Fredagsblogg Good Eye.jpg

Det går bra för de skandinaviskuppfödda hästarna! Niclas Cronberg bloggar bland annat om svenskuppfödda Good Eye (bilden) som galopperade hem en listedlöpning i Tyskland i lördags. Samma dag tog danskuppfödda Suspicious Mind sin tredje seger i grupp 3-löpningen Scandinavian Open.

Fredagsbloggen: Skandinaviskuppfödda framgångar, derbyn i sikte och en enorm upphämtning

3 juni 2022 08:29

Suspicious Mind skrev historia på Klampenborg, Good Eye vann listed i Tyskland, Charming Knight är dansk derbyfavorit och på måndag är det dags för Nationaldagsgaloppen. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Suspicious Mind historisk

Det finns upplopp och det finns upplopp. Ett av de häftigaste upplopp jag någonsin sett är det mellan Pretty Girl och Wings Of A Dove 2002. 2022 års Scandinavian Open (Gr.3) på Klampenborg måste definitivt vara ett av de häftigare upploppen jag upplevt sedan dess.

Suspicious Mind (Per-Anders Gråberg) och Auenfürst (Jacob Johansen) var sida vid sida hela upploppet ner för att precis på mållinjen få sällskap av White Heart (Oliver Wilson). Personligen så tycker jag att alla var värda att få triumfera efter ett sådant härligt upplopp som var helt i publikens smak.

Efter att ha studerat det täta målfotot så dömdes Nina Lensvik-tränade Suspicious Mind till vinnare och det var verkligen med minsta möjliga marginal. Det här var den danskuppfödda valacken Suspicious Minds tredje raka seger i loppet vilket ingen annan tidigare lyckats med. Stort så klart även för tränare Nina Lensvik som redan nu i sin så här långt korta karriär vunnit tre Scandinavian Open i rad.

Här på Galopsport.dk kan ni läsa mer om Suspicious Minds seger.

Foto: Burt Seeger
SUSPICIOUS MIND_S2_7978.jpg

Suspicious Mind (grön/vit) vann Scandinavian Open Championship (Gr.3) med minsta möjliga marginal.

Svenskuppfödda Good Eye vann i Baden-Baden

Vilken fantastisk prestation Jessica Long-tränade Good Eye svarade för med Shane Karlsson i sadeln i Baden-Baden. Good Eye startade i Silberne Peitsche (L) över 1200 meter. Det blev en bra start och Good Eye fick tillsammans med ledaren några längder till motståndarna. När ridande Shane Karlsson bad Good Eye om att göra det som krävdes var det faktiskt inget snack om saken och segern blev väldigt säker.

Härligt var det också att både höra och se hur publiken på plats verkligen hyllade det vinnande ekipaget efter målgång.

Det här var ytterligare ett bevis på hur väl tränare Jessica Long fortsätter att matcha in sina hästar i rätt lopp i Tyskland. Stallets Moomba gjorde ju en verkligt bra insats som tvåa bara dagarna innan vinsten för Good Eye. Jag kan bara utgå ifrån att det blir fler besök i Tyskland från Jessica Long i år.

Du kan läsa mer i nyheten Listedseger för Good Eye i Baden-Baden

Good Eye

Arkivbild från Bro Park på Good Eye och kretsen kring hästen.

Dags för Voter och Derby Trial

På söndag på Jägersro är det dags för de bästa treåringarna att mäta sina krafter med varandra.

I Svenskt Derby Trial får vi återse Fredrik Reuterskiöld-tränade Rangoon som imponerade stort i debuten. Det kan vara så att Mr Ascot har ett starkt derbykort här. Motstånd saknas så klart inte och en annan spännande startande i loppet är American Impact från Roy Arne Kvislas stall. American Impact var överlägsen i sin senaste start och ska bli spännande att se mot tuffare motstånd..

I Voterlöpning är jag mest nyfiken på Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Vividarling som såg ut som en verkligt klassig individ vid sin överlägsna seger förra året. Nu går stoet ut i ett riktigt getingbo, men jag skulle inte bli förvånad om hon finns med i striden över mållinjen.

Båda loppen ser svårlösta ut och jag ser verkligen fram emot att vara på plats för att följa loppen live på söndag. För er som inte har möjlighet till det så kan man se loppen på ATG.se.

Här kan du läsa mer: Inför Voterlöpning och Svenskt Derby Trial: Presentationer av hästarna

Vividarling 2393.jpeg

Vividarling kan finnas med i striden över mållinjen i Voterlöpning på söndag.

Charming Knight dansk derbyfavorit

Inför Dansk Derby ser verkligen Brian Wilson-tränade Charming Knight ut att vara något extra. Intrycket han gav vid segern i lördags kan knappast vara bättre. Ridande Oliver Wilson såg till att Charming Knight avgjorde enkelt i Dansk 2000 Guineas. Dansk Derby avgörs på Klampenborg den 7 augusti.

Här på Galopsport.dk kan du läsa mer om Charming Knight.

Foto: Burt Seeger
rbUIoEzk Charming Knight.jpeg

Dansk 2000 Guineas-vinnaren Charming Knight ser ut att vara något extra.

Barracuda gjorde en enorm upphämtning

I onsdags var det tävlingar på Bro Park. En enorm upphämtning fick vi se av debutanten Barracuda som Ylva Brandt tränar. Barracuda var långt efter övriga fältet kort efter start, men gjorde en otrolig avslutning för lärlingen Angelika Berg. Efter att ha kommit ifatt fältet kom de bra igenom mellan konkurrenterna sista biten in mot mål.

Det måste varit en fantastisk känsla för Angelika Berg och snyggt att inte heller ge upp efter en sådan inledning på loppet. Loppreprisen finns som vanligt på Galopptips.se i 7 dagar. Klicka på "onsdag" och sedan "lopp 4".

Ylva Brandt tränade ytterligare en vinnare, Littleredcorvette, och fortsätter att visa härlig stallform.

I referatet från tävlingsdagen kan du läsa mer.

Barracuda

Barracuda och Angelika Berg vann på Bro Park i onsdags efter en enorm upphämtning.

Angelika Berg har en dröm på Gärdet

På måndag är det dags för Nationaldagsgaloppen och Gärdet. Angelika Berg som red ovan nämnda Barracuda drömmer om att bli den nya ”Drottningen av Gärdet". En läsvärd intervju med Angelika!

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Angelika Berg.jpg

Lärlingen Angelika Berg rider i samtliga lopp på Gärdet på måndag.

Valence imponerade på Övrevoll

Anette Stjernstrand-tränade Valence med Nathalie Mortensen i sadeln gjorde precis samma sak som förra året: segrade på Övrevoll i sin andra start för året. Trots högst vikt i fältet så blev det alltså seger efter att ha lett loppet hela vägen. Anette Stjernstrand tränade ytterligare en vinnare på torsdagen, det var History Hill.

Foto: Hesteguiden
Valence_paddock.jpg

Valance med sin ägare Nathalie Mortensen i sadeln.

Engelskt och franskt derby i helgen

I helgen som kommer så rids också Cazoo Derby (In Memory Of Lester Piggott) på Epsom stor favorit i nuläget är Sir Michael Stoute-tränade Desert Crown som får Richard Kingscote i sadeln. Bland intressanta outsiders i loppet nämner jag Star Of India som har vunnit två av sina tre starter. Jag har själv haft förmånen att vara på plats vid ett antal tillfällen och kan verkligen rekommendera ett besök en derbydag på Epsom.

Här i RaceTime på Galopsport.dk kan man läsa mer om det engelska derbyt.

På söndagen är det dags för det franska derbyt Qatar Prix du Jockey Club på Chantilly. Här ser Modern Games klart intressantast ut och det kan vara så att team Charlie Appleby/William Buick står som vinnare på söndag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer