Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-7fXSDP4-X3 Hades och Niklas Lovén segrar på Blommeröd 18 maj 2019

Niklas Lovén vann championatet i både Polen och Wrocław. Här ombord på Hades på Blommeröd 2019.

Niklas Lovén champion i Polen

13 november 2023 13:32

Ett strålande år på polsk mark avslutades med två segrar och både ban- och hinderchampionatet på banan Tor Partynice i Wrocław bärgades. Han blev dessutom nationell hinderchampion. Niklas Lovén är också bland fem nominerade till årets jockey som avgörs på en galoppgala i Warszawa på fredag.

Niklas Lovéns meritförteckning är omfattande och nu är han också, tillsammans med Sanzhar Abaev, Szczepan Mazur, Stefano Mura och Sergey Vasyutov, nomirad till årets jockey i Polen!Hans insatser i sadeln 2023 har varit otroliga och han har vunnit alla fyra stora hinderlopp på polsk mark i år, varav ett i Warszawa där banan (Tor) Służewiec numera tagit upp hindersporten igen.

– Det blev totalt elva segrar, varav en i Warszawa, och nu har jag vunnit alla gånger jag har varit där i år, det vill säga åtta dagar totalt. Mina bästa minnen från året är förstås de fyra storloppen, säger en glad Niklas Lovén på väg till färjeläget i Świnoujście.

Han blev nationell hinderchampion och i Wrocław vann Niklas också totalt med tio segrar.

Genom åren har Niklas Lovén firat stora framgångar på andra sidan Östersjön. 2020 vann han totalchampionatet på Tor Partynice i Wrocław efter en delad seger med Kamil Grzybowski, vilket förstås innebar att han då också blev både ban- och nationell champion över hinder. 2018 kom han delad trea totalt i Wrocław och blev hinderchampion.

Två segrar under lördagens finaldag

På finaldagen i Wrocław inledde han med en överraskande seger ombord på Książę Persji (POL) över 3600 meter häck, tränad av J. Nováková från Tjeckien.

– Segern var överraskande, men jag fick en jättebra resa bakom ledaren och så låg jag bara och skuggade den. På upploppet brottade vi ner ledaren som är en bra häst.

Han var tvåa i mål i det sjunde loppet över 3400 meter steeplechase (delar är cross-country) ombord på Et Tu Brute (POL), men vinnaren blev diskvalificerad då han kom innanför bangränsen, eller snarare tog hästen Jadmir med sig både kon och flagga när ridande Marek Stromsky tog en chans.

– Han prövade att rida invändigt om mig när jag låg längst in i ledningen och han kom på fel sida om stolpen med liten marginal. Min häst hoppade jättebra – han har ingen speed utan bara en växel. Är det då lite blött också så kan de ligga på rulle och speeda förbi honom. Han gör ju ofta jobbet åt de andra. Det är kul att vinna från front då man har gjort hela jobbet även om det inte är någon favorit att rida i ledningen utan att spara på krafterna, men det beror på vilken häst man har och vilka ridorder man har.

Vinnaren tränas av P. Pałczyński från Polen. Resultat från dagen hittas här och här hittas jockeychampionatet i Wrocław 2023.

Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Arkivbild från galoppbanan Tor Partynice i Wroclaw

Arkivbild från galoppbanan Tor Partynice i Wrocław.

Elliot Öhgren fyra och Harry tvåa på Auteuil

Det gick fint för Elliot Öhgren när han i lördags red amatörloppet 123eme Prix De France på anrika Auteuil ombord på Hakerman (FR) över 4400 meter steeplechase. Visserligen fanns inget att göra åt de två första, där vinnaren Pas De Quartier och Thomas Guineheux var riktigt vass, men de var inte så långt från tredjeplatsen efter en närmast optimal insats i sadeln av Elliot. Det blev till slut en fjärdeplats värd 5670 euro. S. Dehez tränar. Resultatet hittas här och loppet kan ses här (med gratiskonto).

Roland Johansson Konsult AB:s svenskuppfödda Harry trivs verkligen på Auteuil. Efter ett uppehåll så låg han högt uppe hela loppet under Nicolas Gauffenic över 4300 meter häck i söndags, där han mestadels var tvåa i sin ensamhet, men det gick inte att gå med i tempot som den överlägsna vinnaren Kapteen tillsammans med James Reveley drog upp. Han slutade tvåa och fick 24 200 euro i Prix Count Schomberg (L). Amanda Zetterholm och Noel George tränar. Resultatet hittas här och reprisen här.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer