Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Proud Possibility och Elione Chaves vann första loppet på Bro Park

2 juni 2016

Spänningen och förväntningarna var på topp när nya Bro Park hade smygpremiär på onsdagslunchen. Nio löpningar avgjordes på dirttrackbanan invändigt om den breda gräsovalen. Den regerande championduon Niels Petersen och Elione Chaves skrev in sig i historieböckerna genom att vinna dagens inledande Upplandlöpning med Proud Possibility.

Proud Possibility

Historiens första officiella lopp på Bro Park var anrika Upplandlöpning med goda 100 000 kronor i samlad prissumma. Skandinaviens regerande tränarchampion Niels Petersen hade all anledning att vara belåten efter att Proud Possibility och Energia Colonial fixat en snygg stalldubbel i den 1 600 meter långa uppgörelsen.

Med skicklige Elione Chaves på ryggen fick Proud Possibility en försiktig inledning som utvändig fyra i ett lopp där Staring at the Sea (J Neuroth) anförde fram till en bra bit in på den långa upploppsrakan.

Energia Colonial (P Gråberg) tog över kommandot med 200 meter kvar, men kunde inte freda sig mot stallkompisens starka avslutning i de avslutande galoppsprången. Segermarginalen skrevs till en dryg längd.

- Proud Possibility är en pålitlig häst som gör vad han ska. Banan är fin, men fortfarande lite lös och svårbemästrad, sade segerjockeyn.

USA-importen Proud Possibility ägs av Stall Bonne Nuit och betalade 3,45 i vinnarodds. Utgångsvärdet på V4-spelet var 69 kronor.

Spykes Bay slickade railen

Elione Chaves var snabbt tillbaka i vinnarcirkeln. I V4-2, en guldhandicap över raska 1 200 meter, serverade han Spykes Bay en perfekt resa närmast railen.

Spykes Bay

Den Vanja Sandrup-tränade USA-importen tog inledningsvis rygg på tätduon IKC Dragon Heart (C Lopez) och Frank Lloyd Wright (P Gråberg). När den förstnämnde började mattas i spets, tog Spykes Bay en invändig lucka och bara stack iväg över de avslutande 200 meterna. När Spreightstown-sonen nådde mållinjen skilde det en halv längd till Frank Lloyd Wright.

- Jag förstår inte riktigt vad alla tipsters har talat om i förhandssnacket. Spykes Bay borde ju ha varit favorit här, sade Vanja Sandrup om sin adept som trots allt var andrahandsfavorit i loppet.

-Taktiken att rida på väntan var klar på förhand. Spykes Bay får nämligen inte komma till ledningen för tidigt. Det här är en häst som alltid gör sitt bästa. Dessutom sprider han alltid glädje i stallet, fortsatte tränaren.

Lars Malm äger Spykes Bay tillsammans med Paul och Susanne Tengquist. I och med segern värd 50 000 kronor passerade fuxen miljonen i insprungna pengar. I halvtid var V4-värdet blygsamma 91 kronor.

Amarillo Starlight genrepade inför klassiker

Med elva starter under västen var Amarillo Starlight från Hans Adielssons stall på Jägersro den i särklass mest rutinerade hästen i Jockeyklubbens 2000 Guineas Trial (V4-3). Fuxen var också en klass för sig i den 1 400 meter långa uppgörelsen.

Amarillo Starlight

Med Kevin Stott bakom tyglarna tog Kheleyf-sonen tidigt hand om taktpinnen. Trots att han fick rejäl utvändig press av Barny (N Mortensen) över upploppet hade han en extra pollett till slut och accelererade ifrån till en komfortabel viktoria. Pistol (F Borja) avslutade rappt sista biten och bärgade andraplatsen, fyra längder bakom vinnaren.

Amarillo Starlight delägs precis som Spykes Bay av Lars Malm och Paul Tengquist. Övriga delägare är P Johnsson och M Holmberg. Uppfödare är Pernilla Nilsson, som fanns på plats i vinnarcirkeln.

- Härligt att vinna lopp som uppfödare första dagen på Bro Park. Han är en moderlivsimport och har varit en stjärna från första dagen. Amarillo Starlights fina aktion kommer säkert att passa fint på gräsbanan, sade Pernilla.

Amarillo Starlight var klar favorit i och gav 2,07 i vinnarodds. Rätt LunchDubbel-kombination betalade oddset 6,86.

Rikshäst tillbaka i vinnarcirkeln

V4-omgången avslutades med amatörlöpningen Börjes Champion ARK Cup. Toppviktade Typhoon Season med Therese Karlsson i sadeln fick bra draghjälp bakom ledarna och drog det längsta strået till slut.

Typhoon Season

Innerspårets Impala (Yasmine Nilsson) såg till att det blev bra tempo från start i den 1 400 meter långa uppgörelsen. Fältet blev snabb utdraget och genom svängen skilde det säkert 30 längder mellan första och sista häst.

Typhoon Season gled tidigt upp som trea och när ledaren började kippa efter andan tog englandsimporten över kommandot och hade sedan inga större problem att hålla undan för gott avslutande Madam Midnight (Elin Ahlin).

- Jag blev lite orolig när det gick så fort runt svängen, men när vi väl kom in på upploppet kände jag att Typhoon Season hade krafter sparade, sade Therese.

Förra året var Typhoon Season rikshäst i Madeleine Smiths stall. Många av de tidigare ägarna finns fortfarande kvar i konsortiet Typhoon - Easy.

- Det här blev riktigt spännande. Jag såg att Typhoon Season började slå med öronen när han kom upp i ledningen och det blev lite jobbigt sista biten. Men Therese redde upp det bra, berömde tränaren.

Typhoon Season gav 7,77 i vinnarodds och fastställde V4-utdelningen till 258 kronor.

Forever Together bäst i tvåårs-trio

V5-omgången inleddes med en tvåårslöpning med blott tre hästar i fältet. Först över mållinjen i den 1 000 meter långa uppgörelsen var storfavoriten Forever Together från Maria Sandhs stall.

Forever Together

Med Carlos Lopez på ryggen fick Eishin Dunkirk-dottern marschorder en bit in på upploppsrakan, varpå hon enkelt tog över kommandot och drog undan till en lätt debutseger. Knappt två längder bakom vinnaren höll länge ledande Steel Claw (B Fayos) undan för Shylock (O Wilson) i kampen om andraplatsen.

- Det här var fantastiskt roligt med en ny vinnare på en ny bana. Forever Together har gjort det mesta rätt så här långt och jag tror att hon kommer att hantera både gräs och dirttrack. Det kommer flera fina uppgifter för henne senare i år, sade Maria Sandh.

Forever Together ägs av Gustavo Solis och KE Svennebring. Uppfödare är Rävdansens Stuteri.

Cordelia tog fjärde raka

Efter två strykningar återstod tyvärr bara tre hästar i Diana Trial. Tommy Gustafsson-tränade Cordelia kom med tre raka triumfer i bagaget och hade inga problem att bärga en fjärde till låga 1,53 gånger pengarna.

Cordelia

Nobileo-dottern tog genast hand om taktpinnen från start och efter att Jacob Johansen påmint henne om stundens allvar på upploppet lämnade hon stallkompisen Martelle (M Friberg) fyra längder bakom sig över upploppet.

- Den nya banan är ganska lös, men Cordelia är talangfull och hanterade den fint, sade Jacob Johansen.

Cordelia ägs av Stall Bubbel och är uppfödd av Annika Stalfelt. Tränare Tommy Gustafsson var naturligtvis nöjd med sin adept.

- Det här är en fin häst med ett bra psyke. Cordelia har stayerblod på fädernet och det är ingen omöjlighet att hon även kommer att stå längre distanser framöver, sade Tommy.

Arabda spårade hela vägen

I Jockeklubbens Stolöpning med generösa 200 000 kronor lämnade storfavoriten Arabda och Per-Anders Gråberg inte mycket över till sina fyra konkurrenter.

Arabda

Från startspåret närmast railen tog Arabda resolut hand om taktpinnen och sedan var tredje raka segern aldrig i fara. Absolut Silver (M Friberg) gjorde ett litet försök att hänga på när Arabda lade in överväxeln vid upploppets början, men fick ganska snart inrikta sig på andraplatsen, som hon bärgade fem längder bakom vinnaren.

Arabda ägs av konsortiet Arabda Racing, Att hon utvecklats så här mycket den senaste tiden är närmast ett under.

- Arabda var riktigt sjuk ifjol och vi hade nästan gett upp. Men eftersom hon har ett bra avelsvärde beslutade vi oss för att behålla henne och att nu äntligen få facit på hur bra hon verkligen är känns riktigt roligt, sade Patrick Wahl om den tidigare rikshästen.

Efter tre favoritsegrar var V5-värdet efter tre avdelningar endast 21 kronor.

Spets och slut igen

Ledning från start till mål var även ett vinnande recept för She’s A Rebel i V5-4, en novislöpning över stayerbetonade 2 100 meter. Med den nyblivne proffsjockeyn Fredrik Janetzky på ryggen visade Adlerflug-dottern fin kämpaglöd och avvisade alla attacker.

She's a Rebel

She’s a Rebel tog omgående han om kommandot och anförde en ganska samlad tätkvartett in genom första sväng. Trots att Rock On (M Holmberg) tryckte på över bortre lång försvarade det Cecilia Durchbach-tränande stoet sin position på ett fint sätt.

Latzimas (E Chaves) avslutade bäst över de avslutande 300 meterna, men utgjorde inget direkt hot mot She’s a Rebel som vann med en dryg längd till oddset 6,55.

- She’s a Rebel hoppade ut fint från start och sedan var det bara att försvara positionen, sade Fredrik Janetzky.

Jan och Cecilia Durchbach (Team Duria) både äger och har fött upp She’s a Rebel, som tog karriärens första seger i fjärde försöket.

- Hon stod hos Patrick Wahl som tvååring och fick samma nervsjukdom som många andra hästar i hans stall. Det har tagit tid för henne att komma tillbaka, men nu har hon förbättrat sig rejält i varje start, sade ägarduon.

Fjärde raka för Mors

Smygpremiären och V5-omgången avslutades med en silverlöpning över 2 300 meter. Mors och Rebecca Colldin kopierade upplägget från de två tidigare vinnarna och reglerade sina sex konkurrenter från start till mål.

Mors

Med tre raka segrar i bagaget och lätta 52 kilo på ryggen hade Mors en klart intressant uppgift på pappret. Inledningsvis avvisade Songline-sonen Pa Pa Paparazzi (K Stott) i startrusningen, svarade sedan när Greenday (O Wilson) blev närgången genom sista sväng och hade gott om krafter sparade för att kliva undan till en lätt seger före favoritspelade Split Personality (E Chaves).

- Det var första gången jag red Mors. Han gick i sitt eget tempo och var väldigt lättriden, konstaterade Rebecca Colldin.

Tärnsjö-amatören Anne-Li Ädel tränar Mors, som här fick göra sitt fjärde raka besök i vinnarcirkeln.

- Vi har lagt om träningen och så länge ryttarna följt sina instruktioner har det gått bra, sade Anne-Li, som även äger och har fött upp Mors tillsammans med sin sambo.

Mors betalade ett vinnarodds på 6,97. Rätt V5-rad gav 441 kronor.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer