Vildhästar_K01_1080.jpeg

Konstnären Per Josephson öppnar vildhästutställning på Bro Park

13 september 2022 11:00

Konstnären Per Josephson har över ett decennium arbetat med vildhästar ur ett konstnärligt perspektiv. På söndag öppnar han en vildhästutställning i läktarbygganden på Bro Park.

Per Josephsons vildhästar har bland annat synts till i traditionella konstutställningar och som skulpturer i den offentliga miljön. I dag syns bland annat en flock Vildhästskulpturer fritt galopperande i Tjolöholms slottspark utanför Göteborg.

– Idag har vildhästens existens nästintill utraderats. Det fria tänkandet, den spontana irrfärden, att röra sig med vinden har ramats in och slutits. De stora fälten, de oändliga vidderna där tankarna rör sig obehindrat krymper, säger Per Josephson om sin konst.

Hans inspiration kommer från konstnärsgruppen Der Blaue Reiter som grundades i början av 1900-talet. Där fick det naiva, den blå kulörens inverkan, barnets konstform och drömmarna men framförallt det abstrakta uttrycket stort utrymme.

För Per Josephson är besökarens upplevelse en viktig del av konsten.

– Vildhästar tar sitt avstamp i det abstrakta utförandet, mindre och större fragment har avlägsnats ur motivets kropp. Fragment som betraktaren återför med hjälp av erfarenheter och minnen från egna hästupplevelser. I det ögonblicket framträder en unik Vildhäst med varje betraktare, menar konstnären.

Välkommen att ta del av Vildhästkonsten på Bro Park. Utställningen öppnar nu på söndag, den 18 september, i samband med årets största galopptävling Stockholm Cup. För dig som inte kan vara på plats på söndag så kommer det finnas möjlighet att se utställningen i samband med kommande tävlingsdagar. Dessutom har restaurangen i läktarbyggnaden öppet för lunch alla vardagar och även då kan du se vildhästarna.

Mer information om Per Josephsons Vildhästkonst finns på hemsidan vildhastar.se.

Vildhästar.jpg

Per Josephson är känd både för sina tavlor och skulpturer.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

El Camino DSC_3482 copy El Camino DSC_3482 copy

28 november 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 48 (28 november till 4 december). Årets galoppsäsong närmar sig sitt slut och det är numera endast Bro Park som håller öppet. Läs mer

Forty Love TOP Forty Love TOP

Caroline Malmborg hade all anledning att fira i samband med lördagens tävlingar på Bro Park. Hemmatränaren tog inte bara en fin dubbel med de tvååriga hästarna Forty Love och Blueprint. Stallet nådde dessutom en viktig milstolpe genom att sadla ut sin 200:e vinnare. Läs mer

Falkor TOP Falkor TOP

Patrick Wahl-tränade Falkor visade härlig kämpaglöd när han tillsammans med Alina Öhgren nosade ut storfavoriten Espen Hill i SGS Stockholm Hösthandicap på ett vintrigt Bro Park. Stall Wahl tog ytterligare en seger med Dust Devil. Även tränare Ylva Brandt tog en snygg dubbel med hästarna Liquid Light och Semiramis. Läs mer