Hootenanny TOP

Tävlingsreferat: Trippelt Vång på onsdagslunchen

27 april 2022 16:17

Hootenanny, Vila Nova och slutligen Cash In. Tränare Catharina Vång spelade huvudrollen i samband med onsdagen tävlingar på Bro Park och kunde räkna in hela tre vinnare. En bra dag hade även Annika Sjökvist som dubblade med hästarna Swinging of Venice och Madison County.

Ledning från start till mål var segerreceptet för Hootenanny i den andra av dagens två Guldhandicaper. Med lätta 51 kilo på ryggen inklusive lärlingen Rebecca Stålhandske tog Catharina Vångs adept enkelt hand om taktpinnen och fick sedan bestämma farten efter eget tycke över de 1 600 meterna.

Hootenanny hade inga problem att ta hand om ledningen före Swiss Doctor och Ellis St Martin. Därefter ångade Shooting To Win-sonen på i sitt eget tempo. Ellis St Martin fullföljde bäst bland de övriga, men var ändå en halv längd bakom vinnaren i mål.

- Med 51 kilo var det bara att satsa på fronten, sade Rebecca Stålhandske.

Catharina Vång och dottern Ellie äger själv Hootenanny som tog sin andra seger på kort tid.

- Hemma gör han precis om han själv vill och det är inte helt lätt att få honom till start, men jag vet att han kan springa. Han är inte så förtjust i stora fält, så vi fortsätter nog starta i guldklassen, sade Catharina.

Hootenanny

Med sikte på Norskt 1000 Guineas

Catharina Vång sadlade även ut ett intressant nyförvärv i form av Vila Nova i en 1 400 meter lång Maidenlöpning. Återigen var det Rebecca Stålhandske red den fint härstammade irlandsimporten.

Vila Nova avancerade tidigt fram och satte utvändig press på ledande Farhh Out. De båda hästarna kämpade därefter sida vid sida fram till 200 meter kvar då Farhh Out tvingades ge sig. Segermarginalen skrevs till en dryg längd.

New Approach-dottern ägs av Stall Nova – Easy och spräckte segernollan i tredje försöket.

- Närmast går vi till Göteborg Galopp och sedan är målet inställt på Norskt 1000 Guineas, meddelade Catharina Vång.

Vila Nova

Cash In fullbordade stalltrippeln

Catharina Vång kunde räkna in sin tredje dagsseger efter att Cash In betvingat sina fyra konkurrenter i en 1 200 meter lång Bronshandicap. Den fyraårige Giant Sandman-sonen reds av Gustavo Solis.

Trots att toppviktade Cash In fick rejäl press av Cece Amazing genom svängen bet han ifrån sig riktigt bra över upploppsrakan och säkrade karriärens tredje seger med en halv längd.

- Cash In blev halsopererad förra året och har varit lite av ett sorgebarn i stallet. Men förhoppningen är att han ska lugna ner sig lite med åldern. Extra kul för Gustavo som hjälpt oss mycket med hästen under vintern, sade Catharina Vång.

Cash In

Tigerwolf glänste i comebacken

Andreas Tapia Dalbark har inlett säsongen starkt. Efter söndagens fina segerritt i söndagens Spring Mile på Jägersro lotsade han Ylva Brandt-tränade Tigerwolf till en klockren triumf i dagens inledande Guldhandicap. Segerreceptet stavades ledning från start till mål.

Tigerwolf, som gjorde sin första start på 10 månader, svarade effektivt ut Fury The Bullet i kampen om spetspositionen över de inledande 400 meterna. Vid upploppets början skruvade nioåringen upp tempot och drygade ut till en mycket lätt seger. Tre längder bakom Tigerwolf var det hårt mellan Mogsy och Mudway i kampen om andraplatsen.

- Jag trodde att Tigerwolf skulle vara lite tunt jobbad inför årsdebuten. Men det har tydligen varit värt mödan att rida runt på honom varje morgon, sade Andreas Tapia Dalbark.

Dream Ahead-sonen ägs av Lise Fuchs.

- Jag vågade inte hoppas på seger efter så pass lång frånvaro, men det såg enkelt ut idag. Tigerwolf fick en skada förra sommaren och han har behövt lite tid på sig att komma tillbaka, sade Lise.

Tigerwolf

Revansch för Swinging of Venice

Efter en lite snöplig målfotoförlust i årsdebuten fick Annika Sjökvist-tränade Swinging of Venice härlig revansch i en Silverhandicap. Ulrika Holmquist serverade Stefan Melanders (Stall T Z) femåring en perfekt resa över de 2 100 meterna.

Från en fjärdeplats bakom tätduon Wild Tobacco och Quagmire fick Swinging of Venice full marschorder vid upploppets början, varpå han lade i en extra växel och drygade ut med hela sju längder.

Att Merchant of Venice-sonen tappade en sko under resans gång var bevisligen inget som stoppade honom från att bärga karriärens sjätte seger.

- Han kändes superfin. Jag fick hålla i honom bakom hästar och sedan var det bara som att trycka på en knapp, sade Ulrika Holmquist.

- Idag utrustade vi Swinging of Venice med nosludd och blinkers med hål i så att han skulle svara om någon närmade sig bakifrån, sade Annika Sjökvist.

Siwinging of Venice

Dubbelt Sjökvist

Annika Sjökvist framgångar fortsatte i en 1 600 meter lång Järnlöpning där hemmatränaren kunde räkna in en fin dubbel med hästarna Madison County och Grey Runner.

Med Martin Rodriguez vid tyglarna tog Madison County snabbt hand om taktpinnen och släppte därefter ingen över bron. Stallkompisen Grey Runner gjorde ett litet försök att utmana vid upploppets början, men fick ganska snart rikta in sig på andraplatsen.

Annika Sjökvist äger själv Cityscape-dottern som är uppfödd av Sonja Olsson.

- Madison County är en stor och fin häst, men jag trodde att hon skulle behöva det här loppet. Det var även oväntat att hon tog ledningen eftersom hon kan vara lite lat, sade Annika Sjökvist efter den fina stalldubbeln.

Madison County

Odd Type släppte ingen över bron

Ulrika Holmquist bokförde sin andra dagsseger i sadeln på Henrik Engblom-tränade Odd Type i en Maidenlöpning över 2 100 meter. Med årsdebuten avklarad och två andraplatser under västen var Swipe-sonen mogen att spräcka segernollan i femte försöket.

Trots att Odd Type blev uppvaktad av både Greet Me och Moloch Sacc under resans gång vägrade han släppa ifrån sig ledningen. Även gott avslutande April Song och Ferrara gick bet på att fånga in He Racings valack över de sista 200 meterna.

- Trots att vi blev rejält utmanade ville jag behålla innerspåret. Odd Type är en fin häst, som behöver lite mer erfarenhet. Han kan säkert stå längre distanser än idag, sade Ulrika Holmquist om hästen som är uppfödd av Löberöds Hästklinik AB.

Odd Type

Ramade in tävlingsdagen

Andreas Tapia Dalbark ramade in tävlingsdagen på ett snyggt sätt genom att lotsa Mohaymin till seger i den avslutande Arabhästhandicapen. Annelie Erikssons sexårig fick därmed för första gången smaka segerns sötma i sin 16:e start.

Från en position mitt i fältet fick Mohaymin fick full marschorder i utgången av sista sväng, varpå han effektivt tog upp jakten på tätduon Djelano och Pharitz Jawad. Slutspurten var riktigt stark och konkurrenterna fångades in i de sista galoppsprången.

- Mohaymin såg ut som en miljon före start. Det är en häst som gärna vill komma igång längs vägen och det var roligt att vi kunde kämpa oss förbi till slut, sade Andreas.

Mohaymin

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer