Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Lisa Frigren A7A00880.jpg

"Hästarna ger mig så mycket"

8 februari 2021

Lisa Frigren är hästskötaren som verkligen brinner för galoppsporten. En tjej som jobbar hårt och som kombinerar sitt arbete i stallet på Bro Park med att vara trebarnsmamma.

manassas lisa frigren jacob johansen
Lisa med favorithästen Manassas
Foto: Elina Björklund

 

Lisa Frigren blev nyligen utsedd till Årets Hästskötare 2020 inom galoppsporten. Nog blir man lite nyfiken på en person som har varit verksam inom galoppen så många år. Svensk Galopp fick en pratstund med Lisa för att ta reda på mer.

Lisa var tidigt intresserad av hästar och började rida på ridskola när hon var sju år. Hon hängde även en hel del på en 4H gård i närheten av hemmet i Kalhäll. Lisas farbror, Åke Falk, hade hästar hos dåvarande tränare Rolf Wuscha på Täby Galopp. Farbror Åkes hästar tävlade under ägarpseudonymen Stall Wood och de av hans hästar som presterade bäst på tävlingsbanan var Aspirant och Pandalus.

-Det bästa jag visste när jag var barn var att komma till Åkes kontor och titta på vinnartavlorna och rosetterna som hängde där på väggen. Åke uppmuntrade verkligen mitt hästintresse och gav mig alltid hästrelaterade födelsedagspresenter och julklappar.

När det var dags för prao för Lisa ordnade Åke så att hon fick tillbringa två veckor i Wuschas stall. Och hon blev biten direkt!

-Jag tog alla chanser att få vara i stallet på Täby. Alla helger och lov var jag där och jag tog nattbussen för att vara där klockan 6 när stallet öppnade.

När Rolf Wuscha gick i pension övertogs stallet av Ylva Brandt och Lisa fortsatte sin bana inom galoppen i hennes stall.  När det var dags att söka in på gymnasiet så valde Lisa att gå Naturbruk med inriktning hästhållning på Finsta. Men hon mådde dåligt psykiskt och i samarbete med skolan fick Lisa tillbringa mycket tid hos Ylva där hon gjorde all sin praktik.
-Ylva har betytt oerhört mycket för mig. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag så jag är väldigt tacksam för hennes engagemang och stöd. Jag trivdes väldigt bra hos Ylva, poängterar Lisa.

lisa frigren ylva brandt täby
Lisa och Ylva Brandt på Täby Galopp med High Voltage.
Foto: Ann-Marie Säberg

 

Efter gymnasiet fick Lisa jobb på Arla men efter ett par år blev hon sjukskriven på grund av depression. Hon hittade tillbaka till Ylvas stall och började undan för undan att  må bättre.  Hon började att arbetsträna i stallet för att komma tillbaka både mentalt och till arbetslivet.  Hon jobbade kvar hos Ylva fram till 2012 då Lisa födde sitt första barn. Sedan kom ytterligare två barn ganska tätt.  

-Jag hann inte jobba mellan mitt första och andra barn utan jag pluggade istället till barnskötare. Innan mitt tredje barn kom så arbetade jag i ett stall med ridhästar men jag saknade både galopphästarna och sporten.

När det var dags att bege sig ut i arbetslivet igen hörde Lisa att tränare Julian McLaren på Bro Park sökte personal.

-Jag sökte jobbet men var tydlig med att det är en speciell situation att ha tre små barn. Man har svårt att arbeta helger och det kan bli en del vabbande när barnen är sjuka. Men Julian är oerhört förstående så det fungerar jättebra.

Det är ju en livsstil att arbeta med galopphästar och den livsstilen kan ju ibland krocka lite med familjelivet.

-Jag är väldigt tacksam att jag får chansen att jobba med hästarna trots allt. De finns alltid där för dig och de dömer ingen.  Jag gillar alla djur men speciellt hästar. Fullbloden är såklart favoritrasen. De är eleganta, vakna och smarta..

När Lisa pratar om hästarna och galoppen känner man verkligen att hon brinner för sitt arbete och för hästarna där fina Manassas är favoriten.

-Att jobba i galoppstall är väldigt roligt. Man jobbar fysiskt och mycket utomhus, det ser jag som två stora fördelar. Jag är alltid glad när jag åker till mitt jobb, det är det nog inte alla som är. Jag får jobba med något jag älskar. Så även om jag inte blir ekonomiskt rik på mitt arbete är det ändå ett lätt val, hästarna ger så mycket!

Lisa  är ställföreträdande tränare för Julian under de tävlingsdagar han jobbar på Kanal 75 som expertkommentator. Är Julian på plats så träcker hon hästarna. Lisa missar inte en tävlingsdag.

-Är det tävlingar på söndagar får den övriga familjen klara sig själva och det är jag tacksam för att det fungerar så bra. Tävlingarna är ju höjdpunkten i det här jobbet, det är där man får ett kvitto på sitt arbete, så de vill man absolut inte missa.

king of dynamite lisa frigren
Lisa red 15 amatörlopp under 2004 och 2005. Här med King Of Dynamite på Täby Galopp.

 

Under åren har Lisa dessutom ridit femton amatörlopp, de flesta åt Ylva Brandt.

- Det var inte min grej, jag blev alldeles för nervös och jag är nog lite för försiktig av mig. Men det är ändå kul att ha provat på att rida löp och det var en riktigt häftig upplevelse.

Det blev tyvärr inga besök i vinnarcirkeln, Lisa blev som bäst trea, men den korta karriären som amatörryttare är en erfarenhet som Lisa har nytta av i sitt arbete.

-Man får ju lite bättre förståelse för jockeyerna, hur svårt det är att rida lopp och hur snabbt du måste ta ett beslut.

Lisa har en dröm som hon hoppas kunna slå in någon gång i framtiden.

-Jag drömmer om att någon gång kunna få råd att äga och träna en egen galopphäst. I så fall skulle jag vilja använda min farbrors dress.

Grön-svart schackrutig dress var Stall Woods färger, vi får hålla tummarna för att de kommer att sitta på en jockey på en kapplöpningsbana någon gång i framtiden.

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

För att ta ut proffstränarlicens inom galoppsporten krävs ett godkänt resultat på Svensk Travsports Tränarkurser.

Tränarkurs steg 1 (med ekonomi) genomförs mellan januari och maj 2022. Ansök senast den 20 november.

Mer information och anmälningsformulär hittar du här:
Proffstränarkurs - Hästsportens folkhögskola

Efter Tränarkurs steg 1 kan du söka om att gå Tränarkurs steg 2-4. Efter steg 3 är det möjligt att ansöka om proffstränarlicens.

Läs mer om galoppens tränarutbildningar på sidan Tränarkurser.

Efter att vi har blivit uppringda av flera tränare inser vi att propositionerna till Breeders’-löpningarna har öppnats för anmälningar för sent.

Flera tränare som har för vana att anmäla tidigt hade anmält till tävlingsdagen redan innan Breeders-propositionerna öppnades för anmälan i systemet. Tränarna missleddes då till att tro att hästarna i insatsloppen redan var anmälda, då de stod som ”anmälda” på kvittot. När vi senare öppnade propositionen för aktiv anmälan så försvann dessa hästar från anmälningslistan.

På grund av det här problemet har Svensk Galopp bedömt att det mest logiska är att öppna upp anmälan igen. Vi har därför öppnat de tre Breeders’-löpningarna (Classic, Juvenile, Mile) för anmälan via mail sport@svenskgalopp.se fram till klockan 15.00 idag.

Vi ser över våra rutiner för att minimera risken för att liknande problem uppstår igen.

Tränarna fick information om detta via e-post på tisdagskvällen.

Vill du utvecklas som arbetsgivare och ledare, lära dig mer om arbetsmarknaden och vägen till schyssta villkor? Under hösten erbjuds flera olika arbetsmarknadsutbildningar.

Utbildningarna genomförs av Hästsportens folkhögskola i samarbete med HNS.

  • Arbetsmiljöutbildning grundkurs: 3 halvdagar, 12-13/10 samt 20/10 (Obs: Nya datum).
  • Arbetsmiljö fortsättningskurs: 2 halvdagar, 10/11 samt 1/12
  • Grundkurs i arbetsrätt: 2 halvdagar, 29–30/9

Läs mer på Hästsportens folkhögskolas hemsida.