Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Angelika Berg.jpg

Angelika Berg drömmer om att bli den nya ”Drottningen av Gärdet"

2 juni 2022 19:17

Angelika Berg var bara ung tonåring när hon fick följa sina föräldrar till Nationaldagsgaloppen på Gärdet för första gången. Då började hon fantisera om att själv en dag få möjligheten att rida inför den jättelika publiken – och på måndag får hon för första gången chansen. – Det ska bli jätteroligt, jag ser verkligen fram mot att få rida inför alla människorna på Gärdet.

24-åriga Angelika var lite av en komet bland lärlingarna förra året, hon vann tio lopp och slogs i toppen av lärlingsligan. Den här säsongen har börjat med en hel del stolpe ut. På de 32 första starterna blev det tretton placeringar bland de tre första men inte en enda seger – förrän i onsdags på Bro Park – galoppbanan strax utanför Stockholm.

– Oj, vad skönt det var att vinna.

Hästen hette Barracuda och trots att den tappade några längder från start blev det en enkel seger.

– Så är det när man får rida en bra häst…

Som så många andra i sporten är Angelika skolad på ponny. En ponny som inte var så sugen på att hoppa över hinder ”visade” Angelika vägen till ponnygaloppen. Där hade hon sedan stora framgångar med ponnyn Just My Easy Lover.

– Det var tack vare ponnygaloppen som jag kom in i sporten och sedan har jag hela tiden försökt lära mig mer och mer.

Hon red ett drygt 20–tal lopp som amatör innan hon tog chansen och flyttade till England direkt hon slutat gymnasiet. Resan gick till Newmarket, en stor by i England som är helt uppbygd runt galoppsporten och med två olika tävlingsbanor,. Där började Angelika jobba för en tränare som heter James Tate. Klassiska Warren Hill, en hög kulle där många av Englands främsta tränare jobbar sina hästar, blev hennes träningsanläggning.

– Oj, vad jag lärde mig mycket där. Jag fick chansen att rida en massa olika hästar. Det är en jättenyttig erfarenhet att ha med sig.

Trots att hon trivdes jättebra i England kom hemlängtan ikapp henne och efter dryga två år utomlands så vände hon hem och tog ut lärlingslicens. Efter en period hos Caroline Malmborg och Patrick Wahl är Angelika nu lärling hos Ylva Brandt.

Den sjätte juni kommer Angelika att rida samtliga fem löpningarna på Gärdet. Några lopp på hästar som hon brukar rida och ytterligare några som hon rider för första gången.

– Det är klart att jag drömmer om att vinna alla loppen och bli ”Drottningen av Gärdet”. Men först och främsta ska det bli så roligt att få den här chansen.

Nervöst med all publik?

– Nej, det tycker jag inte. Det blir nästan tvärt om. Det är så mycket runt om att du kommer att vara så fokuserad.

Det främsta målet för Angelika är att bli Sveriges segerrikaste lärling, sen vill hon kunna fortsätta att jobba med galoppsporten. Men först hoppas hon få ta emot publikens jubel på Gärdet.

Fakta/Håll koll på Angelika

Lopp 1: 5 Deceiving Looks

Lopp 2: 5 Mirach

Lopp 3: 3 CR Yaqzhaan,

Lopp 4: 4 Green Backspin

Lopp 5: 5 Black Pepper,

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO00861.jpg

Vilken succé! Nationaldagsgaloppens återkomst efter pandemin blev inget annat än en stor succé. Massor av folk – publikrekord, perfekt väder och Per–Anders Gråberg som Kung av Gärdet. "Jag är så nöjd", sa Linda Persson, projektansvarig. "Vi har haft en kanondag." Läs mer

Steinway TOP Steinway TOP

Efter två års uppehåll samlades en rekordstor publik för att fira nationaldagen med galopptävlingar på Gärdet. Per-Anders Gråberg rivstartade dagen med att lotsa både The Skimmer och Steinway till seger. Maria Hagman-Erikssons hästar lade beslag på större delen av den generösa priskakan i Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L). Läs mer

NDG.jpg NDG.jpg

På måndag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer