Vildhästar_K01_1080.jpeg

Konstnären Per Josephson öppnar vildhästutställning på Bro Park

13 september 2022 11:00

Konstnären Per Josephson har över ett decennium arbetat med vildhästar ur ett konstnärligt perspektiv. På söndag öppnar han en vildhästutställning i läktarbygganden på Bro Park.

Per Josephsons vildhästar har bland annat synts till i traditionella konstutställningar och som skulpturer i den offentliga miljön. I dag syns bland annat en flock Vildhästskulpturer fritt galopperande i Tjolöholms slottspark utanför Göteborg.

– Idag har vildhästens existens nästintill utraderats. Det fria tänkandet, den spontana irrfärden, att röra sig med vinden har ramats in och slutits. De stora fälten, de oändliga vidderna där tankarna rör sig obehindrat krymper, säger Per Josephson om sin konst.

Hans inspiration kommer från konstnärsgruppen Der Blaue Reiter som grundades i början av 1900-talet. Där fick det naiva, den blå kulörens inverkan, barnets konstform och drömmarna men framförallt det abstrakta uttrycket stort utrymme.

För Per Josephson är besökarens upplevelse en viktig del av konsten.

– Vildhästar tar sitt avstamp i det abstrakta utförandet, mindre och större fragment har avlägsnats ur motivets kropp. Fragment som betraktaren återför med hjälp av erfarenheter och minnen från egna hästupplevelser. I det ögonblicket framträder en unik Vildhäst med varje betraktare, menar konstnären.

Välkommen att ta del av Vildhästkonsten på Bro Park. Utställningen öppnar nu på söndag, den 18 september, i samband med årets största galopptävling Stockholm Cup. För dig som inte kan vara på plats på söndag så kommer det finnas möjlighet att se utställningen i samband med kommande tävlingsdagar. Dessutom har restaurangen i läktarbyggnaden öppet för lunch alla vardagar och även då kan du se vildhästarna.

Mer information om Per Josephsons Vildhästkonst finns på hemsidan vildhastar.se.

Vildhästar.jpg

Per Josephson är känd både för sina tavlor och skulpturer.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jägersro Jägersro

27 mars 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

På hemmaplan har galoppsporten tävlingsuppehåll fram till den 12 april. I väntan på vårpremiären går det att se internationell galoppsport på ATG.se hela veckan lång. Läs mer

Stallbacksvisning på Jägersro Stallbacksvisning på Jägersro

Lördagen den 25 mars kan bli en rolig och intressant dag för alla som gillar galopp. Som den perfekta uppstarten på säsongen arrangeras stallbacksvisningar på både Bro Park och Jägersro. Senare på eftermiddagen visas även Dubai World Cup på banornas TV-skärmar. Läs mer

Wildfire TOP Wildfire TOP

Alice Elmerskog hade inte riktigt marginalerna på sin sida under fjolåret. Men med 27 hästar på träningslistan har Bro-tränaren goda förutsättningar att förbättra resultatet i år. Målet är två miljoner i insprungna pengar. Läs mer