Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Hawthorn 0924.jpeg

Hawthorn och Roger Osberg tillsammans med ryttaren Jessica Wadst.

Gärdet blir ett skyltfönster för den nya tränaren

4 juni 2022 13:26

För Roger Osberg från skånska Blentarp är Nationaldagsgaloppen ett häftigt äventyr – och ett skyltfönster. Roger ska bli proffstränare, han går igenom olika kurser och utbildningar och förhoppningen är att när säsongen 2023 drar igång kan han kalla sig professionell galopptränare. "Det är ett långtidsprojekt, men det är bara att gilla läget. Fast jag jobbar redan på heltid med de hästar vi har hemma på gården."

På måndag reser Roger upp till Gärdet med fullblodet Hawthorn som familjen är delägare i. Med sig har han dottern Nora som hjälpreda och assisterande tränare.

– Det ska bli jättehäftigt att få starta häst på Gärdet. Det har vi aldrig gjort tidigare.

Roger är inget nytt namn inom galoppsporten, han jobbade i galoppstall redan på 90–talet och red också en del löp innan han blev för lång och tung.

– Det var hos Lelle och Madde (Lennart och Madeleine Reuterskiöld, föräldrar till Lennart, Fredrik och Johan som idag på olika sätt är verksamma inom sporten) som lärling.

Men sen tog han en paus från att aktivt vara en del av galoppen, men han följde givetvis galoppen på avstånd. Sen bar det sig inte bättre än att han och sambon Alexandra Granrot köpte en gård och sen var det igång igen. Alexandra har också en bakgrund i sporten, hon har jobbat med fullblod både i England och på Irland. Och det var ju Alexandra som, tillsammans med Roger, födde idén om Peaky Blinderstemat vid Prammsdagen på Jägersro för ett par veckor sedan.

2014 tog Roger ut amatörlicens och idag har han åtta hästar på sin träningslista där stjärnan är Blue Gem. Men paret Osberg/Granrot föder även upp hästar och ser där en möjlighet att förse träningsrörelsen med talanger.

Men på måndag är det Hawthorn som står i fokus. En sexårig valack som vunnit fem lopp och tjänat nästan 320 000 kronor. Han har gjort två starter den här säsongen, utan någon framskjuten placering.

– Jag hoppas att formen ska infinna sig nu, han är sänkt två kilo också så det kan väl hjälpa till.

Hawthorn ska springa över lång distans och underlaget på Gärdet är gräs, två förutsättningar som passar Hawthorn perfekt. Dessutom kommer han att ridas av Ulrika Holmquist, hon som döptes till Drottningen av Gärdet 2019 när hon vann fyra av de sex loppen.

– Hawthorn är en liten och lätt häst, så jag hoppas att det ska passa. Under alla omständigheter ska det bli jättespännande.

Och som blivande proffstränare ser han Gärdet som ett stort skyltfönster.

– En framgång där skulle vara häftigt. Det gäller ju att synas när det är mycket folk och bättre möjlighet finns inte i vår sport. Dessutom i direktsändning i TV4.

Varmt välkommen till Nationaldagsgaloppen!

Vi ses väl på Gärdet den 6 juni?

All information som du behöver inför besöket finns på Nationaldagsgaloppens hemsida.

Varmt välkommen till Nationaldagsgaloppen!

Vi ses väl på Gärdet den 6 juni?

All information som du behöver inför besöket finns på Nationaldagsgaloppens hemsida.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer