Foto: Elina Björklund
Veckosvep 24 toppbild

Veckosvepet 24: Segerstaplare på Gärdet, Svenskt Grand National och en av sportens stora profiler har gått bort

11 juni 2024 12:33

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm.

GALOPP I VECKAN

Onsdag 12 juni, Jägersro
Jägersro står som värd för lunchgaloppen den här veckan. Totalt sju löpningar på programmet med bland annat en fin Guldhandicap och två uppgörelser för treåringarna. [mer info]

Torsdag 13 juni, Övrevoll
Torsdagskvällens tävlingar på norska Övrevoll inleds med en maidenlöpning för de treåriga hästarna och följs sedan med fem handicaper i flera olika klasser. Samtliga lopp rids på gräsbanan. [mer info]

Lördag 15 juni, Strömsholm
Svensk sommar, vackra fullblod och ljuvlig natur! På lördag är det äntligen dags för Svenskt Grand National på Strömsholm, årets mest prestigefyllda hinderlopp i Sverige. Lägg därtill SM i ponnygalopp och ytterligare sex rafflande uppgörelser. [mer info]

Lördag 15 juni, Klampenborg
“Summer Racing” på Danmarks huvudstadsbana! Den här lördagen rids bland annat Derbytesten och årets två första avdelningar i Ole Larsen Young Riders Championship [mer info]

Söndag 16 juni, Göteborg
Helgen avslutar vi på Västkusten. På Göteborg Galopp avgörs sju löpningar med allt från en öppen Sunday Special till inte mindre än tre uppgörelser i järnklassen. [mer info]

Måndag 17 juni, Ålborg
Den kombinerade trav- och galoppbanan i Jylländska Ålborg arrangerar fyra galopprace på måndag kväll. [mer info]

Du kan spela på alla skandinaviska och många utländska galopptävlingar hos ATG. På sidan atg.se/galopp hittar du mer information. Livesändning från tävlingarna kan du se i ATG Live. Tips till alla tävlingsdagar i Sverige finner du på Galopptips.

Du kan spela på alla skandinaviska och många utländska galopptävlingar hos ATG. På sidan atg.se/galopp hittar du mer information. Livesändning från tävlingarna kan du se i ATG Live. Tips till alla tävlingsdagar i Sverige finner du på Galopptips.

NYHETSSVEPET

Grannarna i väster tog för sig: Fem segrar till Norge och två till Danmark. Ja, gästerna dominerade verkligen söndagens storlopp på Bro Park. Good Fortune höll för favorittrycket i Stockholms Stora Pris. Likaså Aphelios i Bro Park Vårsprint. Sedan blir det naturligtvis högintressant att följa Brigadiers och Easywithmes fortsatta framfart i de stora årgångsloppen. Brigadier står kvar i Derbyserien och har nu ett handicaptal på fina 85.

Foto: Elina Björklund
Brigadier

Brigadier övertygade stort för Elione Chaves i Jockeyklubbens 2000 Guineas.

GN nr 53: För alla landets hindersport-vänner väntar årets riktiga höjdpunkt på lördag. I EMC det 53:e Svenskt Grand National gör fem hinderklippare upp över 16 mäktiga språng och mastiga 4 500 meter. Men vem vinner? French Warrior har färsk vinnarform och Christopher Roberts är garanterat segersugen. Niklas Lovén vet om någon hur man tacklar Strömsholms unika naturbana och rider tjeckiske gästen Pretty King. Spänningen är olidlig!

Unik trippel: Som väntat med Nationaldagsgaloppen åter en stor publikfest. 12-årige kämpen Sir Walter borde tilldelas någon form av inofficiell championtitel efter sin tredje seger på Gärdet. Och vilken succé för Anna-Karin Edström Lundemo! I fjol följde hon Nationaldagsgaloppen från publikplats. I år tog hon emot Tatum i vinnarcirkeln som nybliven amatörtränare. För arabgaloppören Wasmy Al Khalediah var det lättförtjänta 125 000 kronor. Sällan har vi sett en mer överlägsen vinnare på Gärdet.

En av de största: Den gångna helgen nåddes vi av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har gått ur tiden. Gunnar var under främst 80- och 90-talet en av Skandinaviens mest framgångsrika jockeys med åtskilliga championat och Derbysergrar på meritlistan. Tillsammans med hustrun Ewy drev han under många år även ett framgångsrikt tävlingsstall. Storloppssegrarna var många och vi minns särskilt profiler som Itsabrahma, Waquaas och American Boy. Gunnar blev 73 år.
> Läs mer om Gunnar Nordlings rika karriär på Jockeyklubben.se

Foto: Stefan Olsson
Gunnar Nordling montage

Gunnar Nordling, en av Sveriges genom tiderna främsta jockeys har avlidit. Till vänster ses han vinna med Waquaas i Täby Open Sprint Champonship (Gr 3) år 2000.

Skräll i Belmont Stakes: De stora galopp-eventen i USA lockar fortfarande storpublik. 50 000 personer fanns på plats när 18-oddsaren Dornoch avvisade Mindframe i lördagens Belmont Stakes, den tredje juvelen i Triple Crown-serien och just i år lokaliserad till Saratoga-banan. Luis Saez red Good Magic-sonen, som är en helbror till fjolårets Kentucky Derby-etta Mage. För tränare Danny Gargan var det första segern i Belmont Stakes.

24 år och “still going”... Vi nämnde Sir Walters fina trippel ovan. Jämfört med 24-årige Danstorps Manolito ligger han emellertid fortfarande i lä. Den lilla karismatiska ponnygaloppören startade sin tävlingskarriär 2008 (!) och tog på Nationaldagen sin femte seger på Gärdet. I år med Alva Bergström vid tyglarna.

Foto: Elina Björklund
Danstorps Manolito på Gärdet 24

24-årige Danstorps Manolito - en segerstaplare av rang!

Ponny SM och Fegentri: Lördagen på Strömsholm är så klart mer än bara fina hinderlopp. Tävlingarna inleds med SM i ponnygalopp kl 11.30. I år är intresset rekordstort med 45 startande ponnyekipage i fem lopp. Dessutom avgörs amatör- och häcklöpningen Fegentri The Gentlemen’s League med stort internationellt deltagande.

Fyra blågula segrar: Hälften av fredagens uppgörelser på Klampenborg gick till svensktränade hästar. Max W Friberg bokförde sin första seger som professionell tränare genom att lotsa Codify till en lekande lätt viktoria. Nathalie Johnssons egenuppfödning Des Pa Cito säkrade en knapp seger i kvällens inledande handicap. Treåriga Sealove från Lennart Jr Reuterskiölds stall spräckte segernollan i andra försöket. Sist men inte minst bärgade Peter Jardbys Navy Warrior sin andra raka fullträff på relativt kort tid.

Foto: Burt Seeger
Codify

Max W Friberg tog sin första seger som professionell tränare.

Trav och galopp på gräsbanan: Du har väl bokat in tisdagskvällen den 18 juni i kalendern? Då arrangeras Hästsportens Dag på Bro Park med både trav- och galopptävlingar på gräsbanan. Arrangemanget inleds med en gratis samtalspanel där du får träffa profilerna Pontus Hugosson, Simon Wall och Alina Öhgren.

Danska Derbyettan vann Breeders Cup: Niels Petersen-tränade Slava Ukraini var obeveklig i fredagens Dansk Breeders Cup på Klampenborg. Med Carlos Lopez i sadeln säkrade Moohaajim-sonen förstapriset på 250 000 danska kronor i lekande lätt stil före Silver Wings.

Försenat på Övrevoll: Kraftigt regn gjorde att onsdagens lunchtävlingar i Norge fick ridas först till kvällen. Många svensktränade hästar fanns på plats. Fyra svarade för prestationer som räckte hela vägen till vinnarcirkeln. Tränare Marie Lustig och Emelie Gustavsson tog en snygg dubbel med hästarna Clauses Andy och Arwaag. Fyraårige Secret Royal från Caroline Malmborgs stall slog till direkt i debuten och Tobias Hellgren-tränade Fast Forward säkrade årets första viktoria.

Foto: @hesteguiden.com
Secret Royal

Secret Royal tillsammans med Per-Anders Gråberg och Caroline Malmborg.

Lovén i Polen: Svenske hinderryttaren Niklas Lovén kommer till Strömsholm i god form. Den gångna helgen tog vår flerfaldiga champion två snygga segrar på Wrocław-banan i Polen.

Jämnt i toppen: Det är jämnt mellan Elione Chaves och Per-Anders Gråberg i den svenska jockeyligan. Elione kan se tillbaka på en segerrik vecka och leder just nu med 14 pinnar före Per-Anders 13.

Derbyvinnarens nästa start: Alla som hade hoppats få se den engelske derbyvinnaren City of Troy på Royal Ascot kommande vecka eller i det irländska Derbyt den 30 juni får hålla sig till tåls. Aidan O’Brien meddelar att Grupp 1-löpningen Coral Eclipse Stakes på Sandown den 6 juli blir Justify-sonens nästa uppgift.

Fransk klassiker: Chantilly arrangerar en av sina större dagar på söndag med Prix de Diane (Gr 1) - eller franska Oaks - som huvudbegivenhet. Samma dag rids ytterligare fem Black type-löpningar, samt Derbyt för de arabiska fullbloden. Samtliga lopp går att se på ATG.se.

Årsmöte: Den gångna helgen möttes fullmäktige i Stockholm för årsstämma i Svensk Galopp. Bland annat valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Fullmäktige beslutade vidare att utreda förutsättningarna för att dela upp verksamheten vid Svensk Galopps galoppanläggningar i tre regionala resultatenheter. [läs mer om årsstämman i här]

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

deltagare-hm-2024-1
deltagare-hm-2024-1

Proffstränare i både trav och galopp, kompis med Adrian Kolgjini, en naturlig känsla för hästar eller kanske styrkan från att ha klarat av en Svensk Klassiker. Fredagen den 23:e augusti, när ATG Hästarnas Mästare avgörs på Jägersro, får vi svaret. Läs mer