Havana Red TOP

Tävlingsreferat: Havana Red för andra året i rad

27 juli 2022 16:01

Havana Red gjorde det igen. För andra året i rad lade det Lennart Jr Reuterskiöld-tränade stoet beslag på den översta pallplaceringen i Kopparmärralöpning på Göteborg Galopp. Tränare Jessica Long hade en bra dag på västkustbanan och sadlade ut två vinnare.

Kopparmärralöpning för treåriga och äldre ston blev närmast en repris av fjolårets upplaga. Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Havana Red med Jacob Johansen i sadeln spårade hela vägen över de 2 400 meterna och besegrade på nytt Blue Gem över upploppsrakan.

Löpningsförloppet blev egentligen ganska odramatiskt. Med toppvikten 62 kilo sände Jacob Johansen genast fram Havana Red till ledningen och från den positionen släppte Havana Gold-dottern inga av sina tre konkurrenter över bron.

- Havana Red är en häst med ett stort hjärta som aldrig gör mig besviken, sade Jacob Johansen efter segern värd 82 500 kronor.

Blue Gem, som liftat med i draget bakom ledaren från start, fullföljde bra och säkrade andraplatsen för andra året i rad.

Havana Red, som tävlar i The J C Organizations välbekanta ägarfärger, tog årets första seger och kom närmast från en tredjeplats på norska Övrevoll.

- Hon var inte helt i ordning i Norge senast och gick inte helt som förväntat. Efter dagens insats känns det som vi är på rätt väg. Havana Red är anmäld till Fabellalöb på Klampenborg och jag har även lite funderingar på att testa henne i Stockholm Cup, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Havana Red

Slipade formen inför Göteborgs Stora Pris

För nästan exakt ett år sedan tog Prince of Fjords hem en treårslöpning på Göteborg Galopp. Den nu fyraårige irlandsimporten tränas sedan en tid tillbaka av Silja Stören och säkrade årets första fullträff i en 1 600 meter lång Guldhandicap.

- Vi kommer tillbaka till Göteborgs Stora Pris den 14:e augusti, meddelade tränare Silja Stören efter segern.

Med Manuel Martinez i sadeln tog Prince of Fjords på ledande Hidden Pride över de inledande 400 meterna. När sedan tempot ökade genom svängen såg Prince of Lir-sonen ut att ha lite svårt att hänga med.

Men väl inne på upploppsrakan fick Prince of Fjords förnyade krafter. Northernpowerhouse tog över ledningen från Hidden Pride mitt på upploppsrakan, men hade inget att svara med när Prince of Fjords satte in den avslutande spurten.

Prince of Fjords ägs av Prince of Fjords / GU Stables.

Prince of Fjords

Longs adepter duellerade

Jessica Long kunde räkna in en lika jämn som fin stalldubbel i en 1 600 meter lång Silverhandicap. DDQS Super Trouper såg för en kort stund ut att ha kopplat ett vinnande grepp på My Motivate Girl. Men den sistnämnda kontrade i de avslutande galoppsprången och knep segern med en hals.

Malva Blademo sände fram My Motivate Girl strax bakom ledande Khurshed, samtidigt som DDQS Super Trouper fick en mer avvaktande inledning en bit längre ner i klungan.

Med 200 meter kvar slog de båda stallkompisarna klorna i ledaren och därefter utkämpade duon en riktigt jämn duell fram till mållinjen.

- Båda våra hästar såg ut att ha bra chans i dagens lopp och så blev det också, sade tränarmaken Padraig Long.

Requinto-dottern My Motivate Girl ägs av Motivated People och tog sin första årsseger sjätte försöket.

My Motivate Girl

Waikiki fångade in ledaren

Jessica Long bokförde ytterligare en seger med Waikiki i en Järnlöpning över stayerbetonade 2 200 meter. Med Jacob Johansen tog det treåriga stoet upp jakten på länge ledande Malandro över upploppsrakan och kopplade segergreppet i god tid före mållinjen.

Jacob placerade Waikiki som fyra i huvudklungan, samtidigt som Malandro resolut tog hand om kommandot och drygade ut i en klar ledning övre bortre lång.

I sällskap med bland annat Menada och Guadeloupe tog Mastercraftsman-dottern upp jakten på ledaren vid upploppets början och hämtade sakta men säkert in försprånget. Melandro höll bra som tvåa, men hade inte en chans att svara när Waikiki susade förbi i slutvinjetten.

- För den här klassen gick det väldigt fort i front och upploppet på Göteborg Galopp är långt, så jag var aldrig orolig, sade Jacob Johansen.

Buck Racing AB både äger och har fött upp Waikiki, som spräckte segernollan i sin tionde start.

Waikiki

Trivs bäst på hemmaplan

Göteborgs egen konsortiehäst Tootick tycks trivas bäst på sin hemmabana. Efter en inte helt lyckad insats i Norge i förra starten bättrade Åsa Edvardssons adept på sitt segerfacit genom att ta hem dagens inledande Silverhandicap.

Med Cornelia Hartsmar vid tyglarna avancerade Tootick fram som trea utvändigt om ledande Moojim och Klint genom kurvan. Moojim höll i taktpinnen över större delen av upploppsrakan, men tvingades sträcka vapen mot Tootick i de avslutande galoppsprången.

- Tootick tycks hålla sig pigg och fräsch mellan loppen. Planen är att han ska starta över 900 meter på Övrevoll nästa onsdag, sade Åsa Edvardsson, som även sadlade ut Tears In Heaven till en fin tredjeplats i samma lopp.

Tootick

Penny Lane säkrade tredje raka

Tredje raka segern inom loppet av två veckor. Penny Lane från Marie Lustigs stall i Örkelljunga befäste sin fina form med en lekande lätt viktoria i Börjes Champion ARK Cup. I segersadeln satt Emelie Gustafsson, som även äger Helsinki-dottern tillsammans med Grytåsa Ridcenter.

Samara Bay satte rejäl färg på tillställningen genom att dra undan i en enorm ledning över de inledande 800 meterna. Men redan en bit in på upploppet började ledarens krafter tryta.

En häst som däremot hade gott om krafter sparade var Penny Lane. I ett nafs tog det femåriga stoet över kommandot och därefter kunde Emelie bara sitta och finåka in i mål.

- Penny Lane kom sent in i träning som tvååring. Därefter var hon tyvärr inblandad i en olycka och borta i tio månader. Men den senaste tiden har hon visat en stadig utveckling, sade Marie Lustig.

Drygt tre längder bakom vinnaren lade Vailet beslag på andraplatsen före Lady Daniella.

Penny Lane

Delux spräckte segernollan

Efter en fin andraplats på Göteborg Galopp i mitten av juni var Patrick Wahl-tränade Delux tillbaka på västkustbanan i sin jakt på karriärens första viktoria. Med Carlos Lopez i vid tyglarna avvisade Casamento-sonen sina sex konkurrenter på ett effektivt sätt över de sista 200 meterna.

Delux lämnade välvilligt över taktpinnen till Save The Queen och Aswan i ingången till första sväng. Därefter gled fuxen med fint i draget bakom ledarna innan Carlos gav marschorder i utgången av svängen.

Segergreppet kopplades med 300 meter kvar och även om House Doctor avslutade starkt efter en trevande inledning utgjorde han inget riktigt hot mot Delux.

- Delux är fortfarande lite grön. Men det känns som en bra häst, speciellt på en bana som idag, och det finns säkert utrymme för förbättring, sade Carlos Lopez.

Delux ägs av Stall Jambo och är uppfödd av Egendomsmäklarna i Slöta AB.

Delux

Oas Marco trivs i front

Onsdagens avslutande Arabhästlöpning utmynnade i en jämn upploppsduell mellan Oas Marco och Soulette Al Maury. Den förstnämnde försvarade den ledning han skaffat sig genom kurvan och knep segern med knapp marginal. Ulrika Holmquist red den Charlotte Goss-tränade sexåringen.

- Idag var det rätt distans och Oas Marco gillar att gå i front, sade Ulrika Holmquist.

Ulrika red till i ingången till kurvan, varpå Oas Marco kunde ta hand om ledningen före Soulette Al Maury och CR Tahfeem.

Soulette Al Maury gjorde ett tappet försök att gå i närkamp med 200 meter kvar, men uppträdde en smula orutinerat, samtidigt som Oas Marco bara ångade på närmast innerrailen.

Det blev en jämn strid hela vägen fram till linjen, men målkameran visade att Oas Marco hade huvudet först.

- Oas Marco har inte riktigt gått som förväntat över längre distanser i de senaste starterna. Idag var det kort distans och då gick det bättre, konstaterade Charlotte Goss, som tränar Dahess-sonen åt Stall SweDen.

Oas Marco

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer