Bli hästskötare eller arbetsryttare

Att jobba som arbetsryttare innebär att du rider hästarna som tränas hos en galopptränare.

Den som jobbar hos eller hjälper en tränare att rida galopphästarna i träning kallas arbetsryttare. Man kan också arbeta hos en tränare utan att rida. Då kallas man hästskötare.

För att bli arbetsryttare behöver man ha god ridvana och vara ganska lätt. En arbetsryttare behöver inte vara så liten och lätt som en jockey, men de flesta tränare föredrar arbetsryttare som väger under 70 kg. Man rider dagligen ett flertal hästar som gör olika sorters träningsarbete enligt tränares instruktioner.

Arbetet som arbetsryttare och hästskötare är omväxlande. De utfodrar hästarna, gör rent i boxarna och ryktar hästarna. De följer också med hästarna på tävling. Dessutom ska en arbetsryttare motionera och träningsrida hästarna.

Så blir du arbetsryttare eller hästskötare

En bra början är att ta kontakt med en tränare. Då får du kanske hjälpa till i stallet och om du visar framfötterna finns chansen att du även får rida. Genom att rida ut hos en tränare kan du lära dig mer om galopp och du kan sedan söka jobb genom att kontakta någon galopptränare som söker personal.

Fler sidor om att börja rida eller träna

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

Bli tränare

I Sverige finns två kategorier tränare: professionella tränare och amatörtränare. Här kan du läsa om vad en tränare gör och vad de olika licenstyperna innebär.

Tävling Malva Elina Björklund.jpg

Bli jockey eller amatörryttare

I lopp rids hästarna av professionella jockeys, jockeylärlingar eller amatörryttare. Här kan du läsa om vad de olika licenstyperna innebär och du går tillväga för att börja rida i galopplopp.

Tävling 5APRIL2020_07 Elina Björklund.jpg

Bli träckare

Personen som leder hästen före och efter start kallas för träckare. På den här sidan kan du läsa om en träckares arbetsuppgifter och hur du går tillväga för att bli träckare.