Foto: Cedric Lane / Svensk Galopp
Race 5 - for Erika-4908

Ascot Brass och Pat Cosgrave (längst till höger) spurtade in på en tredjeplats och längst till vänster syns Iron Butterfly och Dane O´Neill bli fyra.

Toppinsatser av Ascot Brass och Iron Butterfly i Dubai

24 februari 2023 20:58

Fyra skandinaviska hästar var ute på Meydan när den åttonde dagen under Dubai World Cup Carnival arrangerades i fint väder. Samtliga gjorde vad de kunde och blev placerade. De två svenskuppfödda stona Ascot Brass och Iron Butterfly gjorde strålande insatser i Grupp 2-loppet Balanchine. William Buick tog också två segrar.

Det spelar ingen roll vilket motstånd Niels Petersen-tränade Ascot Brass (e. Juniper Tree) verkar ställas mot – hon levererar i princip alltid det hon kan för dagen och lite till. Under Patrick (Pat) Cosgrave gjorde hon nu sin tredje start på Meydan under 2023 års karneval i loppet Balanchine (Gr. 2), döpt efter en av Godolphins första stora succéer, stoet Balanchine som gick bort 2021, 30 år gammal. Distansen var 1800 meter på en god gräsbana.

Inledningen av loppet var en lugn tillställning och hon fick ett bra lopp i rygg på ledande Lyrical Poetry (tvåa). När den stora favoriten och slutliga vinnaren With The Moonlight och William Buick började trycka upp tempot så tappade hon några längder på tätduon och trots sin patenterade ettriga spurt så fattades ett galoppsprång till andraplatsen. Tredjeplatsen var värd 18 000 USD och på tre starter i Dubai har hon totalt sprungit in 30 000 USD. Ascot Brass är uppfödd av Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson). Hon ägs av Stall Valley. Stallkamraten Iron Butterfly (e. Swipe) låg sist in på upploppet och trots att det inte var lätt att ta något så gjorde hon och Dane O´Neill en jättebra insats när de precis lyckades slå sig fram till fjärdeplatsen och 9 000 USD. Rävdansens Stuteri AB är uppfödare och Stall Zuccini äger.

Foto: Cedric Lane / Svensk Galopp
Race 5 - for Erika-2385

Tränare Niels Petersen i samspråk med Dane O´Neill (t.v.) och Pat Cosgrave innan loppet.

Got A Lot och Slava Ukraini kämpade också väl

Först ut av de fyra "skandinaverna" var Sören Jensens adept Got A Lot i det konkurrenskraftiga Jumeirah Fillies Guineas över 1600 meter gräs. Vinnaren av Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris på Bro Park 2022 gjorde nu sin andra start i Dubai och avslutade ettrigt en bit ner i fältet till en sjätteplats värd 3 000 USD under Antonio Fresu. Segrade gjorde Mawj och Daniel Tudhope.

Championtränare Niels Petersen hade en fin kväll på Meydan. Sist ut från stallet var Slava Ukraini som var oerhört tapper när han länge var med i segerstriden i Jumeirah Derby över 2000 meter på gräset. Pat Cosgrave red inspirerat och man utmanade länge, länge. Det slutade med en fjärdeplats värd 10 000 USD. Sharar och Adrie de Vries var först över mållinjen.

Resultat Meydan 2023-02-24

Repriser av loppen kan ses på atg.se eller här.

Got A Lot startade i lopp 4, Ascot Brass och Iron Butterfly i lopp 5 och Slava Ukraini i lopp 6.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

Söndagen den 11 juni rids Stockholms Stora Pris på Bro Park. I år ser Grupp 3-löpningen ut att få en intressant internationell gäst i form av Brave Emperor från Archie Watsons stall i Storbritannien. Minst lika spännande är att treåringen sannolikt kommer att ridas av Luke Morris, jockeyn som lotsade Kirsten Rausings toppsto Alpinista till åtta raka segrar, däribland Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Luke Morris ligger för närvarande sexa i den brittiska jockeyligan och har tagit 48 segrar i sitt hemland i år. Uppgifter till Svensk Galopp säger att Luke även kan tänka sig att ta andra ritter när han gästar Bro Park denna storloppsdag.

Brave Emperor reser till Sverige med dokumenterad form. Sioux Nation-sonen har ett handicaptal på respektingivande 93 och har så här långt segrat i hela sex av sina nio starter. Treåringen kommer närmast från en lätt seger i Grupp 3-löpningen Grosser Preis der Wohnstatte i tyska Krefeld.

i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag. Läs mer