Vildhästar_K01_1080.jpeg

Konstnären Per Josephson öppnar vildhästutställning på Bro Park

13 september 2022 11:00

Konstnären Per Josephson har över ett decennium arbetat med vildhästar ur ett konstnärligt perspektiv. På söndag öppnar han en vildhästutställning i läktarbygganden på Bro Park.

Per Josephsons vildhästar har bland annat synts till i traditionella konstutställningar och som skulpturer i den offentliga miljön. I dag syns bland annat en flock Vildhästskulpturer fritt galopperande i Tjolöholms slottspark utanför Göteborg.

– Idag har vildhästens existens nästintill utraderats. Det fria tänkandet, den spontana irrfärden, att röra sig med vinden har ramats in och slutits. De stora fälten, de oändliga vidderna där tankarna rör sig obehindrat krymper, säger Per Josephson om sin konst.

Hans inspiration kommer från konstnärsgruppen Der Blaue Reiter som grundades i början av 1900-talet. Där fick det naiva, den blå kulörens inverkan, barnets konstform och drömmarna men framförallt det abstrakta uttrycket stort utrymme.

För Per Josephson är besökarens upplevelse en viktig del av konsten.

– Vildhästar tar sitt avstamp i det abstrakta utförandet, mindre och större fragment har avlägsnats ur motivets kropp. Fragment som betraktaren återför med hjälp av erfarenheter och minnen från egna hästupplevelser. I det ögonblicket framträder en unik Vildhäst med varje betraktare, menar konstnären.

Välkommen att ta del av Vildhästkonsten på Bro Park. Utställningen öppnar nu på söndag, den 18 september, i samband med årets största galopptävling Stockholm Cup. För dig som inte kan vara på plats på söndag så kommer det finnas möjlighet att se utställningen i samband med kommande tävlingsdagar. Dessutom har restaurangen i läktarbyggnaden öppet för lunch alla vardagar och även då kan du se vildhästarna.

Mer information om Per Josephsons Vildhästkonst finns på hemsidan vildhastar.se.

Vildhästar.jpg

Per Josephson är känd både för sina tavlor och skulpturer.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

TravGaloppMontage.width-980
TravGaloppMontage.width-980

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG. Läs mer

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Stockholms Stora 2024
Stockholms Stora 2024

Storloppsdag på Bro Park – men de grova pengarna hamnade i Norge och Danmark. Niels Petersen (två segrar), Jan–Erik Neuroth, Bent Olsen, Annike Bye Hansen och framförallt Sören Jensen vann de stora löpningarna. Stockholms Stora Pris (Gr3), dagens huvudlöpning, vanns av Good Fortune efter en snygg ritt av Kevin Stott. Läs mer