Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Penny o Stargaze 5989.jpg

Penny (närmast kameran) och Stargaze på Jägersro Galopp.

Stargaze och Penny – oskiljaktiga som föl och på tävlingsbanan

24 september 2021 15:07

Bästisar redan som föl. Sedan dess har Stargaze och Penny följts åt genom livet – hela tiden sida vid sida. På söndag startar de båda för första gången i ett storlopp – Stig Holms Pokal. "Det ska bli jättespännande att följa", säger Ivan Sjöberg som känner de två unga stona väl eftersom de växte upp på Rävdansens Stuteri. "Och jag är helt säker på att hästar bli bekanta och känner igen varandra."

Men vi tar den unika storyn från början.

Uppfödare till de båda är Inge Knutson (IKC Racing), fölen föddes och växte upp på Rävdansens stuteri. Det blev tidigt bestämt att de inte skulle säljas på auktion, utan att båda skulle gå i träning till Francisco Castro på Jägersro. Så när de andra unghästarna förbereddes för auktionen fick Stargaze och Penny en egen hage där de lärde känna varandra utan och innan. I början av oktober förra året åkte de i samma transport ner till Castros stall i Skåne. Under vintern jobbade de tillsammans och när det var dags för kval så sprang de sida vid sida hela vägen.

Höjdpunkten kom sedan när de två kompisarna skulle starta för första gången.

Samma pappa, samma uppfödare, uppfödda i samma hage, samma tränare. Och inför debuten sa tränaren:

– Jag har svårt att skilja på mina två hästar, jag tycker att de ska ha en likvärdig chans.

Loppet gick. När mållinjen passerades var det tajt, riktigt tajt.

Christina Odenberg, frontfigur för ägarkretsen kring Stargaze, hoppades givetvis på sin häst. Två meter vid sidan stod Inge Knutson, ägare till Penny, och hoppades på sin.

Så kom speakern David Crona med resultatet:

– Död löpning mellan Stargaze och Penny.

Inte ens målkameran kunde skilja dem åt, kompisarna från hagarna på Rävdansen.

Och i vinnarcirkeln var lyckan total, istället för en etta och en tvåa fanns det två vinnare. Och hur är det nu talesättet lyder; ”Delad glädje är dubbel glädje”.

– Det är egentligen otroligt, sa Francisco Castro. Det måste vara ovanligt att en tränare har två hästar i samma lopp och att de löper dött lopp.

Hade de koll på varandra i loppet också?

– Nej, det tror jag inte, säger Francisco. Men det var i alla fall fantastiskt roligt.

Efter den debuten har både Stargaze och Penny startat två gånger till – givetvis i samma lopp – och båda gångerna nära varandra i mål.

Och på söndag startar de alltså för fjärde gången, fortfarande oskiljaktiga.

Hur det går?

Det vet vi strax efter 13 på söndag, men räkna med att de inte är speciellt långt från varandra i alla fall.

Penny och Stargaze TOP

Delad glädje är dubbel glädje! Stargaze och Penny med ägare, uppfödare, tränare och skötare i vinnarcirkeln på Jägersro Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Trust Me TOP Trust Me TOP

Tränare Lennart Jr Reuterskiöld och det båda jockeykollegorna Jacob Johansen och Carlos Lopez dominerade onsdagens galopptävlingar på Jägersro. Samtliga tog tre segrar denna regniga tävlingsdag då banan var blöt och startfälten relativt små. Läs mer

FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg FQpSXkRQ Suspiocious Boy Nr 2.jpeg

Nina Lindberg Lensvik vann sin första klassiska tränarseger när årets sista skandinaviska klassiker avgjordes på Klampenborg. Hon och ägarna 360 North Horse Racing har haft en väldigt fin säsong och nu fick de kröna den när Suspicious Boy bara var starkast för dagen. Läs mer

Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg Nationaldagsgaloppen 2019 MÖ.jpg

Efter två inställda år laddar vi för fullt inför Nationaldagsgaloppen 2022! Den 6 juni blir det galopptävlingar, uppträdanden och andra aktiviteter på Gärdet i centrala Stockholm. Läs mer