Thunder Mack TOP

Tävlingsreferat: Alina och Patrick dominerade Hästsportens dag på Bro Park

20 juni 2023 22:42

Bro Park visade sin bästa sida när galoppen arrangerade Hästsportens dag tillsammans med trav- och ridsporten. Lärlingen Alina Öhgren och tränare Patrick Wahl blev tisdagsaftonens stora namn. Båda tog tre segrar, varav två tillsammans.

Patrick Wahl rivstartade tisdagskvällen med att sadla ut vinnaren i RS Mustang Guldhandicap. Disraeli inledde säsongen på samma fina sätt som han avslutade fjolåret, nämligen med ett besök i vinnarcirkeln. Carlos Lopez red fyraåringen, som gjorde sin första start sedan december.

Disraeli fick en lite trevande inledning från sitt innerspår. Men relativt snabbt jobbade han sig upp som trea i draget bakom Ocean Side och Quagmire. När Carlos sedan gav full marschorder vid upploppets början tog Barocci-sonen över kommandot och höll sedan stall Engblom-duon Dear Bear och Mojave Ghost på behörigt avstånd fram till linjen.

- Disraeli såg inte ut att trivas helt på den fasta gräsbanan och jag trodde faktiskt inte att han skulle vara så långt framme idag. Den här hästen behöver lite tid på sig mellan loppen och huvuduppgiften i år måste bli Breeders’, sade tränaren om Rävdansen uppfödningen.

Jan Ohlsson är en av ägarna i Stall Knodden – Easy.

- Disraeli gick bra i flera stora lopp förra året, men den första segern kom inte förrän i december, konstaterade Jan.

Disraeli

Spräckte segernollan efter flygande spurt

Ett friskt utgångtempo bäddade för de spurtstarka hästarna i den första av kvällens två avdelningar i Ole Larsen Young Riders Championship. Lancaster med Alina Öhgren vid tyglarna bidade länge sin tid längst bak i kön, men över de sista 200 meterna gick det undan för den Elin Roberts-tränade fuxen.

- Planen var egentligen att vi skulle gå till front. Men Lancaster var inte tillräckligt snabb, så jag fick helt enkelt låta honom hitta benen. När jag sedan styrde ut i banan och han fick se ljuset, ja då flög han bara iväg, sade Alina Öhgren.

All About Fun fick en riktigt kalasstart och tog resolut hand om taktpinnen före Gift of Youth och Tatum. Lancaster hade inte helt lätt att hänga med i det friska tempot och sladdade en bit bakom huvudklungan genom kurvan.

Men väl inne på upploppsrakan började den ambitiösa inledningen ta ut sin rätt hos ledarhästarna. Alina styrde ut Zaahid-sonen i banan och över de sista 200 meterna bet verkligen spurtkrutet.

Paret Elin och Christopher Roberts både tränar och äger fyraåringen, som tog sin första seger i sjunde försöket.

- Lancaster är vår stora favorit hemma i stallet. Men han vill gärna vara ledig och går inte så ofta till jobbet, skojade Elin.

Lancaster är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult och D Wirenstål.

Lancaster

Växte i ledningen

Stärkt av segern med Lancaster bytte Alina Öhgren ägardress för att i den följande Håbo Buss Silverhandicap lotsa Thunder Mack till en komfortabel viktoria. Patrick Wahl tränar Jimmy Mack-sonen, som tog sin första seger sedan oktober 2021.

- Jag tänkte att om vi inte får fronten så lägger vi oss en bit bak i fältet och chillar. Men Thunder Mack hade andra planer idag, sade lärlingen.

Thunder Mack sparade inte på krutet över de 1 600 meterna. I ingången till kurvan satte han utvändig press Forward Focus, övertog snart kommandot och släppte sedan ingen över bron. Alfaares fullföljde bra och tog andraplatsen, tre längder bakom vinnaren.

- Det här var verkligen på tiden. Thunder Mack har droppat en del i handicapen och brukar växa en storlek när han får styra och ställa i loppen, sade Patrick Wahl om femåringen som ägs av Team Cheval och är uppfödd av Lars Almrin.

Thunder Mack

Tredje för Alina och Patrick

Alina Öhgren och Patrick Wahl avslutade en härlig sommarkväll med ett tredje besök i vinnarcirkeln, varav det andra tillsammans. Den här gången hette segervapnet Cousteau, som i sin första start på gräset lämnade konkurrenterna bakom sig i den andra avdelningen av Ole Larsen Young Riders Championship.

- Jag visste att jag hade bra chanser idag, men kanske inga glasklara vinnare, sade Alina efter sin fina trippel.

Alina förivrade sig inte utan placerade Cousteau en bit bak i ett ganska samlat fält där Day Trader tog över taktpinnen från Nikki i början av bortre lång. Genom slutsvängen gled Holy Roman Emperor-sonen fram i ett fint slagläge och segergreppet kopplades redan med 300 meter kvar.

- Cousteau är en sent utvecklad häst som gjort det bra hela tiden. Jag har sett fram emot att starta honom på gräset, sade tränaren om den tyskfödde fyraåringen.

Cousteau

Andra årssegern på tre försök

Green Backspin blev svaret i dagens andra Guldhandicap, sponsrad av AGRIA. Med Angelika Berg i sadeln befäste Maria Janssons adept sin fina form genom att ta årets andra seger i tredje starten.

Exceed And Excel-sonen låg fint placerad i draget bakom ledande Ddqs Super Trouper genom kurvan. Därefter lättade Angelika på tyglarna vid upploppets början, varpå irlandsimporten lade i en extra växel.

Både Mudawy och Visiteur Du Pom gav Green Backspin en rejäl match över de sista 200 meterna och segermarginalen blev inte mer än en halv längd.

Till på köpet överlevde Green Backspin galoppdomstolens granskande öga efter en protest, som senare avslogs.

- Green Backspin är en fantastiskt individ och vi är så glada över att ha honom i stallet. Betyget på dagens prestation kan bara bli tio av tio, sade en nöjd tränare.

Green Backspin

Följde innerspåret

Green Zabeel fick luckan i rätt tid och kunde sträcka ut till en komfortabel seger i 1 400 meter långa ATG Talang Maidenlöpning. Nathalie Mortensen red själv sin irlandsimport, som tränas av Annette Stjernstrand.

Oasis Dream-dottern kunde inte riktigt hänga med i det tempo som främst Second Try och stallkamraten Oscar Vanderbilt drog upp i ingången till svängen.

Men Nathalie valde att följa railen och vid upploppets början kom luckan som på beställning invändigt om täthästarna. Det var faktiskt nära att det blev en stalldubbel till team Mortensen/Stjernstrand, men Pearl Lounge dök fram och knep andraplatsen mellan de båda stallkompisarna.

- Jag ville gärna ligga bakom andra hästar och det löste sig fint över upploppet, sade Nathalie.

Green Zabeel

Douze Point och Elin fångade in ledaren

Tempot var ambitiöst och fältet rejält utdraget när nio amatörridna hästar gjorde upp i Svensk Travsport Börjes Champion ARK Cup. Caroline Malmborg-tränade Douze Point hade många längder att hämta in över upploppet, men lyckades måtta in segern efter en fin ritt signerad Elin Ahlin.

- Som amatörer rider vi inte så många lopp och det är lite svårt att få flåset, erkände Elin Ahlin när hon pustade ut i vinnarcirkeln.

Cat’s Gambit satte rejäl färg på tillställningen genom att dra ifrån i en stor ledning över de inledande 1 000 meterna. Bakom ledaren låg årsdebuterande Douze Point placerad som ensam tvåa. Sedan var det ytterligare en stor lucka ner till det resterande fältet.

Ledaren såg ut att ha stulit loppet när hon svängde in på upploppsrakan. Men Elin hade inte gett upp segerförhoppningarna. Av förklarliga skäl mattades Cat’s Gambit en smula över de sista 200 meterna, samtidigt som Douze Point flög förbi i de avslutade galoppsprången.

- Elin red ett kanonlopp och bedömde tempot helt rätt. Själv trodde jag att ledaren hade stulit loppet vid upploppets början, sade Caroline Malmborg.

Barocci-sonen ägs av Ecurie Chanson och är uppfödd av Stall Sigfridsson AB.

Douze Points

En vinnande kombo

Sharp Eye och Christopher Roberts har visat sig vara en vinnande kombo. I Sundbyholms Travbana Bronshandicap över snabba 1 200 meter tog de årets tredje seger tillsammans.

- Vi är ganska synkade vid det här laget och idag trodde jag på bra chans. Sharp Eye trivs nämligen med hög vikt i lite enklare sällskap, sade Christopher om grållen som tävlar i Stall Malmborgs välbekanta ägarfärger.

Från en position som invändig trea tog Sharp Eye upp jakten på ledande Sir Gnet vid upploppets början och segergreppet kopplades i god tid före mållinjen.

- Christopher är lugn och det är något som passar Sharp Eye. En riktig hederhäst som nästan alltid är med bland de tre främsta, sade Caroline Malmborg, efter dagens andra tränarseger.

Sharp Eye

Fredrik Wallin tog tränardubbel i travloppen

Travlopp på galoppens gräsbanor brukar vara populära, såväl bland publik som aktiva. Genom åren har det körts trav både på Göteborg och Täby Galopp. Den här kvällen avgjordes ett sulky och ett montélopp på Bro Parks gröna kapplöpningsoval.

Upplösningen av Sulkyloppet ”Life After Racing” blev oerhört jämn. Innerspårets Capitol Wise As spårade i princip varje meter. Men i det allra sista steget tvingades ledaren ge sig för Donatello Wibb med Linus Lönn i vagnen. Fredrik Wallin med Gävletravet som hemmabana tränar sjuåringen.

- Det var en häftig upplevelse att köra på gräset. För min del kunde loppet knappast bli mycket bättre; tredje inner och sedan kom luckan när en av konkurrenterna galopperade. Visst var det hårt i mål, men Jörgen Westholm hade koll och gratulerade mig direkt, sade segerkusken.

Fredrik Wallin tränar även Bad Manner, som drog det längsta strået i Svenska Ridsportförbundet Bro Park Montélopp efter en stark avslutning tillsammans med rutinerade Jonathan Carre.

Sjuåringen fick en fin smygresa strax bakom ledarduon Baloo Du Nord och Zack Bris. Den sistnämnde, som nyligen vann montéloppet på Gärdet, hade greppet mitt på upploppsrakan, men kunde inte freda sig mot Bad Manners starka spurt.

Jonathan Carre har vunnit flera gräslopp hemma i Frankrike.

- Det var inte så mycket plats från start så vi vick en position som trea. Men den här hästen är stark och sista biten var det full gas, sade Jonathan, som även avslöjade att han tänker skaffa en amatörlicens i galoppen.

Bad Manner

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer