Foto: Mimmi Jarl/Svensk Galopp
Steinar 20220516_154132.jpg

Steinar och Oscar Berneklint, assisterande tränare, i Steinars ”tvåa” med vattenkopp.

Svenskt Derby-hoppet Steinar äter som en häst och har extra stor box

3 juni 2022 08:51

Om du vinner Voterlöpning är du nästan garanterad en framskjuten placering i Svenskt Derby ett par veckor senare. "Då får vi se till att vara långt fram i Voter", säger Susanne Berneklint som tränar Steinar – en av förhandsfavoriterna i loppet som är första benet i Svenskt Triple Crown.

Titta på statistiken här nedan. Voterlöpning har avgjorts fjorton gånger, sex gånger har vinnaren även vunnit Svenskt Derby. Fyra gånger har Votervinnaren slutat tvåa i Derbyt.

På söndag, i Voterlöpning, får vi en fingervisning om hur Svenskt Derby den 17:e juli kommer att sluta. Och då sätter vi fingret på Steinar.

– Han mår jättebra, gick ett jobb i lördags på ett fint sätt och egentligen tror jag att den ännu längre Derbydistansen (2400 meter) kommer att passa honom ännu bättre.

Steinar blev Årets 2-åring förra året, han har varit en snackhäst redan från första början. Namnet kommer från TV–karaktären Steinar i Beck (spelad av Kristofer Hivju) och logiken är enkel. Både hästen och TV–karaktären är stora, starka och rödhåriga.

Hästen Steinar är så stor att det krävs en hel del extra arrangemang runt hans liv.

# För att kunna trivas, ligga ner och resa sig på ett vettigt sätt har Susanne låtit slå ut en boxvägg så Steinar numera huserar i en tvåa med vattenkopp.

# Boxgolvet är täckt med en blandning av spån och rivet tidningspapper. Återigen är det hans storlek som gör att spånet inte räcker som ”madrass”, det blir för tunt och glider för lätt när den stora hästen ska resa sig

# Han äter som en – ursäkta uttrycket – häst.

– Han äter dubbelt så mycket som alla andra till frukost, sen får han ett extra mål mat när han blivit riden. Lunchen är samma som de andra men till kvällen får han ett mått mer än den häst som äter näst mest i stallet (Plata O Plomo). Han har en otrolig aptit och behöver verkligen all mat.

Och Steinar slukar alltid den. Sen blir han pigg, energisk.

– Det är en häst med massor av energi. Annars är han hur fin som helst och rätt okomplicerad att träna.

Susanne Berneklint är för dagens publik kanske mest känd som tränare, men hon är nog den mest meriterade och främsta kvinnliga ryttaren i Sverige genom tiderna. Hon är också den enda kvinnan som vunnit Stockholm Cup, det gjorde hon med Mr Eubanks 1994. Och hur hamnade vi här?

Jo, Mr Eubanks var också väldigt stor.

– I storlek vill jag jämföra Steinar och Mr Eubanks. På Mr Eubanks fick jag nästan känslan av att han inte skulle få plats i startboxarna. Nu var det inte så och det är inte heller något problem för Steinar.

Precis som Mr Eubanks lägger Steinar väldigt mycket mark under sig och har en vass speed.

– Nu är det förstås långt kvar, men om Steinar skulle vinna Voterlöpning så vore det stort för mig. Lika stort som när I Kirk och Plata O Plomo vann i Dubai.

Men store Steinar saknar inte motstånd i Voterlöpning. En riktigt intressant start i löpningen gör Pretexte som tränas av Joakim och Pia Brandt i Frankrike. Pretexte, som ägs av svenske Finn Blichfeldt, har två segrar på åtta starter i Frankrike. Segrarna är tagna på gräs, men Pretexte har gjort bra resultat på allweather också.

Voterlöpning är ett test inför Svenskt Derby – ett lopp som Finn Blichfeldt väldigt, väldigt gärna vill vinna.

Det är helt enkelt upplagt för en spännande söndag.

Steinar 2150.jpg

Steinar vann två lopp på lika många försök förra året och utsågs till Årets tvååriga häst.

Vinnare av Voterlöpning vs. placering i Svenskt Derby

2008 Swing That Cat: Etta i Svenskt Derby

2009 Handsome Hawk: Etta i Svenskt Derby

2010 Moe Green: Etta i Svenskt Derby

2011 Uppercut Action: Tvåa i Svenskt Derby

2012 Bomar: Etta i Svenskt Derby

2013 Hurricane Red: Etta i Svenskt Derby

2014 Borgen: Femma i Svenskt Derby

2015 Tiglath: Trea i Svenskt Derby

2016 Gunvald: Tvåa i Svenskt Derby

2017 Stricker: Tvåa i Svenskt Derby

2018 Shake the Disease: Nia i Svenskt Derby

2019 Nipozzano: Startade inte i Svenskt Derby

2020 Bullof Wall Street: Etta i Svenskt Derby

2021 Wolfof Vancouver: Tvåa i Svenskt Derby

Vinnare av Voterlöpning vs. placering i Svenskt Derby

2008 Swing That Cat: Etta i Svenskt Derby

2009 Handsome Hawk: Etta i Svenskt Derby

2010 Moe Green: Etta i Svenskt Derby

2011 Uppercut Action: Tvåa i Svenskt Derby

2012 Bomar: Etta i Svenskt Derby

2013 Hurricane Red: Etta i Svenskt Derby

2014 Borgen: Femma i Svenskt Derby

2015 Tiglath: Trea i Svenskt Derby

2016 Gunvald: Tvåa i Svenskt Derby

2017 Stricker: Tvåa i Svenskt Derby

2018 Shake the Disease: Nia i Svenskt Derby

2019 Nipozzano: Startade inte i Svenskt Derby

2020 Bullof Wall Street: Etta i Svenskt Derby

2021 Wolfof Vancouver: Tvåa i Svenskt Derby

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer