Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Galapriser DSC_9617.jpg

Vilka blir Årets hästar 2022? Här är de nominerade!

18 december 2022 13:30

Nu är det snart dags att kora Årets hästar 2022! Här kan du läsa om vilka som är nominerade i varje kategori. Vinnarna avslöjas på Galoppgalan i Malmö.

Vilka som vinner respektive kategori avslöjas på Galoppgalan den 18 februari. Varmt välkommen till årets gala - mer information hittar du i kalendariet.

Nominerade: Årets 2-åring

Bugatti B.F

Ägare: Hästgruppen i Lund AB

Tränare: Fredrik Reuterskiöld, Jägersro

Uppfödare: Pursuit of Success LLC

Obesegrad som 2-åring. Inledde med seger i en Maidenlöpning innan han vann Skånelandlöpning med tre säkra längder.

Eagle Eye

Ägare: Airborne Racing

Tränare: Lennart Reuterskiöld Jr, Jägersro

Uppfödare: Joca Stable

Inledde med en seger på hemmaplan innan han tog en andra plats i Danskt Kriterium och följde upp med segern i Vinterfavoritternes på Klampenborg.

Maxmartin

Ägare: Maria Andersson

Tränare: Maria Andersson, Bro Park

Uppfödare: Rävdansens Stuteri AB

Fyra segrar på fem starter och bäst i topplopp som Wikingtryck Breeders Trophy Juvenile, SM och Jockeyklubbens Auktionslöpning I. Snudd på miljonen intjänat som 2-åring.

Nominerade: Årets 3-åring

Scarlett

Ägare: Mr Ascot

Tränare: Susanne Berneklint, Jägersro

Uppfödare: AB Ascot

Vinsten i Lady in White Svenskt Oaks var årets höjdpunkt, men hon visade i Jockeyklubbens Avelslöpning att det ska vara långt och tufft för att hon ska trivas som allra bäst.

Steinar

Ägare: Hästgruppen i Lund AB

Tränare: Susanne Berneklint, Jägersro

Uppfödare: Willow Oaks Stable LLC

Han var tvåa i Voterlöpning och tvåa i Jockeyklubben Svenskt Derby men när distansen blev riktigt lång som i Men In Black Hurricanelöpning var han bara bäst.

Tin Win

Ägare: Stall Zada

Tränare: Lennart Reuterskiöld Jr, Jägersro

Uppfödare: Jacqueline och Lennart Henriksson

Årsdebuterade med vinst i Bro Park Trial, var fyra i Jockeyklubben Svenskt Derby och tvåa i Men In Black Hurricanelöpning innan han avslutade säsongen med två snygga vinster.

Nominerade: Årets äldre häst

El Guanche

Ägare: PELU Läkarpraktik AB

Tränare: Ricardo Ramallo, Jägersro

Uppfödare: Alfonso Nunez

En sprinterkanon som är ruskigt rask från start. Vinsten i Jägersro Sprint (L) och andraplatsen i Zawawi Cup (L) var årets två höjdpunkter.

Quebello

Ägare: Stall Quebello och Tobias Hellgren

Tränare: Tobias Hellgren, Skara

Uppfödare: Gestüt Görlsdorf

Ett förvandlingsnummer av firma Hellgren/Pilroth. Brukar vara bäst i långa loppet och vinsten i Oslo Cup (L) var utan tvekan årets höjdpunkt.

Suspicious Mind

Ägare: 360 North Horse Racing

Tränare: Nina Lensvik, Jägersro

Uppfödare: Stutteri Hjortebo

Kämpade tappert i Dubai, gjorde comeback med en tredjeplats innan han tog tre raka segrar i tuffast tänkbara konkurrens där ”som vanligt” Scandinavian Open Championship (Gr.3) var höjdpunkten.

Nominerade: Årets sto

Havana Red

Ägare: The JC Organization ApS

Tränare: Lennart Reuterskiöld Jr, Jägersro

Uppfödare: D R Tucker

Stenhårt sto som gillar gräs och lång distans. Vinsterna i Fabella Løb och Kopparmärralöpning sticker ut under säsongen.

Scarlett

Ägare: Mr Ascot

Tränare: Susanne Berneklint, Jägersro

Uppfödare: AB Ascot

Utvecklades under säsongen, vinsten i Lady in White Svenskt Oaks var årets fullträff, men hon visade i Jockeyklubbens Avelslöpning att hon tar klivet in i den äldre eliten.

Silent Night

Ägare: Stall Dömle–Easy

Tränare: Patrick Wahl, Bro Park

Uppfödare: Rävdansens Stuteri AB

Ett sto som utvecklas för varje säsong. I år hade hon några fina sensommarveckor där hon vann SM för sprinters och tog en andraplats Lanwades Stud Stakes (L).

Nominerade: Årets hinderhäst

Monsieur Vic

Ägare: Sigyn Dysell och Stephanie Demmler

Tränare: Sigyn Dysell, Åkersberga

Uppfödare: Skymarc Farm Inc

Vinnare av Autoexperten Svenskt Champion Hurdle, fyra starter över häckar under året gav tre segrar och en andraplats.

Mr Suarez

Ägare: Patrick Wahl Galopp AB

Tränare: Patrick Wahl, Bro Park

Uppfödare: Lars Almrin

Avslutade säsongen med vinst i Novisfinalen och hade tidigare under hösten vunnit Calvados Memorial. Fem gånger bland de tre främsta på åtta häckstarter.

Mutadaffeq

Ägare: Stall Stora Skuggan

Tränare: Karen Kuszli, Strömsholm

Uppfödare: Shadwell Estate Co Ltd

Tre segrar på sju starter, inledde året med två raka. Vann både Jockeyklubbens Stora Pris och Gyllene Hästen.

Nominerade: Årets arabiska fullblod

Ayman

Ägare: Maria Hagman–Eriksson

Tränare: Maria Hagman–Eriksson, Järlåsa

Uppfödare: Sheikh Abdullah Bin Khalifa Al Thani

Jämn och säker; andraplats i Shejkh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (L), en seger i Premio Sheikh Zayed Bin Sultan Nahyan Cup (L) och en andraplats i grupp 3-löpningen Gran Premio Milano Jockey Club. 

Mohaymin

Ägare: AE Endurnce Riding AB och P-O Fridén AB

Tränare: Annelie Eriksson, Bjursås

Uppfödare: S C E A Al Asayl Racing

Hittade en härlig formtopp mot slutet av säsongen med två segrar och en andraplats där vinsten i Lill Sham Cup som en höjdpunkt. Tre segrar och en andraplats på åtta starter.

Top Medina

Ägare: Stall SweDen

Tränare: Charlotte Goss, Jägersro

Uppfödare: Kerstin och Roland Ask

Ramade in säsongen med vinster, avslutningen med seger i Wathba Stallions Sprint Cup (LPA) blev säsongens främsta insats.

De nominerade hästarna är utsedda av en jury bestående av följande personer: Anders Engman, Fredrik Otter, Mikael Armstrong, Niclas Cronberg, David Crona, Anette Lennon, Josephine Chini, Robert Okpu, Helena Mansén, Paul Stanley och Ulf Zeider.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Light Display TOP Light Display TOP

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria. Läs mer

Den femte karnevaldagen är nyss avslutad och två svenskuppfödda hästar var med då Niels Petersen sadlade ut både Ascot Brass och Iron Butterfly.

Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson) har all anledning att vara stolta över sin uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) och det har förstås också ägarna Stall Valley samt tränare Niels Petersen när stoet gång efter gång plockar fram tigerhjärtat och springer så hon nästan sprängs. Den här gången räckte det till en fjärdeplats i Cape Verdi (Gr. 2) över 1600 meter gräs.

Förra året var hon tvåa i det här loppet, i sin årsdebut, men det här såg nog ännu tuffare ut då det också gick några veckor senare på året. Under Dane O´Neill fick hon en fin löpning i rygg på ledande White Moonlight, men fick redan i svängen svårt att följa den (tvåa). Åt vinnaren With The Moonlight med William Buick, nämnda tvåan samt trean Samedi Rien var det en bit upp, men hon vägrade släppa resten av fältet förbi sig. Fjärdeplatsen var värd 9 000 USD.

Rävdansen Stuteri AB:s Iron Butterfly gjorde årsdebut i det sjunde och avslutande loppet. Hon kämpade på fint även om luften inte räckte på slutet och hon slutade oplacerad.

Resultat Meydan 2023-02-03

Foto: Erika Rasmussen / Svensk Galopp
Ascot Brass-2511 Cape Verdi 20230203 (3)
Häst i hage Häst i hage

1 februari 2023 | Nyhet

Svensk Galopps Värdegrund

Ni vet väl om att Svensk Galopp har en värdegrund som vi jobbar mot? Här lyfter vi hur vi ska uppträda, verka och agera för att göra galoppsporten tillgänglig för alla oavsett förutsättningar och bakgrund. Läs mer