Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Vännerna minns Janos Tandari

21 augusti 2017

Janos Tandari har idag lämnat oss. Här kan du läsa Janos kollegor och vänners minnestexter om en av Skandinaviens genom tiderna bästa jockeys. Nu uppdaterad med text av Fredrik Johansson.

albaran janos tandari

 

Fredrik Johansson

När jag blev lärling tog Janos mig direkt under sina vingar. Kommer ihåg när man började att resa till andra banor att man alltid fick åka med Janos i hans hyrbil. Kändes stort. Man respekterade honom och lyssnade på honom. Han lärde mig att se prydlig ut och vikten av professionalism.

På det mer personliga planet minns jag den årliga ”Får i Kål” middagen hos Terje och Ingeborg Finnbråten. Janos och jag var stående gäster under många år.

Janos var en väldigt schysst ryttare och stod för fair play. Samtidigt var han otroligt stark, att få honom utvändigt i en finish var inget kul alls.  Jag kommer att minnas Janos med största respekt och stor glädje.
 

 

Jan-Erik Pettersson

”Jag jobbade åt Stefan Kajari när Janos flyttade till Sverige för att bli förstajockey hos Stefan. Hans inledande ritter var vinster och det var treåringar som jag hade ridit och förberett. Janos förvaltade dessa ritter mycket bra.

Janos var en vädigt fin man och mycket bra att jobba med. Pedantisk. Borstade alltid av stövlarna innan han red ut i träning.  Vi jobbade ihop under flera år, ända tills Janos och familjen flyttade till Norge. Även proffstränarkursen gick vi ihop. Där var det närvaroplikt, men Janos red löp på Övrevoll varje torsdagkväll och ville ha ledigt från kursen då. Nej det gick inte sa lärarna – då sa Janos att då struntar vi i kursen. Det slutade såklart med att Janos fick ledigt för att rida löp.

Janos var en av Skandinaviens allra bästa jockeys någonsin. Alltifrån upplägg under loppen till urstark finishryttare. Han hade en otrolig balans. Idag rider många med hängande tyglar i loppen. Det skulle Janos aldrig gjort. Han hade alltid 100 % koll på hästen.

Janos är stort saknad och våra tankar går till familjen.”

 

Tommy Gustafsson

”Janos och jag hade ett mycket fint samarbete under mer än 10 år. Han hoppade aldrig av ritter och var min förstajockey under dessa år. Vi hade stora framgångar tillsammans bl.a med topphästarna Songline och Hooter.  Hooter var Janos favorithäst! Han satte t.o.m namnet Hooter på sin registreringsskylt på bilen – innan Derbyt. Det var kaxigt och roligt. Hooter vann sen Svenskt Derby med många längder.

janos tandari hooter

Janos brydde sig väldigt mycket om hästarna. Han kom ofta upp till stallet efter löpen och klappade om dem. Det var en väldigt fin egenskap hos Janos. Han var en sann gentleman, professionell och sportsman. Vi hade aldrig några kontroverser och han var en stjärna.

Jag är tacksam för de år vi fick tillsammans. Mina tankar går till Gudrun, Larissa och Natalie.”

 

Anette Svensson

”Janos fanns i mitt liv under många år och var väldigt betydelsefull för mig. Jag blev mycket fint insläppt i familjen Tandari och bodde även där under en period och det var en rolig tid. Han kämpade på i alla år för att få hyfs på mig. Allt från vilka bestick man skulle äta med till uppförande. Inför en större middag satt vi innan och övade etikett runt middagsbordet. Han lärde mig om hur man klär sig propert och har putsade skor. Han suckade när han såg hästtjejer med sina smutsiga bilar (som min). Bilen skulle vara fin och städad. Man skulle skaka bort gruset från skorna innan man hoppade in i bilen.

Vi hade roligt under alla år när vi red ut tillsammans i träning. Det var många skratt. Han hade oftast rätt med vilka hästar som skulle bli bra. Stor yrkeskompetens. Han berömde mig alltid när jag gjorde något bra och jag fick många råd även gällande löpridning.

Janos var en mycket stor idrottsman men en ännu större människa. Vid minsta hjälp jag behövde fanns han alltid där. Jag är glad och tacksam att jag fick vara med och fira hans 70-årsdag. Han har kämpat otroligt hårt med sjukdomen.

Fast man är beredd är det nu en enorm tomhet när Janos är borta. Jag är ärad och stolt att ha fått lära känna Janos på riktigt. En annorlunda humor som alla inte förstod. Det gillade jag verkligen.

Mina tankar går till Gudrun, Larissa, Natalie med familjer.”

Tandari som ung i Ungern
Janos Tandari som ung lärling i Ungern

 

Caroline Malmborg

Janos red åt vår familj under flera år när pappa Jan tränade hästarna. Han var en fantastisk jockey med en härlig känsla, styrka och inställning. Även om han var en av Skandiaviens allra bästa jockeys hade han alltid tid att hjälpa och stötta unga ryttare. Skulle jag rida ett amatörlopp så kom han ofta och frågade om det var något jag behövde hjälp med. En sann gentleman; korrekt, trevlig och artig.

När han skulle rida en av våra hästar med väldigt hög vikt ville han rida med blyväst för att han tyckte att det var en fördel med levande vikt. Jag tog med hans väst från Täby till Jägersro i transporten och den var så tung att jag knappt orkade lyfta den. På tävlingsdagen kom Janos utjoggande i ledvolten med blyvästen på vilken han för övrigt bar i flera lopp under dagen. Han hade verkligen en imponerande styrka både fysiskt och psykiskt! 

Janos kommer att lämna ett stort tomrum efter sig och våra tankar går till hela familjen Tandari.

 

Patrick Wahl 

Jag arbetade i Tommy Gustafssons stall under flera av åren som Janos var förstejockey i stallet. Han var verkligen ett proffs ut i fingerspetsarna. Janos lämnade inget åt slumpen.

Han kunde kanske ha en hård yta utåt i vissa lägen men han var verkligen en varm och fin människa. Han brydde sig om stallpersonalen och gav mig ibland en bonus om någon av mina passhästar hade vunnit ett riktigt stort lopp. 

Det var väldigt tråkigt att få beskedet om hans bortgång och mina tankar går till hela hans familj.

 

Christian Holm
 

Janos var en mycket god vän och en av sportens få gentlemen.
Mina tankar går i första hand till Gudrun, Larissa och Natalie.
 

>relaterad artikel; Janos Tandari In memoriam
>relaterad artikel: Janos Tandari - en trollkarl i sadeln

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Nationaldagsgaloppen Nationaldagsgaloppen

5 juni 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

En fullspäckad galoppvecka inleds med folkfesten Nationaldagsgaloppen och avslutas med sommarens stora höjdpunkt på Bro Park. Däremellan är det tävlingar i både Danmark och Norge. Läs mer

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

220606MOF-BLO00258 220606MOF-BLO00258

På tisdag, den 6 juni, är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Här hittar du all info inför dagen. Som vanligt är det fri entré och gratis program. Läs mer