guineas så får vi en direkt formlinje mellan dessa löpningar. En seger för Tordenskiold på söndag höjer även Charming Knights betyg. Det finns anledning att tvivla på Tordenskiolds stayerförmåga, men mödernet är fint.

Pretexte (Churchill) kom upp från Frankrike, där han normalt står hos Pia och Jocke Brandt, till Voterlöpning där han gick anständigt som trea. Han var långsam ut den dagen, tog sig fram invändigt och såg lite farlig ut när luckan kom in på upploppet. Han var dock chanslös att ta något över upploppet, men var helt klart “best of the rest”. Hur mycket som berodde på den dåliga starten är svårbedömt, och det är inte säkert att Pretexte är gynnad av 700 meter till på Jägersro.

Downtown Leo (Speightstown) segrade i Norskt Kriterium och har årsdebuten avklarad. Tittar man på stammen finns det hopp både om att dirttrack och längre distans fungerar. Wido Neuroth är en mästare på att se till att formen sitter där just till Derbyt och att han i dagsläget värderas tre kilo under Mystery Night är inget att oroa sig för.

Pjerrot (Hard Spun) har siktats mot Derbyt ända sedan han köptes till Danmark. Han tog vägen över Derbyt i Dubai. Han segrade på Jägersro som tvååring, över 1600 meter och bana och distans borde passa. Formen var dock som bortblåst i Voterlöpning. Det såg ut som att han aldrig riktigt kom igång när det var dags att gå i sista kurvan, men avståndet hade inte varit lika stort om han inte stannats av

Tin Win (Appel Au Maitre) var slagen med nos i Svenskt Kriterium och blev taxerad till 84 på den insatsen. Har inte setts på banan sedan dess och är svårbedömd.

Chiefof Comanches (Gormley) segrade i Derby Trial och är alltså konfirmerad över bana och distans. Han pressade ledaren den dagen och kunde hålla undan till en övertygande seger utan att man fick känslan att det var “osålt” i mål. Höjdes fyra kilo på segern och tillhör självklart förhandsfavoriterna i Derbyt.

Una Matina (Golden Horn) är ett sto som man får misstänka har Oaks som huvudspår den här säsongen. I helgen tillhör hon favoriterna i 1000 Guineas och hon verkar lika effektiv på gräs som på grus. Junior tränade det sto som senast segrade i Derbyt och är säkert sugen på att upprepa bedriften.

Running Rolf (Appel Au Maitre) är obesegrad i två starter, men har varit knepig i startmomentet. Running Rolf är ett av Bro Parks stora hopp inför Jockeyklubbens 2000 Guineas och om det går bra där så sätter iallafall inte stammen några käppar i derbydrömshjulet.

Fast Forward (Reliable Man) segrade i Valley Chapel Janos Tandaris Minne och nämndes tidigt i Derbydiskussionen trots att han bara segrat över 1200 meter. Fast Forward skall prova gräs i Jockeyklubbens 2000 Guineas och om man efter det inte går mot Derbyt finns det kortare race under Derbydagen.

El Pepino (The Gurkha) hängde med bra som tvåa i Derby Trial. Löpte lite grönt och såg ut att ha krafter kvar över mållinjen. När Chiefof Comanches trycker till in mot slutkurvan ser man hur El Pepino förstår att det är dags att hänga på och han är en av de som sist blir riden. El Pepino behöver inte gå fram mycket för att vara segeraktuell i Derbyt.

Rangoon (El Kabeir) är en irländare i regi Fredrik Reuterskiöld och insatsen i Derby Trial var av bästa märke. Rangoon låg smart inpackad i fältet och hamnade lite efter när tättrion drog undan. Under yvig armviftning från ryttaren kom Rangoon ikapp och kämpade sedan bra upploppet ned. Med tanke på att det var livets blott andra start måste man tro att Rangoon kommer gå framåt många kilo till Derbyt.

Vi avslutar med att nämna Mr Ascots fina sto Scarlett (Appel Au Maitre) med unghäststjärnan Dolly Dagger på mödernet. På söndag startar hon i Svenskt 1000 Guineas och skulle det gå vägen där siktar man säkert mot Oaks. Med tanke på att Mr Ascot äger skall en Derbystart inte uteslutas, men då måste hon visa att hon duger mot importerna i 1000 Guineas först.

På sidan Svenskt Derby kan du läsa mer om tävlingarna.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

15 augusti 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 33 (15-21 augusti). I Skandinavien har vi fem tävlingsdagar att se fram emot. Den stora höjdpunkten är Norsk Derby på Övrevoll på söndag! Läs mer

Young Riders Young Riders

Skandinaviens unga jockeys och lärlingar var i fokus när tre finallopp i Ole Larsen Young Riders Championship avgjordes på ett sommarvarmt Jägersro. Två fina andraplatser räckte för att Rebecca Stålhandske skulle säkra totalsegern med blott en poäng före Willa Synöve Schou. Läs mer

OLYR 4364.jpeg OLYR 4364.jpeg

De tre finalloppen i Ole Larsen Young Riders Championship står på programmet när Jägersro arrangerar lunchgalopp på onsdag och serien ser ut att få en spännande avslutning. Fem ryttare har chans att ta hem totalsegern. Läs mer