Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Patrick Wahl, Ulrika Holmquist, Elione Chaves DSC_6723.jpg

Jockeyerna Elione Chaves och Ulrika Holmquist med Patrick Wahl i ledvolten på Bro Park.

Tam O’Rito bästa minnet på Patricks Wahls resa mot 500

5 oktober 2021 21:35

I söndags tog han seger 497 när Thunder Mack vann Breeders Prize Sprint på Øvrevoll. I morgon (onsdag 6 oktober) startar han hästar i sex olika lopp på Bro Park, så rent teoretiskt kan Patrick Wahl nå magiska 500 segrar redan då. "Visst vore det en fin milstolpe i karriären", säger han.

Patrick Wahl är ingen stor statistiker eller nörd som för bok över alla segrar och starter. Det stod rätt snabbt klart när vi tog ett litet samtal om hans alla vinnare.

– Jag får erkänna att jag inte längre har så stor koll på hur många lopp vi vinner. Visst ser det snyggt ut i statistiken att ha 20 i segerprocent, men viktigare för mig är hur mycket pengar vi rider in. Det är med pengar jag betalar mina räkningar.

Men även Patrick Wahl fascineras att han sedan starten 1998 snart sadlat ut 500 vinnare. Det är en imponerande siffra och inte många i Sverige som nått så långt.

– Det är klart att jag är stolt över det. Och det finns väl en liten möjlighet att jag kan nå upp till 500 vinnare redan på onsdag. Visst ska en del klaffa då, men omöjligt är det inte.

Patrick inledde alltså karriären 1998 – och samma år vann han sitt första löp som tränare?

– Ehhh. Det borde jag komma ihåg, men jag minns inte vem det var.

Okey, vi försöker hjälpa Patrick och gräver en bra stund i gamla resultatlistor och den första Wahltränade vinnare vi kunde hitta var Perfect Attitude som reds till seger av Nicholas Cordrey i en treårsbronslöpning på Täby den första oktober 1998. En liten tvist i sammanhanget att närmast slagen – med ett huvud – var Calling som tränades av Patrick Wahls läromästare Tommy Gustafsson.

För Patrick poppar det istället upp andra gamla minnen.

– Av någon anledning minns jag min hundrade vinnare väldigt väl, det var med Made in Sweden.

Där hittar vi också lite av en röd tråd. Made in Sweden ägdes av Lars Almrin som sedan många år är en trogen hästägare hos Patrick. Det är ju också Lars som äger Thunder Mack som vann storloppet i Norge i söndags.

– En av mina bästa minnen är ju också den dagen jag vann två Breederslopp (2012). Ett med Jimmy Mack (ägare Lars Almrin) och ett med Ede Sensation.

Jimmy Mack 1018 Stefan Olsson.jpg

Jimmy Mack och Carlos Lopez vinner Breeders' Trophy Classic på Täby Galopp - ett av Patrick Wahls bästa minnen som tränare.

Fast det hörs på Patrick att den seger – av de här 497 – som betytt mest var när Tam O’Rito vann Breeders Trophy Classic hösten 2005.

– Det var lite av mitt genombrott som tränare. Dessutom stod jag tillsammans med Francisco Castro och såg loppet. Det var väldigt tätt i mål mellan min Tam O’Rito [Kim Andersen] och Castros York Street [Manuel Santos]. Men vi var båda överens om att Castros häst var först och jag kände mig nöjd med andraplatsen. Men vilken glädje när de ropade ut Tam O’Rito som vinnare.

Nu är alltså Patrick på väg mot en milstolpe i karriären och han har dessutom lovat att skriva upp namnet på den häst som blir den femhundrade vinnaren – så att han kan svara på den frågan den dag vi ska skriva en artikel om hans tusende vinnare.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Trust Me TOP Trust Me TOP

Tränare Lennart Jr Reuterskiöld och det båda jockeykollegorna Jacob Johansen och Carlos Lopez dominerade onsdagens galopptävlingar på Jägersro. Samtliga tog tre segrar denna regniga tävlingsdag då banan var blöt och startfälten relativt små. Läs mer

FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg

Nina Lindberg Lensvik vann sin första klassiska tränarseger när årets sista skandinaviska klassiker avgjordes på Klampenborg. Hon och ägarna 360 North Horse Racing har haft en väldigt fin säsong och nu fick de kröna den när Suspicious Boy bara var starkast för dagen. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg

Efter två inställda år laddar vi för fullt inför Nationaldagsgaloppen 2022! Den 6 juni blir det galopptävlingar, uppträdanden och andra aktiviteter på Gärdet i centrala Stockholm. Läs mer