Foto: Elina Björklund
Lag_SM 2021.jpg

Lag-SM på Bro Park var en av årets höjdpunkter

Ungdomsåret 2021: Delaktighet, nya utbildningstillfällen och framgångar på galoppbanan

13 januari 2022 08:10

Nu när 2021 är slut så kan vi summera vad som har hänt under året för barn och ungdomar i galoppsporten. Cecilia Gråberg är ansvarig för ungdomsverksamheten inom Svensk Galopp och hon ser tillbaka på ett givande år där de ungas röst har blivit starkare, en ny lärlingssatsning etablerades och ponnygaloppsäsongen till stor del kunde genomföras trots pandemin.

Ungdomarna bidrar med idéer för framtiden

Under 2021 har ungdomarnas röster blivit starkare i galoppsporten.

28-åriga Isabella Sexton är den yngsta styrelsemedlemmen någonsin i Svensk Galopp. Hon har varit adjungerad ungdom i Svensk Galopps styrelse i två år och från 2021 är hon en av styrelsen ordinarie ledamöter. Isabella gick utbildningen Hästnäringens Unga Ledare genom Hästnäringens Ungdomssatsning år 2018, vilket ni kan läsa mer om i artikeln Nyutbildad ungdomsledare brinner för galoppsporten.

Ny adjungerad ungdomsrepresentant i styrelsen är Sofia Presits. Hon kom in i galoppsporten via ponnygaloppen och numera är framgångsrik amatörryttare. Läs mer i artikeln Sofia Presits ny ungdomsrepresentant i Svensk Galopps styrelse.

Dessutom har de tre galoppsällskapen adjungerade ungdomsrepresentanter.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi tillvaratar de ungas engagemang och ideér eftersom det är ungdomarna som är vår framtid. De tre sällskapen har tagit tillvara de unga och engagerar dem i sitt arbete. Nu när både sällskapen och styrelsen har adjungerade ungdomar så har de unga möjlighet att föra fram ungdomsfrågorna på ett enat sätt, säger Cecilia Gråberg.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Sofia 52315.jpg

Den framgångsrika amatörryttaren Sofia Presits är numera adjungerad ungdomsrepresentant i Svensk Galopps styrelse. Hon ersätter Isabella Sexton som valdes till styrelseledamot på den senaste årsstämman.

Galoppinriktning på Realgymnasiet

Det är nu möjligt att välja galoppinriktning som sin specialisering på Realgymnasiet i Malmö. Utbildningen genomförs i samarbete med Svensk Galopp.

Under 2021 har 8 elever på Realgymnasiet gått Svensk Galopps introduktionskurs under skoltid. 16-åriga Annie Lundbäck, som har tävlat framgångsrikt i ponnygalopp under flera år, kommer välja specialisering galopp i årskurs 2.

– Jag ska bli jockey och rida galopplöp. Jag hoppas kunna ha det som jobb. Och nu får jag gå en skola där jag får precis den utbildning jag behöver, berättade Annie i en intervju.

Läs hela intervjun här: Med galopp på schemat: Annie går gymnasieprogram med galoppinriktning

På sidan Gymnasieutbildning kan du läsa mer om utbildningen.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Annie Lundbäck och Fredriksdals Tarzan.jpg

Annie Lundbäck tillsammans med mamma Sofia och ponnyn Fredriksdals Tarzan.

15 ponnygaloppdagar trots pandemin

Coronapandemin har tyvärr satt sin prägel på ponnygaloppsäsongen och de fem första tävlingsdagarna ställdes in. Vi har dock lyckats avhålla 15 tävlingsdagar i ponnygalopp under året och ungefär 60 ryttare har deltagit.

– Vi är glada över att kunna arrangera så många tävlingsdagar trots pandemin. Den absoluta höjdpunkten under året var lag-SM på Bro Park. Trots pandemin har vi haft ett ökat intresse av resande mellan banorna och Tapwell och Triton har hjälpt till med resebidrag, berättar Cecilia Gråberg.

Här hittar ni listan med alla champions i ponnygalopp 2021

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Lag-SM DSC_3089.jpeg

Alla deltagarna i lag-SM 2021

Två uppskattade Cuper med fina priser

Speciellt uppskattade är de två Cuperna i ponnygalopp som sponsras av Jockeyklubben och Triton.

– I år har vi ridit Jockeyklubben Cup och Triton Cup och vi är oerhört tacksamma över sponsorerna som gör det möjligt för oss att arrangera dessa cuper med fina priser och utbildningsresor.

I Jockeyklubben Cup får vinnarna i kategori A och B en träningshelg hos familjen Hedman på Stall Lilla Rörby och vinnarna i kategori C och D får en träningshelg på British Racing School. På Jockeyklubbens hemsida finns en artikel om sponsringen: Jockeyklubbens sponsring av ponnygaloppen lovordas

Foto: Johanna Friberg
DSC_5176.jpg

Jockeyklubben Cup, vinnare på poäng i kat D - Stina Östlund och Sessa Bo

Ponnygaloppen är en viktig rekryteringsbas

Att ponnygaloppen genom åren har varit en bra skola för blivande amatörryttare och lärlingar är väl känt. En rad duktiga ponnyjockeys har genom åren tagit klivet upp till den stora galoppen.

Så här stor andel av våra licensierade ryttare år 2021 kommer från ponnygaloppen:

  • Amatörryttare: 35 %
  • Lärlingar: 57 %
  • Jockeyer: 22,5 %

Dessutom har tio amatörtränare och två proffstränare börjat sin bana inom ponnygaloppen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Alina Öhgren DSC_0766.jpeg

Alina Öhgren, championlärling i Sverige år 2021, är en av flera lärlingar som har börjat sin ryttarkarriär inom ponnygaloppen.

Uppskattade föreläsningar med Johan Fallby

Under våren arrangerades två digitala föreläsningar med idrottspsykologen Johan Fallby. Syftet var att föräldrar och tränare inom ponnygaloppen skulle få verktyg för att skapa de bästa förutsättningarna för sina, men även andra, barns idrottande vad gäller främst välmående och optimal utveckling.

Responsen på föreläsningarna var positiv och i med det så har även Johan Fallbys roll inom galoppsporten utvecklats.

I artikeln Digitala föreläsningar med Johan Fallby om barns och ungdomars idrottande kan du läsa mer.

Foto: Annci Gustavsson
Johan Fallby foto_Annci Gustavsson.jpg

Johan Fallby höll i två uppskattade föreläsningar för föräldrar och tränare. Dessutom har han varit mentor för lärlingarna i lärlingssatsningen.

Unga talanger utvecklas i JC Organizations lärlingssatsning

2020 fick ungdomsavdelningen på Svensk Galopp 50 000 kronor av The JC Organization (John Christensen och Alice Weiste) för att satsa på de unga i galoppsporten. Därifrån skapades idén om en lärlingssatsning som kom att namnges efter deras företag. 2021 genomförde Svensk Galopp den första upplagan av lärlingssatsningen. Förutom The JC Organization har även Svensk Galopps styrelseledamot Jan Ohlsson gett ekonomiskt stöd.

Satsningen utvecklas under 2022 och intresserade lärlingar kan kontakta Mimmi Jarl på Svensk Galopp för ytterligare information.

– Det känns väldigt inspirerande att utveckla det här projektet när vi hör det positiva gensvar vi får och vi är så tacksamma för all support vi får från John, Alice och Jan, förklarar Mimmi Jarl som håller i satsningen.

Här finns tre artiklar om lärlingssatsningen:

Här är deltagarna i The JC Organizations Lärlingssatsning 2021

Upptäckte galoppsporten i Australien – nu slår Rebecca igenom på hemmaplan

Lärlingssatsningen utvecklas – ska föra sporten framåt

JC Organization lärlingssatsning 2021 DSC_0175-01.jpeg

Lärlingen Emma Nordin blir coachad av jockey Per-Anders Gråberg under den andra träffen i the JC Organizations lärlingssatsning 2021.

Galopp på Jönköping Horse Show

I höstas var Svensk Galopp på Jönköping Horse Show för andra gången och visade upp galoppsporten.

– Plastic Wonder var som vanligt en stor succé och över 500 personer testade att rida. Ännu fler besökte montern och fick information om både galopp och ponnygalopp, berättar Mimmi Jarl som var på plats under veckan.

Galoppens igenkänningsfaktor på mässorna är märkbar och har resulterat i fler aktiva inom bland annat ponnygaloppen.

Nu ser Svensk Galopp fram mot att vara på plats under Gothenburg Horse Show 23-27 februari och är i full planering inför det.

Informationsmaterial om ätstörningar

Under året tog Svensk Travsport och Svensk Galopp fram en informationsbroschyr om ätstörningar. Den vänder sig till dig som är utövare, arbetsgivare, vårdnadshavare och partners.

Målet är att ge ökad kunskap om ätstörningar och konkreta råd för hur man kan närma sig personer som inte verkar må bra.

Du kan ladda ner broschyren här: Ätstörningar (pdf)

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

IMG_5460 IMG_5460

25 mars 2024 | Nyhet

Ponnygaloppen visar vägen!

Helgens utbildningsdag lockade så många som 35 barn och ungdomar till Stall Lilla Rörby i Vallentuna, norr om Stockholm och cirka hälften av dessa provade på galopp för första gången! Läs mer

Point Boy 3229.jpg Point Boy 3229.jpg

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Susanne Sivrup-Rosenqvist minns tillbaka till ponnytiden och säger spontant att det var en av de roligaste perioderna i hennes liv. Då ska ni veta att hon kanske inte hade de lättaste hästarna att ta hand om – men kanske var det just den utmaningen som skapade den härliga känslan. Läs mer