Sportbloggen: Tävlingskalendern för 2021 är klar

24 november 2020 00:00

Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen skriver om 2021 års tävlingskalender. En nyhet är att galoppen får mer tv-tid på söndagar.

Nu är tävlingsdagarna för nästa år publicerade. Tävlingskalendern i pdf-format finns att ladda ner i rutan till höger.

Galoppåret inledes redan den 1 januari på Bro Park och vi rider totalt sex dagar under vintern. Därefter blir det uppehåll till vårpremiären den 11 april på Jägersro Galopp.

Sedan länge tillbaka är det redan beslutat inte att avrida Nationaldagsgaloppen 2021 på grund av den pågående pandemin. Nationaldagen den 6 juni faller i år på en söndag och kommer till att ingå i det normala onsdags-söndagsprogrammet. Lite extra glans får nationaldagen då storloppet Voterlöpning avgörs på Jägersro denna dag.
Överlag är ändringarna små och fokus ligger fortfarande på onsdagar och söndagar. St Leger på Göteborg Galopp ligger dock på samma lördag som ifjol. Helst skulle den ridas på en söndag, men vi har traditionsenligt andra stora tävlingsdagar på de tre första söndagarna i oktober. Att avhålla St Leger på den fjärde söndagen i oktober skulle inte vara rättvist mot varken bana eller hästar.

Några tävlingsdagar flyttar en vecka på grund av att midsommarhelgen faller senare nästa år. Grand National på Strömsholm avgörs den 19 juni på Strömsholm och Svenskt Derby rids den 18 juli.

Vi har några fler tävlingsdagar i september och oktober, där vi hade lite svårt att få tillräckligt många starttillfällen i år. Det verkar vara löst med detta format. Totalt sett har vi samma antal tävlingsdagar som i år och det betyder att vi i andra månader har lite färre tävlingar.

Nytt upplägg på söndagar

Söndagarna får ett lite annorlunda upplägg som ger oss mer tv-tid. Från och med årsskiftet inleds tävlingarna på söndagar redan klockan 11.50.
Sändningen i TV12 startar klockan 12.00 och pågår till ungefär 14.30. V64-loppen, vilket är lopp 2 till 7, visas i tv.

Starttid för lopp 2 blir klockan 12.20. Sedan kan starttiden för lopp 7 variera något men tanken är att det ska ridas ca klockan 14.20 i god tid innan galoppsändningen avslutas. Därefter är det en reklampaus innan GS75-sändningen klockan 14.30.

Tidigare har galoppsändningen glidit in i den efterföljande travsändningen vilket många tv-tittare har varit missnöjda med. Nu blir det en tydligare separation mellan de två produkterna.

Förhoppningsvis kommer detta ge galoppsporten mer synlighet i tv och samtidigt blir våra lopp i större utsträckning visat live.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Chatarina TOP Chatarina TOP

Hemmatränarna Lennart Jr Reuterskiöld, Jan-Erik Pettersson och Peter Jardby hade alla anledning att vara nöjda efter onsdagens lunchtävlingar på Jägersro. Trion bokförde nämligen två segrar vardera. Junior tränar det treåriga stoet Chatarina, som visade riktigt fin attityd genom att avvisa Khatun i huvudloppet Becky Moss Fillies Mile. Läs mer

Sam Bill och Or Harry.jpeg Sam Bill och Or Harry.jpeg

Häst nummer 1 i första loppet på Jägersro på söndag heter Or Harry – fritt översatt till Eller Harry. Med det namnet måste det förstås finnas en story bakom – och det stämde. Så plötsligt hamnade vi i en välkänd musikal och ett faderskapsdrama. Läs mer

BP22APRIL2020_05.jpg BP22APRIL2020_05.jpg

Skatteverket har nyligen publicerat en omarbetning av ett ställningstagande om beskattningsbar person. Svensk Galopp har tillsammans med Svensk Travsport och LRF Häst sedan en tid tillbaka varit starkt engagerade i att påverka för en rimlig tillämpning av situationen för hästverksamheter i det ställningstagandet. Här beskriver vi vad det nya ställningstagandet innebär. Läs mer