Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-QwQ9m9k-X3 Ulrika Holmquist vinner Bobbie Killicks Minneslöpning på Saigon 2023

Ulrika Holmquist är tillbaka efter skadan och det med besked. I går blev det andra segern av två möjliga i jockeyturneringen Campionato de Jocketas på anrika Hipódromo de La Zarzuela. Här vid seger med Saigon i Bobbie Killicks Minneslöpning 2023.

Ulrika Holmquist var återigen bäst i Madrid

25 september 2023 18:57

Det är en stor bedrift att vinna en sådan här internationell jockeyturnering en gång, men att göra det två gånger på två försök är otroligt bra gjort. Det är precis vad Ulrika Holmquist lyckades med när hon under söndagen presterade imponerande insatser i sadeln i den kvinnliga jockeyturneringen Campeonato Internacional de Jocketas på Hipódromo de la Zarzuela i Madrid.

Inför tusentals åskådare inledde Ulrika Holmquist med seger ombord på outsidern Pretty Emerald (GB) som stod i över tio gånger pengarna. Distansen var 1500 meter.

– Banan är lite speciell att rida på och det är en fördel att ha varit där innan. Man måste vänta länge för det är ett långt upplopp som går lite uppför och de sista hundra meterna är väldigt krävande. I sådana här jockeyturneringar är tempot ofta högt och jag red mer på väntan och till slut på alla mina ritter med bra avslutningar. 1500 meter är som att rida "en mile" ungefär, det är inte så stor skillnad. Det är en fin distans och det är också en fin bana att rida på.

Den andra avdelningen i turneringen reds över 1200 meter och här blev det en meriterande andraplats ombord på Mr Hobbs (GB).

I det tredje loppet så var det återigen 1500 meter som gällde och här red Ulrika hästen Zampo (IRE) som var den enda av Ulrikas uppsittningar som stod i under tio gånger pengarna. Det blev till slut en femteplats och det skulle visa sig räcka till totalseger, om än med liten marginal.

Ulrika slutade på 31 poäng och det räckte till seger med 2 poängs marginal före Julia Zambudio, Spanien. Även på tredje plats blev det spanskt genom Vicky Alonso. När dagen var över hade hon gjort det – igen!

– Det var väldigt känslomässigt för mig att det gick vägen. Jag var väldigt dålig efter skadan då jag kände mig nere och mådde väldigt dålig. Jag är tacksam för att min kropp läkt så bra och att jag mentalt kommit tillbaka. Efter en skada får man lite perspektiv. Det kan bli bättre efter ett break och när man har ett litet uppehåll så kommer man tillbaka och är fräsch – man har mer motivation och analyserar lite mer. Det är jätteskönt – efter en comeback behöver man det, berättar hon.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-3s6Bk6T-X2 Ulrika Holmquist 2017

Ulrika Holmquist har varit med i Campeonato Internacional de Jocketas i Madrid två gånger och vunnit bägge gångerna. Hon har säkrat en inbjudan till 2024 också.

Ulrika fick också rida Warrior's Revenge i den spanska motsvarigheten till St Leger. De slutade till slut på åttonde plats.

– Hästen gjorde ett bra lopp, men stod inte riktigt distansen. Det var jättekul att få rida ett så fint lopp när man är på besök, säger Ulrika och fortsätter:

– José Lopera var med hela tiden och han hjälpte mig med språket och presenterade mig för olika tränare. Det betydde mycket och jag vill tacka honom. Det är fantastiskt kul att vara där. De har organiserat och arrangerat det jättebra med väldigt fina priser och det har varit välkomnande bägge gångerna.

Efter segern 2020 så dröjde det tills i år innan turneringen, där den kvinnliga championjockeyn i tio längder bjuds in, arrangerades igen. Detta på grund av Covid-19-pandemin. Nästa år kommer en ny möjlighet att vinna en tredje gång på lika många försök.

– När man vinner turneringen får man automatiskt en inbjudan till nästa år.

Under måndagen tog Ulrika ledigt och stannade kvar i Madrid. Lite firande har också hunnits med.

– Jag har hunnit fira – vi åt lunch allihopa efter löpen i går och så har jag träffat vänner här, avslutar Ulrika Holmquist som ska tävla redan på onsdag på hemmabanan Bro Park där hon har åtta ritter (inklusive ett kvallopp).

Lopprepriser, resultat och media

Ulrikas seger med Pretty Emerald (GB) kan ses här.

Hennes andraplats med Mr Hobbs (GB) kan ses här.

Ulrikas ritt ombord på Zampo (IRE) kan ses här.

Slutligen kan hennes ritt på Warrior's Revenge ses här. (Det loppet ingick inte i turneringen).

Resultat från tävlingsdagen hittas här.

Två spanska artiklar om turneringen hittas här och här.

Söndagsrapport från Italien

Maria Hagman-Eriksson startade Ayman och O'Dahe i Premio Memorial Bebbo Ardu (LPA) på Ippodromo Di Chilivani på Sardinien. Ayman fick inte någon rygg att gå i och lite spår på vägen, men kämpade fint hela vägen och slutade fyra för Mattia Manca. O'Dahe kom i mål som sjua och oplacerad. Resultat och film hittas här.

Under söndagen red Niklas Lovén svenskbekanta Her Him i Premio Merano Alto Edige (Gr.1) i en steeplechase över 5000 meter på Merano, Italien. De slutade fyra efter en ny bra insats. Åt de imponerande vinnarna First Of All och Felix De Giles fanns inget att göra. Ivana Porkatova tränar och äger. Resultat och film hittas här.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer

Alegretto TOP
Alegretto TOP

På söndag drömmer 30 förhoppningsfulla delägare om att svenskfödda Allegretto ska vinna Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park. Vid mållinjen väntar 415 000 kronor (och svenskbonus) på vinnaren. Läs mer