Foto: Burt Seeger
insPqmbw Isla B.jpeg

Isla Bonita i vinnarcirkeln på Klampenborg.

Isla Bonita är fyndköpet som har fem raka segrar utan att tränas

14 september 2021 08:56

Wow! Ellinor Rasmusson blev stormförtjust när hon såg den film uppfödaren Pernilla Nilsson tagit på det unga stoet och lagt upp visning inför Åringsauktionen 2018. "Det var full fart i paddocken, öronen bakåt och jag tänkte bara att kan hon springa sådär på banan så blir det riktigt bra!". Ungstoet var Isla Bonita och idag har hon fem raka segrar.

Men vägen fram har kanske inte varit spikrak. Först och främst höll det inte på att bli något köp. Isla Bonita, döpt efter Madonnas monsterhit, var inte stor. Knappt över ponnystorlek, inte någon ”köttbulle” utan en liten, ädel häst.

– Hon var jättefin, men väldigt liten. Vi tvekade.

Nu bar det sig inte bättre än att Ellinor åkte hem utan häst (om vi inte räknar Drogheda som hästägaren Håkan Birger köpte), men i bakhuvudet gnagde den där filmen och det positiva intryck som det lilla stoet gjort.

– Jag funderade en stund, sen ringde jag upp Pernilla [Nilsson, uppfödaren] och hörde hur läget var. Jag fick veta att intresset för Isla Bonita inte hade varit jättestort och hästen fanns fortfarande kvar och till salu.

Problemet var priset, Ellinor hade inte någon färdig köpare till hästen och vågade inte riskera för mycket ur den egna plånboken.

– Men Pernilla var riktigt juste. Vi kom överens om att jag skulle betala hälften direkt vid köpet och andra hälften när hon vann sitt första lopp. Och skulle hon inte vinna något så skulle jag bara behöva betala hälften av priset.

Priset var 70 000, 35 000 vid inköp och 35 000 efter den första segern.

Med Isla Bonita i stallet skötte hon resten själv. En snygg, charmig tillgiven häst som alla tyckte om. Gänget som brukar komma till stallet och fika föll pladask och köpte henne; därav den fyndiga ägarpseudonymen: Stall Fika.

Isla Bonita tränade bra, skulle debutera som 2-åring och förhoppningarna var stora, men det slutade med en fjärdeplats och en snorig häst.

– Hon hade fått en envis förkylning som störde henne länge, minns Ellinor.

Inte förrän på hösten kunde hon göra comeback; det började med en andraplats – slagen med en nos av Hot Bagatelle. Starten efter vann hon och vi noterar att trea i det loppet, rejält slagen, var Solveig som så sent som i söndags vann Breeders Trophy Mile och 400 000 kronor.

Det fanns alltså drömmar och förhoppningar inför 3-årssäsongen, men det var något som störde. Både i träning och tävling sprang hon med ”handbromsen” åtdragen. Tillslut löstes problemet.

– Hon hade kommit lös en gång och sparkat sig själv. Tillslut upptäckte vi att hon sparkat lös en benflisa som låg och skavde. Det blev operation, men ändå var det en håglös häst. Hon ville inte äta och det tog lång tid innan hon var tillbaka.

Det gick så långt att det diskuterades om Isla Bonita skulle bli ridhäst istället för att tävla som 4-åring.

– Men jag visste ju att hon inte fått visa vad hon egentligen kunde. Så vi beslutade att ge henne en chans till.

Och det blev succé.

Två starter för att komma igång och sedan fem raka segrar.

– Egentligen är jag inte förvånad, jag visste att det fanns där. Sen är jag förstås förvånad över att vi tagit fem raka segrar. Det är inte något man kan räkna med.

Foto: Burt Seeger
ISLA BONITA_D2I3523.jpg

Isla Bonita och ägargänget Stall Fika efter den senaste segern på Klampenborg.

Bara den senaste vinsten, på Klampenborg, gav mer än vad lilla Isla Bonita kostade i inköp. Hon har tjänat 223 000 kronor och har blivit höjd 15 kilo.

– Jag tror nog att hon kan något kilo till. Tänk på att hon bar 65 kilo vid sina senaste starter och det är som sagt en liten och ädel häst.

Vi kan också avslöja en annan hemlighet till hennes förvandling. Hon tränas inte.

– Nej, Isla Bonita är så ärlig och ambitiös att hon tar ut sig till 1000 procent både i träning och tävling. Så hon fick två jobb inför årsdebuten, sen har hon inte fått något mer jobb.

Istället kan det bli långa skritturer på ett par timmar för att ge henne lite omväxling, eller något annat lite lugnt och stilla. Allt för att spara krafterna till det var allvar.

Planen är också två starter till i år. En i Göteborg och en på Bro Park.

– Hon är så pigg och frisk och fräsch, så varför inte starta på. Sen kanske hon inte vinner, men jag är säker på att hon kommer att göra bra lopp.

Och förmodligen har Isla Bonitas framgångar också sett till att fikagänget har rejält med fikabröd när de träffas i stallet.

Faktaruta: Åringsauktionerna 2021

Stockholm Yearling Sale
Aronsborg Konferenshotel i Bålsta, 18 september 2021
Stockholm Yearling Sale

Scandinavian Open Yearling Sale
York Stutteri i Hørsholm i Danmark, 17 september 2021
Scandinavian Open Yearling Sale

Faktaruta: Åringsauktionerna 2021

Stockholm Yearling Sale
Aronsborg Konferenshotel i Bålsta, 18 september 2021
Stockholm Yearling Sale

Scandinavian Open Yearling Sale
York Stutteri i Hørsholm i Danmark, 17 september 2021
Scandinavian Open Yearling Sale

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Penny o Stargaze 5989.jpg Penny o Stargaze 5989.jpg

Bästisar redan som föl. Sedan dess har Stargaze och Penny följts åt genom livet – hela tiden sida vid sida. På söndag startar de båda för första gången i ett storlopp – Stig Holms Pokal. "Det ska bli jättespännande att följa", säger Ivan Sjöberg som känner de två unga stona väl eftersom de växte upp på Rävdansens Stuteri. "Och jag är helt säker på att hästar bli bekanta och känner igen varandra." Läs mer

Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om höjdpunkterna från Stockholm Cup-dagen i söndags, några hästar (och tränare) att hålla ögonen på i framtiden och att tre svenska arabhästar reser till Nederländerna i helgen. Läs mer

Dominic 9596.jpg Dominic 9596.jpg

Ett skitår. Susanne Berneklint suckar djupt när vi pratar om den senaste säsongen. I princip har allt som kunnat gå fel, gått fel. Men för ett par veckor sedan vände det, den 25 augusti vann hon säsongens första lopp på hemmabanan Jägersro och efter det har det blivit ytterligare tre segrar. Läs mer