Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Annie Lundbäck och Fredriksdals Tarzan.jpg

Annie Lundbäck tillsammans med mamma Sofia och ponnyn Fredriksdals Tarzan.

Med galopp på schemat: Annie går gymnasieprogram med galoppinriktning

4 oktober 2021 12:56

16-åriga Annie Lundbäck började på gymnasiet i augusti. Hon går naturbruksprogrammet med specialisering galopp och drömmer om att bli jockey. "Nu får jag gå en skola där jag får precis den utbildning jag behöver."

För två år sedan vann Annie Lundbäck ett av löpen i lag–SM för ponny. Lag Skåne, som Annie representerade, tog silver och efteråt sa hon:

– Det är den största och roligaste vinsten jag tagit, och la sedan till:

– Jag vill rida galopp på stora hästar.

Tack vare Realgymnasiet i Malmö är den nu 16-åriga Annie på väg att förverkliga den drömmen. I augusti började hon gymnasiet – naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning, fördjupning ridning och specialisering galopp.

– Det är jättehäftigt. Jag ska läsa här i tre år och jag kan tack vare den här utbildningen få både ryttarlicens och amatörtränarlicens. Sen lär vi oss givetvis allt annat kring stalltjänst och sånt.

Från början läser alla med olika specialiseringar tillsammans. Från år två delar eleverna upp sig på olika specialiseringar. Utbildningen sker mycket på arbetsplatser genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) i kombination med undervisning på skolan.

– I årskurs två så blir det specialisering och då kommer jag ju att välja galoppinriktning.

Då blir hennes APL inne på Jägersro hos någon av de professionella tränarna. Kanske hos Jessica Long, framgångsrik tränare som har Benny Andersson, han från ABBA, som största hästägare.

– Jag är redan nu hos Jessica och rider ibland. Men oftast rider jag hos Vivika Nilsson.

Vivika är amatörtränare med fem hästar på sin träningslista och bor utanför Hörby i Skåne, bara några kilometer från Annie.

– Där får jag chansen att rida jättemycket.

Den möjligheten har gett Annie så mycket erfarenhet att hon redan nu planerar att gå en licenskurs på Jägersro som sedan slutar med en så  kallad ”uppridning” för ryttarlicens.

Annars finns det elva hästar hemma i stallet. Mycket pyssel och jobb, tidiga mornar och dryga kvällar, men där är det mamma Sofia som får dra ett tungt lass. Annie har skolan att tänka på och och det är 1,5 timmes resa från hemmet utanför Hörby till Realgymnasiet, Malmö.

Men resan går lätt, för det är en resa mot en framtid som hon verkligen längtar efter.

– Jag ska bli jockey och rida galopplöp. Jag hoppas kunna ha det som jobb. Och nu får jag gå en skola där jag får precis den utbildning jag behöver.

Realgymnasiet Malmö samarbetar också intimt med Jägersro.

Och givetvis rider Annie fortfarande ponny. Förra söndagen tävlade hon med sin D-ponny Fredriksdals Tarzan på Jägersro.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Annie Lundbäck och Fredriksdals Tarzan 2.jpg

Annie Lundbäck och Fredriksdals Tarzan tävlar i ponnygalopp. Genom gymnasieutbildningen kan Annie också få ryttarlicens för stor häst.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer

Jägersro Galopps entre.JPG Jägersro Galopps entre.JPG

Regeringen har fattat beslut om att vaccinationsbevis kan användas som smittskyddsåtgärd vid evenemang som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det börjar gälla från den 1 december. Svensk Galopp har därför valt att införa vaccinationsbevis för all publik under tävlingsdagar. Läs mer